Burkay: HDP, PKK'ya bunu asla diyemez

HDP'ye 7 Haziran sonrası izlediği politikalar için tepki gösteren Kürt siyasetinin duayen ismi Kemal Burkay, PKK'yı da eleştirdi.

Burkay: HDP, PKK'ya bunu asla diyemez
Burkay: HDP, PKK'ya bunu asla diyemez
GİRİŞ 19.11.2015 11:03 GÜNCELLEME 19.11.2015 11:03
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kürt Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) eski Genel Başkanı Kemal Burkay, AK Parti'nin yüzde 49.5 oyla tek başına iktidar çıktığı 1 Kasım Genel Seçim sonuçlarını ve ‘Çözüm Süreci'ni buzdolabına kaldıran gelişmeleri değerlendirdi.

"Kürt seçmenler HDP’ye oy vermenin işe yaramadığını gördüler” diyen Burkay, HDP’nin PKK ile arasına net bir mesafe koyamadığını ifade etti.

OYLAR AK PARTİ'YE YÖNELDİ

AKŞAM'a konuşan Kürt siyasetçi ve yazar Kemal Burkay PKK’nın 7 Haziran’dan sonra çatışmaya başlaması ve kentleri savaş alanına çevirmesinin Kürt seçmeni rahatsız ettiğini belirterek, “Ortaya çıkan tabloyu gören Kürt seçmen, HDP'ye oy vermenin bir işe yaramadığını anladı. Bu durum 7 Haziran'da HDP'ye giden oyların bir bölümünün AK Parti'ye, bir kısmının da HAK-PAR'a yönelmesine yol açtı” ifadelerini kullandı. 

PKK'YA MESAFE KOYAMAZ 

HDP’nin 1 Kasım öncesi 100’den fazla belediye başkanlığına ve Parlamento’da 80 milletvekiline sahip olduğuna dikkat çeken Kemal Burkay, “Böyle bir tabloda HDP'nin yapması gereken, PKK ile arasına mesafe koyması ve ‘silahları tümden bırak, barışçı siyaset yapalım’ demektir. Ancak HDP, bu mesafeyi koyamaz ve ‘silahları bırak’ demez, diyemez.

HDP'nin en önemli çıkmazı da, zaten budur. HDP'nin ve daha önceki partilerin PKK ile ilişkileri irdelendiğinde, PKK'ya net bir mesafe koyamadıkları, bunun mümkün olmadığı görülecektir. Terk edilemeyen bu anlayış nedeniyle PKK ile bu siyasi partiler arasında sökülüp atılması güç bağlar oluştu” dedi. 

BAŞKANLIK SİSTEMİYLE DE SORUN ÇÖZÜLÜR

Kürt sorununun çözümünün parlamenter sistemle de başkanlık sistemiyle de mümkün olduğunu belirten Burkay, “Yeni anayasa konusunda ise geç kalındı. Yapılması gereken çağa uygun demokratik bir anayasa hazırlayıp referanduma sunmaktır. Devlet isterse, Kürt halkının temel haklarını tanıyarak tek yanlı da çözebilir. Ama doğru olan, Kürtleri temsil eden tüm kesimler, sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelmektir. Biz HAK-PAR olarak, hükümetle görüşmeye de açığız” dedi. 

FANTAZİLERİ TRAJEDİ YARATTI

AKŞAM'a konuşan Kemal Burkay, “Dişe dokunur bir çözüm programı bulunmayan ve silahları bırakmayan PKK, ‘halk savaşı’ fantezileri ile trajedilere yol açıyor. ‘Çözüm Süreci'nde hükümetin niyeti PKK'ya silah bıraktırmaktı. Ancak Kürt sorunu, sadece PKK'nın silahlı eylemlerinden ibaret değil. PKK'nın ne istediği bile belli  değil. 

Kürt halkının temel taleplerini içeren bir çözüm programları da yok. ‘Demokratik Özerklik’ dedikleri şey içi boş yalancı bir mama. Son dönemde tartışılan ‘özyönetim’ ise AB'nin Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'ndan farklı bir şey değil ve Türkiye AB'ye tam üye olduğunda zaten uygulamaya girecektir” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 1
  • hayri 8 yıl önce Şikayet Et
    hiçbir oy akpartiye yönelmedi bögledeki küskün akpartililer sandığa gitti vatana sahip çıktı o kadar seçim sonucu haritasına bakan anlayacağını anlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde: “Düşman Gazze'nin kumlarına saplanmış durumda”
Başkanlık koltuğunu oturan Nisa'dan 'başıboş köpekleri toplayın' talimatı