Lüks araç satışları ne kur dinledi, ne ÖTV

Türkiye binek ve hafif ticari otomobil pazarının ilk altı ayında satışlarda yüzde 12’ye varan bir gerileme yaşandı. Bu gerilemede kur artışının yükselttiği fiyatlar ve buna bağlı olarak yükselen ÖTV'nin etkisi büyük oldu.

Lüks araç satışları ne kur dinledi, ne ÖTV
Lüks araç satışları ne kur dinledi, ne ÖTV
GİRİŞ 16.07.2018 09:46 GÜNCELLEME 16.07.2018 09:46
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yılın ilk altı ayında, özellikle haziran ayında yaşanan dramatik yüzde 38’lik gerilemenin etkisiyle yüzde 11 küçülen toplam otomobil pazarının içinde payı küçük ama fiyatları kur ve ÖTV etkisiyle hiç de küçük olmayan lük araçlar, geçen seneki satış rakamlarını korumayı başardı. Lüks araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 1 oranında geriledi. Lüks araçların geçen yıla göre pozisyonu korumasında da en büyük katkı, herkes küçülürken, satışlarını yüzde 13 oranında artıran BMW’den geldi. BMW’nin ilk altı aydaki satışları 7 bin 781 adete ulaştı.

Habertürk'ten Hakan Özenen'in haberine göre, BMW, Mini ve BMW Motosiklet Genel Müdürü Uğur Sakarya, BMW’nin pazardaki yükselişinin ağırlıklı olarak SUV araçların oluşturduğu X serisinden geldiği söyledi. Sakarya yılın ilk altı ayını ve BMW’nin dikkat çeken satış artışını şöyle değerlendirdi:

 “Premium segmetteki daralmanın toplam pazara oranla bu derece düşük kalmasında BMW satışlarının büyük etkisi oldu. BMW satışları yüzde 13 artış gösterdi. Dolayısıyla getirdiğimiz X’ler sayesinde lüks segmenti bizim adetlerimizin toparladığını söyleyebilirim. X1’de dizel çıktı, bununla ciddi satış adetleri yakalıyoruz. X3’ün de 1.6 benzinlisi çıktı bu yıl. Bunların etkisi büyük” dedi. Filo satışlarının da hızlandığına dikkat çeken Sakarya, “Marka özelinde büyüme perakendede X modellerinden ve filo satışlarından geldi. Filo oranı bizde yüzde 30’un üzerinde. Bazı markalarda bu oran yüzde 70. Filo tarafı olmasa pazar çok daha fazla düşerdi. Pazarı filo satışları kurtardı”

Temmuz ve ağustos aylarının daha sakin geçmesini beklediklerini belirten Sakarya, “Eylül ayında ise bir toparlanma olabilir diye düşünüyoruz” dedi. Sakarya, yıl sonunda ise pazarın en iyi ihtimalle geçen yılın rakamlarının yüzde 10 altında kalmasını ön gördüklerini söyledi.

EN PAHALI SERİ OLAN M'DE REKORA KOŞUYOR 

Geçtiğimiz yılı 19 bin 500 adetle kapattıklarını hatırlatan Sakarya,” Bu yıl bu rakamın onun altına düşmek istemiyoruz. Ama pazarda çok farklı dinamikler var tabii ki. Bu yıl değişken ve çok zorlu geçiyor. Kur artışı ve kredi oranları bu şekilde devam ederse sektörü çok zorlayacak” dedi. 

Bu yıl M serisi satışlarında iddialı olduklarını belirten Sakarya, “Almanya’dan güzel bir destek aldık. Daha önceki yıllarda M’lerle ilgili en fazla 50 adet satış yapabilmiştik. Bu sene 6 ayda 29 satış yaptık. Bu sene ilk defa 100’e yaklaşmak istiyoruz. M5 ağırlıklı gidiyor. M7 de 2 sipariş aldı” dedi.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 2
  • Mizah 5 yıl önce Şikayet Et
    O lüks araçları alanları araştırsan , memlekete batıyor diye en çok onlar ağlıyordur.
    Cevapla
  • Mehmet Fatih 5 yıl önce Şikayet Et
    zengin zaten zengin adam işyeri aracı olarak alıp vergiyi çakıyor gariban halk hala kuş sürüsüne tonla para ödüyor.
    Cevapla