Ramazan'da dengeli beslenmeye dikkat

Diyetisyen Ezgi Eker Göktaş, "Ramazan ayında ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır" dedi.

Ramazan'da dengeli beslenmeye dikkat
GİRİŞ 15.07.2013 13:38 GÜNCELLEME 15.07.2013 13:38 KAYNAK CİHAN
ÖNEMLİ KONULAR

Medical Park Samsun Hastanesi Diyetisyenlerinden Ezgi Eker Göktaş, Ramazan ayında tüketilen yemeklerin yanı sıra pişirme yöntemlerinin de çok önemli olduğunu belirterek, "Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır." dedi.

Ezgi Eker Göktaş, sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan ayında uzun süreli açlık sonucu gün boyunca kan şekerinin düştüğünü ve bununla beraber su tüketiminin de sınırlandığına dikkat çekerek, "Bu nedenle üşüme, halsizlik, baş ağrısı ve işe karşı bir isteksizlik yaşanmaktadır. Sağlıklı insanların metabolik dengesinde bu değişiklikler çok önemli olmasa da bazı hastalıklarda (şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği vb.) veya özel durumlarda (hamilelik ve emziklilik) olumsuz sonuçlar doğurabileceği göz ardı edilmemelidir. Kronik hastalığı olan kişilerin bir uzman hekime danışmadan oruç tutmamaları önemlidir." diye ifade etti.

Oruç tutarken besinleri iyi çiğnemek, azalan öğün sayısını az ve sık yiyerek sahur ve iftar dahil 1-2 ara öğünle dörde çıkarmanın doğru olacağını söyleyen Göktaş, "Günlük alınması gereken enerjiyi yakalamak için sahura mutlaka kalkılmalıdır. Oruç açılırken kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yemek ve bu süre içinde yüksek enerjili besinler tüketmek Ramazan ayında kilo alımına neden olabilir." şeklinde konuştu.

Göktaş, iftar ve sahur yemeklerinde tüm besin gruplarından (süt ve türevleri, et, yumurta ve kuru baklagiller, tahıllar, sebze ve meyvenin, her gün yeterli miktarda alınması gerektiğini ifade etti. Göktaş, şöyle dedi: "Günde ortalama 2- 2,5 litre su tüketilmelidir. Kafein içeriği yüksek çok koyu çay ve kahve yerine hem enerji veren hem de sıvı ihtiyacını karşılayan ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları gibi içecekler tercih edilmelidir. Sahurda, karbonhidrat içeriği yüksek, aşırı şekerli gıdalardan sakınılmalıdır. Tokluk süresini artırmak için, yoğun hamur işi/tatlı tüketmektense yumurta, süt, peynir gibi protein içeriği yüksek ve sindirimi uzun süren gıdalar tercih edilmelidir. Sahurda hızlı sindirilen, yani beyaz un ve şeker içeren besinler yerine, posa içeriği yüksek (sebze, salata, meyve, tam buğday ekmeği vb.) ve yavaş sindirilen besinler tercih edilmelidir. Böylece iftara kadar acıkma hissiniz azalacaktır. İftar yemeğinden hemen sonra televizyon izlemek veya uyumak yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olacaktır."

Ramazan ayında beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için önerilerde bulunan Göktaş, "İftar ve sahurda lif oranı yüksek gıdalar (kuru baklagiller, kepekli ekmek, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler tüketilmelidir. Ramazan ayında tüketilen yemeklerin yanı sıra pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL