Altın FED korkusunu attı, 108 lirayı görebilir

Uzun zamandır kötü senaryoların konuşulduğu altın faiz korkusunu üzerinden atarken, uzmanlar ise altın için 108 liraları konuşuyor...

Altın FED korkusunu attı, 108 lirayı görebilir
Altın FED korkusunu attı, 108 lirayı görebilir
GİRİŞ 17.04.2015 11:17 GÜNCELLEME 17.04.2015 14:59
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

FED tutanakları ile birlikte hafta başından beri yeniden yükseliş eğilimine giren ve 2,73'lük tarihi rekor seviyelerine dayandıktan sonra geri çekilme yaşayan dolardaki hareketlilik altın fiyatlarını da tetikliyor.

Aşırı değerlenen dolar sonrasında altın da son haftaların en yüksek seviyelerine yükseldi. Dolardaki tarihi artış ile altının ONS'u 1,204 liraya kadar yükselirken, gramı ise 104 lira oldu. Dolardaki 2,73 seviylerinin 2,70 seviyelerine yeniden geri çekilmesi ile birlikte altın ONS'unda da 1,195 seviylerine kadar geri çekilme yaşadı.

ALTINDA İYİMSER HAVA

FED korkusu yüzünden bir ara 1,150 dolarlara kadar gerileyen ve 800 dolar öngörülerinin dahi konuşulduğu altınla ilgili yaşanan son yükselişler sonrasında uzmanlar ise iyimser konuşuyor...

FAİZ KORKUSU KALKTI

FED'in sene sonuna kadar faiz arttıracağının belli olduğunu, ancak bu artışın agresif olmayacağının da piyasalar tarafından algılandığının altını çizen uzmanlar ise durumun böyle olmasından dolayı altının üzerindeki faiz korkusunun kalktığını söylüyor.

DÜŞÜK FAİZ ALTINA OYUN ALANI BIRAKIYOR

Amerika dışında diğer tarafta Avrupa'ya bakıldığında orada da negatif faizin olduğunu, Japonya'da ise sıfıra yakın bir faizin bulunduğunu, Almanya'da da durumun çok farklı olmadığını hatırlatan Altın Piyasaları Uzmanı Volkan Kuğucuk, faizlerin aşağı yönlü eğiliminin devam ettiğini bu durumun da doğal olarak altına oyun alanı bıraktığını belirtiyor.

ALTIN HER ZAMAN ÖNDE OLACAK

Düşük faiz denklemi dünya piyasaları üzerinde hakim olmaya devam ettikçe altınla ilgili kötü senaryoların ortadan kalkacağını da söyleyen Kuğucuk, ''Avrupa Birliği'nde o yada bu şekilde toparlanmanın gecikmesi, bu kadar para basmaya rağmen dünya ekonomisinde büyüme senaryolarının gerçekleşmemesi altını her zaman önde tutmaya devam edecek.'' diye konuştu.

İKİ ŞEYE BAKILACAK

Yaşanan gelişmeler sonrasında gelinen noktada ''Dolar yukarı doğru gitmeye devam edecek mi?'' yoksa ''ONS mu yukarı doğru giderek altını götürecek?'' buna bakılacağını söyleyen Kuğucuk, ''Bunun açıkcası cevabını önümüzdeki günlerde göreceğiz, ama şu anda altındaki bu yükselişin ana sebebi Dolar/TL kurunun 2,73 seviyelerine gitmesi'' dedi.

ALTININ GRAMI 108 LİRAYI, ÇEYREK İSE 175 LİRAYI GÖREBİLİR

Önümüzdeki günlerde altının ONS'u 1,220'nin üzerinde hareket etmeye başlar ve bu seviyede kendini koruyup yükseliş hareketini genişletirse o zaman gram altındaki yukarı yönlü hareketin bir miktar daha desteklenebilir gibi göründüğünü söyleyen Kuğucuk, böyle bir pozisyonda muhtemelen altının gramında 107-108 lira seviylerine doğru oluşan bir hamlenin görülebileceğini söyledi.

YÜZDE 15 DEĞER!

Kuğucuk böyle bir durumda çeyrek altının da 175 liraya kadar çıkacağını ve totalde altının yüzde 15 değer kazanabileceğini de sözlerine ekledi.

Bu öngörüyü içeride dolar/TL kurunun en azından 2,60 seviyelerinde fiyatlanacağına dönük senaryo üzerinden konuştuğunu da aktaran Kuğucuk, ''Dolar / TL 2,55'lere doğru bir gevşeme yaşarsa önümüzdeki günlerde buradaki seviye 107-108 lira olur mu? Belki olur ama bunun nedeni ONS fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketten kaynaklanır.'' diye konuştu.

DOLAR MI - ALTIN MI?

Dolara mı - altına mı yatırım yapılır? şeklindeki soruya, bu seviyeden altın almanın 2,68'den dolar almak ile eşdeğer olduğunu belirterek açıklık getiren Kuğucuk, ''Bu noktada altın mı dolar mı yatırım amaçlı diye bakıldığında altın doların bir adım daha önünde görülüyor.'' dedi.

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 1
  • ccc haso ccc 9 yıl önce Şikayet Et
    altın olanlar düşünsün
    Cevapla