CHP'den emekliye 'postmodern haciz' sorusu

CHP, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın başlattığı e-haciz uygulamasıyla emeklilerin maaşlarına haciz konulduğu iddiasını TBMM gündemine taşıdı.

CHP'den emekliye 'postmodern haciz' sorusu
CHP'den emekliye 'postmodern haciz' sorusu
GİRİŞ 13.03.2012 11:38 GÜNCELLEME 13.03.2012 11:38
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Av. Namık Havutça, emeklilerin maaşlarına haciz konulması kanuna aykırı olmasına rağmen Gelir İdaresi Başkanlığı’nın başlattığı e-haciz uygulamasıyla emeklilerin maaşlarına haciz konulduğu iddiasını TBMM gündemine taşıdı.

Havutça, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde bu uygulama ile kaç emeklinin maaşına haciz konulduğunu sordu. Havutça önergesinde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu(nun 93'üncü maddesinde "Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez.

Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir" hükmü bulunduğunu hatırlattı.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın vergi borçlularına yönelik elektronik haczin (e-haciz) kapsamını genişletmesi çalışmaları nedeniyle emeklilerin maaşlarına haciz koyduğu iddiasının doğru olup olmadığını soran Havutça, “Emeklilerimizin maaşlarına haciz konulamayacağı kanunla düzenlenmiş olmasına rağmen bu konudaki uygulama hukuka aykırı değil midir? Bu uygulama nedeniyle kaç emeklimizin maaşına haciz konulmuştur? Kanuna aykırı olmasına rağmen e-haciz uygulamasının ortaya çıkardığı mağduriyetlerin giderilmesi için bir çalışmanız olacak mıdır?” sorularını yöneltti.

(ANKA)

YORUMLAR 1
  • orhan koksal 12 yıl önce Şikayet Et
    ..... Güzel bir konuyu gündeme getirmiş sn. vekil ama ortada cevap yok.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar