Kanal İstanbul Projesinin güzergahı açıklandı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kanal İstanbul Projesi'nin güzergahını açıkladı.

GİRİŞ 15.01.2018 10:20 GÜNCELLEME 15.01.2018 11:09
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan,  bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011'de açıklanan ve kamuoyunda "çılgın proje" olarak bilinen Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin detayları basın toplantısında paylaştı. Ahmet Arslan, "Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridroru Kanal İstanbul projesinin yolu olarak tespit edilmiştir. Güzergah 45 kilometredir. Küçükçekmece Gölü'nden başlayacak" dedi. 

Bakan Arslan'ın açıklamaları şöyle:

Ağustos 2017 tarihi itibarıyla çalışmalara başlandı. Güzergahların tespiti buna bağlı olacaktır. Sayısal model çalışmaların yapılması, deprem risk değerlendirmelerinin yapılması, rüzgar ve dalga ikliminin çalışmalarının yapılması ve entegre olacağı bütün projelerin yapılması bu yılbaşı itibarıyla çalışmalarımızı tamamladık.

5 FARKLI GÜZERGAH ÜZERİNDE...

Çevresel koşullar ile maden alanlarını, sit alanları, hassas alanları, yer altı ve yer üstü toprak ve su kaynakları ayrıca kanal uzunluğu, kamulaştırma gibi etkenler çerçevesinde de dikkate alınarak 5 farklı güzergah üzerinde çalışmalar devam ettirildi.

YER ALTI SULARI BULUNMADI

Kanal güzergahı boyunca tek bir yer altı sularının bulunmadığı tespit edildi. Kanal İstanbulprojesinde tsunami ile parametreler belirlenirken, kayıtlı tüm veriler çerçevesinde detaylı çalışmalar yapılmış ve olumsuz etkisinin olmayacağı da tespit edilmiştir. 17 bin metre sondaj 2017 yılı sonu itibarıyla tamamlanmıştır.

İŞTE GÜZERGAH

Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridroru Kanal İstanbul projesinin yolu olarak tespit edilmiştir. Güzergah 45 kilometredir. Küçükçekmece Gölü'nden başlayacaktır. 3. Havalimanına göre konumu Küçükçekmece'den girişi olarak belirlendi.

Kanal İstanbul için büyük gün bugün Detaylar belli oldu

YAPAY ADALAR DEĞERLENDİRİLECEK

Bütün bu çalışmalar yapılırken liman ve lojistik merkezi gibi entegre projelerde bununla birlikte değerlendirildi. Karadeniz'de çıkacak dolgu malzemelerinden dolayı lojistik merkezi olarak kullanabileceğimiz proje alanı... Ve yine Marmara Denizi'nde dolgu yapılabilecek yapay adalar değerlendirilecek. Muhtemel dolgu alanları, yapay adaların büyüklükleri ve sayıları konumları ön çalışmalara bağlı olarak verilmiş ve daha sonra netleşince sizlerle paylaşma şansı yakalayacağız.

AĞUSTOS AYINDA BİTECEK

En kuzeyde D-20 Karayolu, ki 3. Havalimanı'nın bulunduğu yerden 14 kilometresini bitirip hizmete vermiştir, Çatalca'ya kadar 3 gidiş 3 geliş şeritli hale getirilme çalışması da Ağustos ayında bitirilmiş olacak.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçip Avrupa istikameti üzerinden geçen bir köprü olacak. Sazlıbosna Karayolu geçişine bağlı bir yolumuz olacak. Kesim 7 dediğimiz bir köprümüz olacak. Halkalı-Kapıkule bir demiryolu kaynaklı köprü geçişimiz olacak.

KÜÇÜKÇEKMECE GÖLÜ'NÜN ALTINDAN GEÇECEK

Marmara tarafındaki 3 tane geçişi Marmaray projesinde olduğu gibi batırma tüple Küçükçekmece Gölü'nün altından geçirmeyi hedefliyoruz. Kanal İstanbul'dan kaynaklı yarma yaptığımız için karşıdan karşıya geçişlerde viyadük geçişler olmayacak.

Özetlemek gerekirse tüm çalışmalar sonucunda Avrupa tarafından olası bütün etkileşimler Kentsel Dönüşüm ile dahil etkileşimler dikkate alınarak 5 alternatif üzerinde çalışmalar ele alınmış. En avantajlı olan 4. alternatif de bugün itibarıyla kararlaştırdık. Çalışmalarımız Küçükçekmece- Sazlıdere- Durusu alternatifi olarak ifade edebileceğimiz koridor boyunca devam ettirilecek.

PEK ÇOK BAKANLIK KANAL İSTANBUL İÇİN ÇALIŞACAK

O bölgedeki vatandaşların daha iyi şartlarda yaşayacağı bir kentsel dönüşüm olacak. Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışıyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İSKİ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile, Enerji Bakanlığı ile, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile, TOKİ ile çalışıyoruz bu proje için. Kamu-Özel işbirliğinin farklı modellerini kullanmayı gerektirecek bir proje olacak. Bu projenin yapılabilir olması lazım. Her farklı unsur farklı modeli içerecek.

MARMARA KARADENİZ'E BAĞLANIYOR

Marmara Denizi, Karadeniz'e bağlanacak Kanal İstanbul'la birlikte. Boğaz'ın nasıl kullanılacağı belli. Elbetteki Montrö'yü ayrı tutmak lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızın onunla ilgili de açıklaması vardı. Kanal İstanbul'u Montrö ile karıştırmamak lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayeleri önemli. Birçok kurumla yapacağımız işbirlikleri çok önemli. Bakanlıklarımızdaki müsteşarlarımıza da, arkadaşlarımıza da teşekkür ederim. Ortak amacımız milletimize hizmet etmek. Ülkemiz adına katmadeğer kazandıracak projeler önemli. İşe yeni başladık. Bugüne kadar diğer projeleri nasıl hayata geçirdiysek, Kanal İstanbul projesini de hayata geçireceğiz. Çözüm ortaklarımıza da teşekkür ediyoruz.

"DÜNYADA ADINDAN BAHSETTİRECEK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz haftalarda AK Parti Grup toplantısında yaptığı açıklamada, Kanal İstanbul projesine ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı: Kanal İstanbul Projesi, inşallah bu yıl içerisinde onun da ihalesi yapılacak, dünyada adından bahsettirecek en önemli yatırımlardan biri olacak.

YORUMLAR 42
  • eda 6 yıl önce Şikayet Et
    bence silah yapilmali bunlara agirlik verilmeli savunma sanayi guclendirilmeli
    Cevapla
  • İLHAN 6 yıl önce Şikayet Et
    Onuda Yapıyoruz Sen rahat ol Bacım.
    Cevapla
  • Ömer 6 yıl önce Şikayet Et
    Ne trafiğe bir faydası olur ve ne de İstanbul'un gelecek on yıllarına, bence büyük çekmeceden yada daha batıdan geçmesi daha uygun olurdu, ayrıca buradan arsa toplayan çoğu FETÖ cü de ekarte edilirdi.
    Cevapla
  • GüvenlikAçığı 6 yıl önce Şikayet Et
    Hep getireceği rant vs konuşuluyor. Peki Marmara Denizi ve İstanbul'a üçüncü bir boğazın açılmasının getireceği güvenlik askeri strateji bakımından düşünüldü mü merak ettim?
    Cevapla
  • kayaşehir 6 yıl önce Şikayet Et
    arnavutköy boğazköy ve bollucadaki kaçak fabrikaların çevreyi zehirlemelerine kim dur diyecek kayaşehire kadar geliyor
    Cevapla
  • emekli 6 yıl önce Şikayet Et
    o bölgelerde arsa 10 yıl öncesinden toplanmaya başlamıştı şimdi ne bulabilirsin bulsanda alamazsın ancak bu kanalın neye yarayacağını merak etmekteyim geçmek isteyen geçerde kimseyide zorlayamazsın boığazlar doğal
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle