Burkay: Silahların susmasının zamanı geldi

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, "Silahların susmasının zamanı geldi ve geçti bile. Bundan kaygı duymak için bir neden yok" dedi.

Burkay: Silahların susmasının zamanı geldi
Burkay: Silahların susmasının zamanı geldi
GİRİŞ 09.04.2013 19:49 GÜNCELLEME 09.04.2013 19:49

Burkay, partisinin çalışmalarına katılmak üzere geldiği Nusaybin'de gazetecileri yaptığı açıklamada, PKK'nın da silahla, savaşla başarılı olunmayacağını gördüğünü, onların da bu işin savaşla çözülemeyeceği kanaatine vardığını söyledi.

Artık her iki tarafın da makul bir yolda buluşmaları gerektiğini ifade eden Burkay, "Artık Türk devletinin de 90 yıllık yanlış siyasetini terk etmesi gerekir. Ortamda bir değişim oldu ve üçüncü seferdir savaşın bitmesi için bir ortam oluştu. Hükümet ve Öcalan da bu yönde adımlar atıyor. BDP ve PKK da kabul ediyor. Ancak bu hemen olacak bir şey değildir. Bu sefer büyük bir ihtimalle PKK silah bırakabilir. Eğer silahlar susarsa siyaset alanında daha iyi çalışmalar olabilir. Silahların susmasının zamanı geldi ve geçti bile. Bundan kaygı duymak için bir neden yok. 25 milyon Kürt el ele verirsek büyük bir güç oluruz" diye konuştu.

Yurt dışından döndüğü ilk zamanlarda medyada isminin akil insanlar arasında geçtiğini anlatan Burkay, "Ama ben o zaman da söylemiştim. Ben Kürt siyasetinde bir tarafım. Yani 50 yıldır siyasetin içindeyim. Ben bir tarafım ve taleplerim belli. Hem barışa hem Kürt sorunu çözümüne ilişkin taleplerim bellidir. Akil insanlar bir bakıma tarafsız, herhangi bir sorunda taraflar arasında aracılık yapma, sorunun çözümüne yardımcı olan insanlarıdır. Toplumda tanınmış güven veren, sağduyularına güvenilen insanlardır. Öyle olunca bu heyette o şekilde ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

"Seçilen isimlere bakıldığı zaman hükümetin bunu tek başına yapmadığı anlaşılıyor" diyen Burkay, şunları kaydetti:

"Anlaşılıyor ki BDP'nin de önerileri var. Belki Öcalan'ın da önerileri var bunu bilmiyorum. Medyadan takip ettiğimize göre BDP'nin önerdiği 16 kişi var bunların arasında. Şu anda bunlardan ne bekleniyor o önemlidir. Bu süreç hükümet tarafından PKK'ya silah bıraktırma olarak belirlendi, hedefi budur. Öcalan'la yapılan görüşmelerde de bu sonuç çıktı. PKK'nın silah bırakması ve sınır dışına çıkması belirleniyor. Toplumda her iki tarafta belirli kaygılar var. Türk kesiminde 'niye PKK ile oturuluyor' diyenler var. Bu görüşmelere ve sürece bu nedenle muhalefet ediyorlar. Kürt kesiminde de 'Kürtler ne elde etti de PKK silah bırakıyor' diyenler var. Farklı yorumlayanlar var. Öyle olunca bu insanların görevi, toplum içerisinde dolaşmak, kamuoyuyla diyalog kurmak, ikna etmektir. Yani silahları artık susturmanın ve PKK'ya silah bıraktırmanın hem Kürtler hem de Türklere, bir bütün olarak bu ülke insanlarına gerekli ve yararlı olduğunu anlatmak, bu tür kaygıları gidermek, bu şekilde çözüme destek olmaktır."

Öteden beri partilerinin silahların susmasını istediğini vurgulayan Burkay, "Ama çözümün sadece bu olmadığını biliyoruz. Çözüm, Kürt halkının temel haklarının tanınmasıyla olur. Bunun için de gerek hükümetin gerek muhalefetin ciddi projeler geliştirmesi lazım. Öyle ki gerçekten bu ülkeye barış gelsin bu sorun temelinde çözülsün ve Türkiye ayak bağlarından, çok önemli bir kamburdan kurtulsun" şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!