Ramazanda reflüye dikkat edin

Ağız kokusu, Ramazan'da oruç tutarken ya da normal zamanda kişinin kendisini ve çevresindekileri rahatsız eden bir durumdur.

Ramazanda reflüye dikkat edin
GİRİŞ 26.07.2012 12:10 GÜNCELLEME 26.07.2012 12:10
ÖNEMLİ KONULAR

Ağız kokusunun nedenleri arasında yer alan reflü hakkında bilgi veren Özel Medline Konya Hastanesi'nden Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ali İhsan Doğru, ülser, gastrit, reflü, spastik kolon gibi mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları olanların Ramazan ayı boyunca beslenmelerine özen göstermeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Özel Medline Konya Hastanesi'nden Uzm. Dr. Ali İhsan Doğru, reflü gibi mide rahatsızlığı bulunanların oruç tutmadan önce doktorlarına başvurmaları gerektiğini, aksi taktirde telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabileceğini de belirtiyor.

Reflünün belirtileri:

Reflü rahatsızlığı bulunanlar, sıklıkla mide yanması şikâyetiyle doktora başvururlar. Bunun yanı sıra reflünün; göğüste yanma ve ekşime, boğaza doğru acı su gelmesi, ağız kokusu gibi belirtileri de olur. Reflü bazen de ses kısıklığı, nefes alma güçlüğü yüzünden astım ya da göğüs ağrısı, çarpıntı nedeniyle kalp endişesi yaşatır. Özellikle yemeklerden sonra ve tok karnına yatıldığında; geceleri rahatsız eden şişkinlik, geğirme ve boğulma, göğüste takılma ve sıkışma hissiyle birlikte kalpte baskı ve çarpıntı hissedilebilir.

Ramazanda reflüye karşı alınabilecek önlemler:

•Kilonuzu kontrol altına alın. Özellikle bel çevresindeki fazla yağlar reflünün en önemli nedenleri arasında yer alır.
•Sahursuz oruç tutmayın. Sahurda; yağsız peynir, kepek ekmeği, yumurta, yağsız yoğurt yiyin. Domates ve biberi çiğ yemek yerine közlenmiş olarak tercih edin.
•Reflü şikâyetini en çok yağlı yiyecekler artırır. Kızartmalar, yağlı peynirler, börekler, poğaçalar, açmalar, şarküteri ürünleri, kıymadan yapılan etler, şerbetli tatlılar yağ oranı yüksek yiyeceklerdir. Bunlardan uzak durmaya özen gösterin.
•İftarı ikiye bölerek yemeye özen gösterin. Bir oturuşta yüksek hacimli yerseniz reflü şikâyetleriniz artar.
•Uyurken yatak başının en az 30 derece eğimli olmasına özen gösterin.
•Yemeklerinizi mümkün olduğu kadar baharatsız hazırlayın.
•Asitli ve kafeinli içecekler de reflü şikâyetlerini artırır. Ayran, taze sıkılmış meyve suları ve su içmeyi tercih edin.
•Yemekten iki saat sonra uyumaya gidin. Mideniz boşaldıktan sonra uyumaya giderseniz reflü şikâyetleriniz daha az olur.

ZEDHABER

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL