Altın fiyatları nereye gidiyor?

Son günlerde ünlü yatırımcıların altın yatırımlarını artırmaları, altın fiyatlarındaki yükselişin sürüp sürmeyeceği konusunda soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Peki altın nereye gidiyor?

Altın fiyatları nereye gidiyor?
Altın fiyatları nereye gidiyor?
GİRİŞ 21.11.2012 08:57 GÜNCELLEME 21.11.2012 09:25
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Thelira sitesinden Ceren Dilekçi'nin haberine göre dünyanın önde gelen ekonomilerinin merkez bankalarının ekonomiyi desteklemek amacıyla daha fazla adım atacakları sözü vermesi ile altına yönelim yeniden artış gösterdi.

2 Kasım'da 1,677 dolara gerileyen spot altının onsu yeniden yükselişe geçerek 1,730 dolar seviyesine yükseldi. Merkez Bankaları'ndan gelmesi beklenen adımların yanı sıra, mali uçurum endişeleri, Avrupa ekonomilerine yönelik artan kaygılar ve Ortadoğu'da yaşanan çatışma altın fiyatlarının yükselişinde rol oynayan temel etkenler olarak öne çıktı.

Son günlerde ünlü yatırımcıların altın yatırımlarını artırmaları, altın fiyatlarındaki yükselişin sürüp sürmeyeceği konusunda soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

Ünlü yatırımcı Gerorge Soros'un fonu Soros Fund Management LLC altın pozisyonlarını üçüncü çeyrekte yüzde 49 artırırken, ABD'li fon yöneticisi John Paulson, en büyük altın destekli fon olan SPDR Gold Trust'ta 3.62 milyar dolar yatırdığını açıkladı.

Bu yıl sonu için de pek çok defa 2 bin dolar seviyesine ulaşılacağı tahminleri yapılan altın fiyatlarında görülebilecek olası seviyeler konusunda uzman görüşleri..

''ALTIN FİYATLARININ YÜKSELMESİ İÇİN NEDEN YOK''

Altın Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın fiyatlarının durgun seyrettiği, aşağı yönlü seyrin etkili olacağı dönemde, sözlü müdahalelerle altının düşmesini engelleyici açıklmalar olduğunun görüldüğünü ifade etti.

Altın fiyatlarında yüzde 12 oranında yükseliş görüleceği beklentilerinin ağırlık kazandığını kaydeden Yıldırımtürk, geçtiğimiz 1922 dolardan dönen spot altının onsunun şimdi geleceği rakam için 1,912 dolarların konuşulduğunu belirtti.

Mevcut konjonktürde altın fiyatlarında yükselişi destekleyecek çok fazla bir gerekçe görmediğini kaydeden Yıldırımtürk, parasal genişlemenin hala fiili olarak piyasalara yansıması görülmedi. Özellikle ABD'de mali uçurum konusundaki endişelerin de son yapılan toplantıda uzlaşmayla sonuçlanacağına yönelik söylemler, yeni yönetimin yapacağı yapısal reformların bütçe açığı, cari açık ve dış ticaret açığı gibi konuların çözümüne yönelik aktif hareketler olmasını bekliyoruz.

Avrupa'da bugün Maliye Bakanları toplantısı var. Yunanistan'a yeni kredi diliminin açılmasıyla beraber Yunanistan ile ilgili endişelerin azalması söz konusu. 10 günlük sürede parasal genişleme ile ilgili haberlerin altın fiyatını çok tetiklemediğini görüyoruz.

Örneğin Japonya parasal genişleme yapacağını söyledi fakat altına hiç yansıması olmadı. Avrupa Merkez Bankası borçlu ülkelerin tahvillerini alabiliriz dedi yansıması olmadı.  Ayrıca çok büyük fonların pozisyon almadan ''Biz pozisyon alıyoruz, siz de pozisyon alın dediğini hiç duymadım. Bu tür haberlerin daha çok satış eğilimi ile ilgili fiyat tetikleyici ve satmaya yönelik haberler olduğu kanaatindeyim'' diye konuştu.

Şu anda 1700-1735 dolar aralığının önemli bir direnç olduğunu kaydeden Yıldırımtürk, buranın kırılması halinde 1,742 dolarların görülebileceğini belirtti.

Euro/dolar paritesinde 1,2830 veya 1,2850 geçilemediği sürece 1,2700-1,2685'e kadar gerileme görülebileceğini, oradan da 1,25 beklentilerinin olduğunu dile getiren Yıldırımtürk, bu beklentilerin altının aşağı yönlü seyri anlamına geldiğini, altının onsunda geçen hafta görülen 1,700 dolar seviyesinin her an görülebileceğini belirtti.

Kur savaşları devam ederken, altında da çok fazla yukarı yönlü seyir olmadığını dile getiren Yıldırımtürk, petrol fiyatlarının yükseleceğine yönelik yaşanan gerginliğin kısa süreli olduğunu düşündüğünü ifade etti.

YIL SONUNDA 1,800'ÜN ÜZERİNDE KAPATIRSA YÜKSELİŞ SÜRER

Halaç Menkul Değerler'den Haluk Mutlu değerlendirmesinde, Chicago Borsası'nda long pozisyonlarda spekülasyon yapan hedge fonların poziyonlarında bozulma görülmediğini kaydederek kısa süre içerisinde altın fiyatlarının yukarı yönlü yıl sonu hareketi yapacağını belirtti.  Mutlu, yılsonu itibariyle 1,800 doların üzerindeki kapanış, altının yukarı yönlü hareketinin devam edeceğinin teyidi olacağını ifade etti.

ALTIN FİYATLARI YILDA YÜZDE 8-15 YÜKSELECEK

Citigroup Küresel Emtialar Grubu Başkanı Edward L. Morse, emtialarda süper ralli döneminin sonuna gelindiğini kaydeden Morse,  fiyatlarının küresel merkez bankalarının büyümeyi artıracak teşvik önlemlerine ve güçlü talebe rağmen bile sert şekilde yükselemeyeceğini belirtti.

Çin ekonomisinde büyümenin yavaşlaması ve arzlardaki artışın süper ralli döneminin sonuna gelinmesinde etkili olduğunu dile getirdi. Küresel merkez bankalarından gelebilecek büyümeyi destekleme adımlarına rağmen fiyatlarda keskin yükselişin görülmeyeceğine dikkat çekti.

Altını emtiarda aşağı yönlü hareket beklediği emtialardan biri olarak görmediği altın için değerlendirmede bulunan Morse, merkez bankalarının alımlarına bağlı olarak altın fiyatlarının yılda yüzde 8-15 aralığında yükselişine devam edeceğini öngördü.

2001 yılından bu yana yaklaşık 4 kat değer kazanan 24 ham maddeyi içeren The Standart&Poor's GSCI spot endeksi Çin gibi ekonomilerdeki yavaş büyümenin etkisinde bu yıl ancak yüzde 1 altında değer kazandı.

''ALTIN 12'İNCİ YILLIK KAZANÇ SÜRECİNE GİRDİ''

Deutsche Bank analisti Raymond Key'in değerlendirmesine göre piyasalara enjekte edilen para ile gelecek altının ons fiyatında 2 bin doların üzerine görmek mümkün.

Rapora göre AB borç Krizi ve ABD'nin büyüme endişeleri ve resesyondan kaçış politikaları dahilinde atılan adımlar ile altın 12'inci yıllık kazanç sürecine girmiş durumda.

Diğer değerli metalleden daha iyi bir performans sergileyen altının büyük destekçisinin ise ETF'ler olduğu belirliyor. 6 eylül 2011'de 1921 dolara çıkan altın 2008-201 arasında yüzde 70 değer kazandı. Son 9 haftanın en düşük seviyesini 5 Kasım'da 1.672 dolara kadar gerileyerek gören altının ons fiyatı için uzun vadede olumlu görüşler artıyor.

Brezilya, Güney Kore ve Rusya'nın IMF verilerine göre bu yıl altın rezervlerini arttırması ülkelerin yılın ilk yarısında 254.2 ton altın alması piyasalardaki hareketliliği arttırırken merkez bankalarının taleplerinin de güçlü olması altın tarafında iyimserliği desteliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • furkan demir 11 yıl önce Şikayet Et
    kağıt para çökecek. oluşacak küresel krizde ayakta kalmak için kendinize altın alın, altınlarınızı sakın bozdurmayın ve bir silahınız olsun
    Cevapla