"Cemaat İsrail ile balayına girdi"

Porttland Üniversitesi'nde doktora tezini Gülen Cemaati üzerine hazırlayan Yrd. Doç. Dr. Tuğrul Keskin, 2013'de cemaatin bazı ‘mensuplarını' yurtdışına çektiğini söyledi.

"Cemaat İsrail ile balayına girdi"
"Cemaat İsrail ile balayına girdi"
GİRİŞ 10.02.2014 11:08 GÜNCELLEME 10.02.2014 11:08
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

ABD derin devleti ve oryantalizm üzerine yaptığı çalışmaları ve Gülen Cemaati üzerine hazırladığı doktora teziyle tanınan Portland Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Tuğrul Keskin,  devlet içinde devlet gibi hareket eden Paralel yapının nasıl çalıştığını Star'dan Betül Bozdoğan'a anlatı. Keskin "Hizmetin dini bir yapılanma olduğu iddiası tartışmalı, ABD'de para karşılığı imaj kitapları yazdırıyorlar. 17 Aralık operasyonunun en büyük etkisi Türkiye'de değil, cemaat açısından yurtdışında olacak" dedi. Keskin şunları söyledi:

PARAYLA İMAJ KİTAPLARI

Cemaat kapalı bir network, şeffaf değil, kendisine ait bir istihbarat ve iletişim mekanizması olan bir yapılanması var. Cemaatin amacı kesinlikle demokrasi veya yolsuzlukla mücadele değil. Sadece demokrasi ve yolsuzluğu araçsallaştırarak, karşı olarak gördükleri grup veya kişilere karşı bir meta olarak kullanıyorlar yolsuzluk iddialarını. Hizmetin ABD'deki bazı akademisyenlere para ödeyerek kendileri hakkında kitap yazdırdıkları biliniyor.

KAYIP İMAMLAR NEREDE?

Cemaat 2013 yılının başında Türkiye'deki bazı "mensuplarını" yurtdışına çekme kararı aldı. Bu yüzden 17 Aralık olaylarından önce bir grup yurtdışına çıktı. Bu hicretin veya mücadelenin başka bir sekliydi.Yani aklımıza yine şu soru geliyor; Niçin hizmet görevi kendisine atfeden bir sosyal hareket, böyle devletvâri işler yapar?

CEMAATİN FBI ZİYARETLERİ

Eğitim kurumları sadece cemaatin görünen yüzleri ve bulundukları bölgelerde halka açılmalarının bir versiyonu. Esas iletişim noktaları ABD'de her eyalete atadıkları sorumluları üzerinden yürütülüyor. Yine bu kişilerin bağlı oldukları bölge sorumluları mevcut; herkes yaptığı buluşmayı ve görüşmeyi düzenli olarak rapor ediyor. Çok ilginçtir, her eyalette ilk ziyaret ettikleri yerler genelde FBI ofisleri. Zaten bunları kendi sayfalarından ilan ediyorlar, çünkü kendilerini Amerika'da kabul ettirmeye çalışıyorlar.

PARALEL YAPININ YAPISI

Cemaatin iki iletişim sistemi mevcut, birincisi daha informal iletişim olan telefon, e-mail ve sohbetler gibi; diğeri ise paralel mekanizmanın esas sorgulanması gereken formal iletişim ağını oluşturuyor. Yüksek teknoloji iletişim programları vasıtası ile haberleşen bir istihbarat ağı. Burada biz hangi cemaat sorusuna yanıt bulmamız gerekirken, Cemaatin de hangisinin kendisine ait olduğunu açık demokratik toplumda belirtmesi gerekiyor.

DİNLEME EĞİTİMİ ALDILAR

Kullanılan tekniklerin büyük bir çoğunluğu ABD istihbarat birimlerinin kullandığı yöntemler ve metodlar. ABD Adalet Bakanlığının MacCarthy döneminde savaş karşıtlarına, Amerikan Kızılderili Hareketine (AmericanIndianMovement) veya Kara Panterlere (Black Panthers) karşı uyguladığı yöntemlerin, benzerlerini bu mekanizma Ergenekon, Balyoz ve benzeri davalarda uyguladı. Bu yüzden kullanılan yöntemler büyük bir benzerlik gösteriyor.  Acaba 1998 yılından itibaren ABD'ye eğitim amaçlı gönderilen polisler ile bir alakası var mı?

EHVENİ ŞER YAKLAŞIMI

Cemaat veya benzeri networkler ABD'de Musevi ve İsrail lobisi ile çatışmayı veya İsrail'i eleştirmeyi pek göze alamazlar veya almak istemezler. Oysa, bu lobinin zaten cemaate pek olumlu baktığı da söylenemez. Onlara göre Cemaat, AK Parti'ye nazaran ehven'i şer. Zaten bu yüzden son dönemde, bilhassa Gezi ve sonrası bazı liberal Musevi çevreler cemaat ile balayına girdiler. Unutmayın liberal veya muhafazakar Musevi grupları için İsrail kutsaldır, bunlar Türkiye'yi eleştirdikleri kadar hiç bir zaman İsrail'in Filistin'de uyguladığı insan haklarını açık eleştirmezler. Bunun en güzel örneği Human Rights Watch'a danışmanlık yapan Musevi kökenli danışmanlardır. Gezi ve sonrasında Türkiye'ye en fazla eleştiri getiren yine bu kadrodur.

TUĞRUL KESKİN KİMDİR?

Portland Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Tuğrul Keskin, ABD derin devleti ve oryantalizm üzerine çalışan, Gülen cemaati ve Pakistan'daki Mevdudi'nin İslam Cemaati üzerine hazırladığı doktora teziyle dikkatleri çeken bir isim.  Garnet/Ithaca tarafindan 2011 yılında İslam Sosyolojisi: Sekulerizm, Ekonomi ve Siyaset başlıklı kitabını yayınladı.

YORUMLAR 3
  • Melik Can 10 yıl önce Şikayet Et
    Ufuk Bey. Bu söylediğiniz cümleye sonuna kadar katılıyorum.Biz sıradan vatandaşlar bile bu tehlikeyi gördüysek,koskoca bir devletin bunca zamandır bu oluşumu bilmemesi ve sessiz kalması gerçekten ilginç ve şaşılası bir durum.Hükümete en fazla kızdığımız nokta da budur Vesselam..
    Cevapla
  • Ufuk 10 yıl önce Şikayet Et
    Bunun böyle olduğu belliydi zaten..... Önemli olanın 17 aralıktan önceki 12 yıl boyunca bunun görülmemesi hatta destek verilmesi....
    Cevapla
  • şamil kartal 10 yıl önce Şikayet Et
    güzel tespit. gerçekten güzel araştırma yapmış.milleti aydınlatmak için bu çalışmalar gerekli.elinize sağlık.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar