Araçlarını modifiye edenler bir daha düşünsün

Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Tasarısı ile motorlu araçları modifiye edenler imalatçı olarak kabul edilecek, üründen kaynaklı ölüm ve yaralanma olması durumunda zarar görene tazminat ödeyecek.

Araçlarını modifiye edenler bir daha düşünsün
Araçlarını modifiye edenler bir daha düşünsün
GİRİŞ 13.04.2018 11:23 GÜNCELLEME 13.04.2018 12:13
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonuna, Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu Tasarısı’ndaki düzenlemeler hakkında sunum yaptı. 

Şenel'in sunumuna göre, tasarıyla, tüm ürünlerin teknik mevzuatına uygun ve güvenli olması sağlanıyor. Ürün güvenliği sürecinde yer alan tüm aktörlerin yükümlülük, görev, yetki ve nitelikleri belirleniyor. 

 

 

Tasarı, piyasaya arz edilmesi hedeflenen ve piyasada bulunan bütün ürünleri kapsayacak.

AB'ye yapılan ihracat kapsama dahil olacak. İhracat, Türk malı imajının korunması amacıyla ürün güvenliği ve tağşiş boyutuyla kapsama alınacak. 

İnsan sağlığı ve güvenliği bakımından ciddi risk veya tehlike oluşturmayan ürün güvenli sayılacak. 

Bir ürünü kendi isim ve ticari markası altında piyasaya arz edenler ile piyasadaki bir ürünü, teknik düzenlemesine uygunluğunu etkileyecek şekilde değiştirenler imalatçı sayılacak, imalatçının yükümlülüklerini yerine getirmekle sorumlu tutulacak.

Şenel'in sunumuna göre, motorlu araçları modifiye edenler de imalatçılarla aynı sorumluluğa sahip olacak.  

İmalatçı ya da ithalatçı, üründen kaynaklı ölüm ve yaralanma olması veya başka bir ürüne zarar verilmesi durumunda, bundan zarar görene tazminat ödeyecek. 

Asıl sorumlu muhatap alınacak

Tasarıyla, güvensiz ürünün imalatçısına ulaşılması, asıl sorumlunun muhatap alınması amaçlanıyor. 

Buna göre, imalatçı ve ithalatçının isim, unvan veya markaları ve açık adresleri ürünün ya da ambalajının üzerinde yer alacak. Dağıtıcı; imalatçı, ithalatçı veya malı tedarik ettiği kişinin isim ve irtibat bilgilerini bildirmezse imalatçı kabul edilecek. 

Her türlü uygunluk işareti ve belgesi ile test raporlarının gerçeğe aykırı şekilde düzenlenmesi, kullanılması, tahrif ve taklit edilmesi yasak olacak. 

Tasarıyla, iktisadi işletmeciye, risk ve önlemleri, hakkaniyetli ve etkili olacak şekilde duyurması zorunluluğu getiriliyor. Güvensiz ürünlerde kamuoyu daha gerçek anlamda bilgilendirilecek. 

YORUMLAR 10
  • MÜSLÜMAN TÜRK 5 yıl önce Şikayet Et
    Boş hobi!
    Cevapla
  • MÜSLÜMAN TÜRK 5 yıl önce Şikayet Et
    Abartı egzoz takan taktıranlara acilen para cezası yazılsın acil!
    Cevapla
  • Ankara 5 yıl önce Şikayet Et
    10 numara bir karar. bıktık trafikteki magandalardan.
    Cevapla
  • konyalı 5 yıl önce Şikayet Et
    bir tek hobimiz var onuda elimizden almayın. başka işlerle uğraşın. sıkıntılı rahatsızlık verici insanlar varsa onların cezasını polis versin.
    Cevapla
  • MÜSLÜMAN TÜRK 5 yıl önce Şikayet Et
    Boş hobi! Git evlen
    Cevapla
  • MÜSLÜMAN TÜRK 5 yıl önce Şikayet Et
    Boş hobi! Git evlen
    Cevapla
  • sdsdsd 5 yıl önce Şikayet Et
    ya herseyı gectım once emnıyet serıdınden gıden yuzlerde cakarlı arabalara bakın once ne oldukları bellı degıl kaldıkı sıvıl polıs ws yada baska bısey olsa bıle hıc bısey yokken mılletee daatt daatt dıye huzur bozarak tahrık ederek trafıkdekı ınsanları rahatsız edıyolar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle