KKTC’nin yerli otomobili Günsel 28 ülke ile anlaştı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) yerli ve milli arabası Günsel, Türk mühendisleri tarafından tasarlandı. Prototip üretimi tamamlanarak 20 Şubat’ta ilk modeli B9’un tanıtımı yapılacak aracın üretim sürecinde kullanılacak parçaları için 28 ülkeden 800 tedarikçi ile iş birliği yapıldı.

KKTC’nin yerli otomobili Günsel 28 ülke ile anlaştı
KKTC’nin yerli otomobili Günsel 28 ülke ile anlaştı
GİRİŞ 10.02.2020 12:13 GÜNCELLEME 10.02.2020 12:13
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, kendi projesi olan Günsel'in ARGE çalışmalarının da başkanlığını yürüttü. Üretimden kalite kontrol süreçlerine 109 mühendis tarafından, 1.2 milyon saat emek harcanarak üretim aşamasına gelen ve Yakın Doğu Üniversitesi kampüsünde kurulan Günsel için 28 ülkeden 800 firma ile işbirliği protokolü imzalandı.

 

Yüksek güvenlikli, özgün, verimli ve ileri düzey teknolojiye sahip 10 bin parçanın bir araya getirilmesiyle oluşturulan Günsel’in geliştirme sürecinde otomotiv sektörünün öncü yerli ve yabancı tedarikçileri ile iş birliği anlaşmaları yapıldı. 2021’de yıllık 2 bin araçla başlayacak seri üretim kapasitesinin, 2025’te yıllık 20 bin araca ulaşması planlanıyor” açıklaması yapıldı.

Prof. Dr. İrfan Suat Günsel

“ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAMAK İSTİYORUZ”

 

28 ülkeden 800 tedarikçi firma ile yapılan iş birliği anlaşmaları hakkında açıklamalarda bulunan Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hem de Türkiye otomobil sanayi için imzalanan anlaşmaların oldukça önemli bir adım olduğunu belirterek, Günsel’in seri üretime başlaması ile birlikte ülke ekonomisine ve istihdamına ciddi bir katkı sağlanacağını belirterek küresel elektrikli araba sektöründe de önemli bir yere sahip olunacağının altını çizdi.

Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, Dünya’da birçok otomotiv devinin bulunduğunu, ancak hiçbirinin tüm parçalarını sadece kendi ülkelerinde üretemediklerini, otomobil parçalarını üreten son derece büyük şirketler olduğunu belirterek, amaçlarının üretim maliyeti açısından Günsel’de kullanılacak parçaların birçoğunu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye’mizde üretilmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “Yerli ve yabancı firmalarla iş birliğine gidilerek hem bize özgün araçları üretmek hem de ülkemizde bir tedarikçi sektörünün oluşmasını sağlamak istiyoruz. Tüm parçaların sadece ülkemizde üretilmesi şu an mümkün görünmüyor. Bu nedenle Türkiye’mizdeki tedarikçi firmalarla da iş birliği yaparak, bu firmaların tecrübelerinden de faydalanarak bir sinerji yaratmak istiyoruz” dedi.

GÜNSEL B9 20 ŞUBAT’TA TANITILIYOR

Firmaların tecrübelerinin birleştirilerek kapsamlı bir sinerji çalışması ile uluslararası çevre normlarına uygun, güvenlik, hafiflik, yakıt tasarrufu ve kompozit malzeme kullanımı ile Günsel’in üretildiğini anlatan Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “Elektrikli araç üretimini yerlileştirme stratejisi ile yola çıkarak, 2021'de seri üretimle satışa sunulması planlanan Günsel’in parçalarını yerli ve uluslararası tedarikçi firmalar üretecek. Bu önemli anlaşmaların ülkemiz ve şirketlerimiz için hayırlı olmasını diliyorum" değerlendirmesinde bulundu.

2016 yılında model tanıtımı yapılarak prototip üretimi tamamlanan Günsel’in ilk modeli B9’un tanıtımı, 20 Şubat 2020 Perşembe günü, saat 19.00’da Elexus Otel’de düzenlenecek organizasyonla yapılacak.

YORUMLAR 8
  • boncur 4 yıl önce Şikayet Et
    yalnız 1.2 milyon saat 136 sene yapıyo :) bu terste bi işlik var
    Cevapla
  • Tarafsız 4 yıl önce Şikayet Et
    109 mühendise bölerseniz mantıklı bir çıkacaktır
    Cevapla
  • Karadenizli 4 yıl önce Şikayet Et
    Ülke ayakta Türkiye'nin sayesinde duruyor. Yeterli nüfus yok, para yok, yok yok yok. Gönül ister tabiki. Kibris kalkinsin, gelissin ama o kadar az nüfusla pek inandirici degil. Yinede basarilar.
    Cevapla
  • gakkoş 4 yıl önce Şikayet Et
    %100 milli olmasına çalışın ama bu cumhurbaşkanıyla olmaz.Derhal istifa etmeli.
    Cevapla
  • Elazigli2323 4 yıl önce Şikayet Et
    28 ulke ve 800 tedarikci firma=MİLLİ VE YERLİ
    Cevapla
  • ali.k 4 yıl önce Şikayet Et
    yahu hala siz anliyamadiniz bu dunyayi. artik nerede ucuz ve iyi yapilabilirse oradan alinir ve yapilir. önemli olan teknolojinin kendisine ait olmasi , yani motoru veya parçalarini kendi disayin etmesi ve gelistirmesi. sonra yavaş yavaş maliyetine gore kendi üretimine geçebilir. ANLADINIZMI. ?????? yok ?
    Cevapla
  • TOZDUMAN 4 yıl önce Şikayet Et
    adını Akıncı bıraksaydılar daha çabuk satılırdı(çünkü satmak onun işi)
    Cevapla
  • ali.k 4 yıl önce Şikayet Et
    valla kardeş sen cok guzel yazmissin agzina saglik. birazda projeyi yapanlara aferim deseydin?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle