'Depoyu fulle' demek babayiğit işi!

Petrol fiyatlarındaki yükseliş, otomobil sahibi olmanın faturasını giderek ağırlaştırdı. Artık, 'depoyu full yap' demek babayiğit işi oldu.

'Depoyu fulle' demek babayiğit işi!
'Depoyu fulle' demek babayiğit işi!
GİRİŞ 07.02.2012 09:20 GÜNCELLEME 07.02.2012 09:20
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ufuk Sandık'ın haberi

Ömrü tükenmesine rağmen hâlâ yollarda olan hurda otomobiller tüketicinin cebini de deliyor. 100 km'de yakıt tüketimi 10 lt'yi bulan hurda araçlar trafikten çekilirse Türkiye'nin petrol faturası 13 milyar azalacak

Son yıllarda petrol fiyatlarındaki yükseliş, otomobil sahibi olmanın faturasını giderek ağırlaştırdı. Artık, 'depoyu full yap' demek babayiğit işi oldu.

Özellikle, yakıt tüketimi yüksek, eski teknolojiyle üretilmiş otomobillerde bu iş daha da zor hale geldi.

80 ve 90'lı yılların başında üretilmiş otomobiller gerek eski motor teknolojisine sahip olmaları, gerekse ağır olmaları, gerekse yüksek aerodinamik (sürtünme) katsayısı nedeniyle, günümüz otomobillerinden daha fazla yakıt tüketiyor.

Eski otomobillerin yakıt tüketimleri fabrika verileri gözardı edilir ve gerçek hayat şartları göz önüne alındığında 100 km'de 10 lt'yi aşıyor.

Günümüz otomobillerinde ise yakıt tüketiminin 16 yaş üzeri otomobillere göre en az yüzde 30 daha düşük olduğu görülüyor.

Ortalama bir aracın haftalık bir depo harcaması halinde yaşlı ve genci arasındaki benzin faturası farkı yılda 2 bin 500 liraya kadar çıkıyor. Yollardaki 5 milyon ömrünü tüketmiş araç trafikten çekilirse, Türkiye'nin petrol faturası yaklaşık 13 milyar TL gibi ciddi oranda düşecek.

YAKIT CİMRİSİ

Bugün özellikle fiyatları ekonomik küçük sınıfta yer alan otomobiller adeta yakıtı kokluyor. Bu segmentte yer alan dizel otomobillerin 100 km'deki yakıt tüketimleri yaklaşık 3.4 lt gibi oldukça düşük bir seviyede.

Son yıllarda büyük talep gören otomatik vitesli benzinli otomobillerde yakıt tüketimi aynı segmentteki düz vitesli dizel otomobillere göre az da olsa yüksek. Bu segmentteki otomobillerin 100 km'deki yakıt tüketimi 6.8 litreye kadar çıkıyor.

Petrol fiyatları tasarrufu öğretti

OTOMOTİV dünyası, 1970'lerde yaşanan enerji krizi sonrasında otomobillerin yakıt tüketimini azaltmaya yönelik çalışmalar başlattı. Öncelikle motorların tasarımları yenilendi.

Otomobil üreticileri motorların yanma odalarını yeniden tasarlayarak ve pistonun sürtünmesini randımanlarını artırma yoluna gitti. Ayrıca karbüratörler yerine enjeksiyon sistemine geçildi. Vites oranları da artırılarak, yakıt ekonomisi sağlanmaya çalışıldı.

70'lerde başlayan yakıt tüketimini düşürmeye yönelik çalışmalar, günümüzde artarak devam ediyor. Hemen hemen tüm otomotiv üreticileri, yakıt tüketimi düşük ve dolayısıyla çevreyi daha az kirleten teknolojiler geliştiriyor.

Yeni teknoloji tüketimi düşürüyor

Günümüz otomobillerinin yakıt tüketimlerinin düşük olmasının en önemli nedenleri şunlar:

Otomobillerin ağırlıkları daha az.

Tasarım nedeniyle sürtünme katsayıları daha düşük.

Gelişmiş motor teknolojisine sahipler.

Pistonlar, krank ve supaplar gibi hareketli parçaların sürtünme oranları düşük.

Eskisine oranla uzun oranlı şanzımanlar kullanılıyor.

Düne kadar 5 vitesi olan otolar, artık 6 vitesli. Hatta bazı yeni otolarda bu oran otomatik şanzımanlarda 8 ileri vites bile var. Bu da yakıt tüketimini olumlu etkiliyor.

Hava yakıt karışımını dolayısıyla otomobilin performansını artırırken, tüketimi düşüren elektronik destekli tasarımlar var.

100 km'de ne kadar tüketiyor?

Volkswagen Polo 1.2 TDI Bluemotion 100 Km'de 3.4 lt.

Opel Corsa 1.3 CDTi EcoFlex 100 Km'de 3.6 lt.

Seat Ibiza 1.4 TDI 100 Km'de 3.8 lt.

Citroen C3 1.6 HDI 100 Km'de 3.8 lt.

Kia Rio Sedan 1.4 Otm. 100 Km'de 6.8 lt.

Chevrolet Aveo Sedan 1.2 Otm. 100 Km'de 6.8 lt.

Hyundai Accent Blue 1.6 CRDi 100 Km'de 4.4 lt.

Renault Symbol 1.5 dCi 100 Km'de 4.5 lt.

Dacia Logan 1.5 dCi Km'de 4.6 lt.

Hyundai Accent Era 1.5 CRDi 100 Km'de 4.6 lt

Kia Rio Sedan 1.4 100 Km'de 5.8 lt.

Renault Symbol 1.2 100 Km'de 5.9 lt.

Mitsubishi Colt 1.3 100 Km'de 5.0 lt.

Nissan Micra 1.2 100 Km'de 5.0 lt. ?

Toyota Yaris 1.0 100 Km'de 5.1 lt.

Hyundai Accent Blue 1.4 CVVT Otm. 100 Km'de 6.3 lt.

Petrol faturası % 30 azalır

CARİ açığın en önemli kalemlerinden biri petrol ithalatı. Türkiye'nin petrol faturası 20 milyar doların üzerinde. Bu faturanın yüksek olmasının nedenlerinden biri de otomobil parkının yaşı.

Trafiğe kayıtlı otomobillerin yarısı eski teknolojiyle üretildiği için yüksek yakıt tüketimi, enerji faturasının yükselmesine neden oluyor. Yaşlı araçların yoldan çekilmesiyle, petrol faturasını yüzde 30 azaltmak mümkün.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 1
  • ahmet enes 12 yıl önce Şikayet Et
    az kullan tasarruf et. Araba reklamı bu.Yeni model aracın vergisi ne kadar? Almakla iş bitmiyor.Bakımı ne kadar? En tasarruflusu Az kullanılması. :)
    Cevapla