Otomobil dünyasını sarsan açıklama! Felaket olacak

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, ABD`nin Avrupa otomobillerine ilave gümrük vergileri uygulamasının "felaket" olacağını söyledi.

Otomobil dünyasını sarsan açıklama! Felaket olacak
Otomobil dünyasını sarsan açıklama! Felaket olacak
GİRİŞ 19.07.2018 14:51 GÜNCELLEME 19.07.2018 14:51
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi  Cecilia Malmström, düşünce kuruluşu German Marshall Fund'ın Brüksel'de  düzenlediği "Çalkantılı Dönemlerde Transatlantik İlişkiler" başlıklı panelde  konuştu. Malmström, "ABD`nin araçlara ilave gümrük vergisine yönelik bir karar alması çok talihsiz olur. Böyle bir duruma karşı üye ülkelerle birlikte yeniden dengeleme tedbirleri listesi hazırlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Günümüzde dünyanın değiştiğini ve yeni güçlerin ortaya çıktığını  anlatan Malmström, küresel liberal düzenin mevcut şekilde devamı için AB ve  ABD'nin birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Malmström, "AB ve ABD arasında her yıl 1 trilyon dolarlık mal ve  hizmet ticareti yapılıyor. AB, ABD'deki en büyük yabancı yatırımcı durumunda  bulunuyor. ABD'deki doğrudan yabancıyatırımların yüzde 72'sini AB sağlıyor."  diye konuştu.

AB ve ABD arasındaki ticari ilişkilerin transatlantik ekonomiye destek  verdiğini vurgulayan Malmström, bunun 15 milyon kişiye iş imkanı sağladığını  ifade etti.

"TİCARİ ÇATIŞMALARIN ETKİLERİNİ VATANDAŞLAR YAŞAR" 

Malmström, AB ve ABD arasındaki küresel ticaret akışının yerel  ekonomileri de etkilediğine dikkati çekerek, "Son dönemde ticaret savaşları  konuşuluyor. Sonunda ticareti ülkeler değil şirketler ve insanlar yapar. Ticari  çatışmaların etkilerini vatandaşlar yaşar. Ticaret dengesi, banka hesap bakiye  dengesi değildir. Ticaret bir kazan-kazan durumudur." değerlendirmelerinde  bulundu.

ABD'nin çelik ve alüminyuma gümrük vergileri uygulamasının, Çin'e  karşı attığı tek taraflı adımların ve müttefik ülkelere karşı agresif tutumunun  küresel düzene zarar verdiğini belirten Malmström, "Bunu tırmandırmak istemiyoruz  ama karşılık vermeliyiz. Bizim eylemlerimiz mantıklı, ölçülü ve kurallara uyun."  dedi.

"TİCARET SAVAŞLARININ KAZANANI OLMAZ" 

Malmström, ABD'nin kürsel ticaret sitemiyle oynamasının dengesiz bir  ortama neden olduğunu belirterek, "AB ve ABD arasındaki yaşanan bu durumu en  yakın sürede çözmemiz gerekiyor. Ticaret savaşlarının kazananı olmaz." diye  konuştu.

ABD'nin Avrupa araçlarına ilave gümrük vergilerini uygulamasının  "felaket" olacağını söyleyen Malmström, "ABD'nin araçlara ilave gümrük vergisine  yönelik bir karar alması çok talihsiz olur. Böyle bir duruma karşı üye ülkelerle  birlikte yeniden dengeleme tedbirleri listesi hazırlıyoruz." ifadelerini  kullandı.

Malmström, ABD'nin çelik ve alüminyuma uygulamaya koyduğu ilave gümrük  vergilerine karşı AB'nin 6,4 milyar avroluk bir misilleme yaptığını, AB otomotiv  sektörünün her yıl 50 milyar avro değerinde ticaret gerçekleştirdiğini anımsattı.

ABD ZİYARETİ 

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'le birlikte 25 Temmuz'da  Washington'a giderek temaslarda bulunacaklarını anlatan Malmström, mevcut durumun  kötüye gitmemesi için çözüm bulmaya odaklanacaklarını, ticaret ve yatırımlarda  yeni fırsatlar ortaya koymaya çalışacaklarını dile getirdi.

DTÖ REFORMU

Malmström, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) yapısının reform edilerek  güçlendirilmesi, uzlaşmazlık giderme mekanizmasının, kuralların ve organizasyon  yapısının  günümüz şartlarına uygun bir biçimde geliştirilmesi gerektiğini  anlattı.

DTÖ'de yapılan müzakerelerde esneklik olmadığını söyleyen Malmström,  oy birliğiyle karar alınma mekanizmasında da aksaklıklar olduğunu ifade etti.

Malmström, çelikte küresel aşırı kapasite sorunu, devlet kontrolündeki  şirketler ve firmaların teknoloji transferine zorlanması gibi konularda Çin'e  baskı yapılması gerektiğini söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • 57.Alay 5 yıl önce Şikayet Et
    Somuruye devam diyorsunuz yani.ab ve abd.galiba ruya bitiyor.
    Cevapla