Çanakkale’de bir tek Mustafa Kemal mi var?

Enver Paşa’nın torunu Osman Mayatepek Enver Paşa’nın resmi ideoloji tarafından linç edildiğini söyledi.

Çanakkale’de bir tek Mustafa Kemal mi var?
Çanakkale’de bir tek Mustafa Kemal mi var?
GİRİŞ 15.02.2015 07:25 GÜNCELLEME 15.02.2015 13:10
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Dedem Enver Paşa kitabı, Enver Paşa’nın torunu Osman Mayatepek’in dilinden Enver Paşa’nın hayatını, gizli kalmış pek çok yönüyle ortaya çıkarıyor. Enver Paşa’nın torunu Osman Mayatepek, dedesi hakkında bugüne kadar bilinmeyenleri belgeleriyle gün yüzüne çıkardı. Mayatepek, Çanakkale Savaşı'nda sadece Mustafa Kemal'in ön plana çıkarılmasına içerlenerek şu soruyu soruyor "Diğer komutanlar balık mı tutmuş?"

"ENVER PAŞA GENELKURMAY BAŞKANI MUSTAFA KEMAL YARBAY"

Resmi tarihin sorunlu bir şekilde sürekli Mustafa Kemal’in karşısına koyduğu, bu sebeple yok saydığı Enver Paşa’yı tarihin hakkını vermek isteyenler de sanki Mustafa Kemal’in karşısında konumlandırıyor.

O da yanlıştır. Bakın, Mustafa Kemal bir yarbay. Genel Kurmay Başkanı’na nasıl rakip olabilir? Mustafa Kemal, Enver Paşa’yı kıskansa bu anlaşılır bir şey. Gayet insani, normal bir şey… Çünkü aynı yaştalar, bir tanesi yarbay diğeri Harbiye Nazırı, Başkumandan Vekili. Genel Kurmay Başkanı yarbayı niye kıskansın, onu niye kendisine rakip olarak görsün? Bu işin bir tarafıdır. Diğer tarafı da şudur; Enver Paşa, Mustafa Kemal’in askeri kabiliyetini takdir ediyor fakat politikaya bulaşmaması konusunda kendisini uyarıyor. Uyarmasına rağmen gücünü kullanarak asla önünü kesmiyor. Mustafa Kemal’i albaylığa yükselten de Enver Paşa’dır, generalliğe yükselten de Enver Paşa’dır, ordu komutanı da yapan Enver Paşa’dır. Çünkü diyor ki “bu fevkalade kıymetli bir askerdir.”

"MUSTAFA KEMAL'İ İSTİFADAN DÖNDÜREN ENVER PAŞADIR"

Çanakkale harp alanını ziyaret ettiğinde diğer komutanların yanına uğramasına rağmen Mustafa Kemal’in yanına gitmediğini biliyoruz.

Evet. Hatta biliyorsunuz bu hadise olunca Mustafa Kemal içerleniyor bu duruma. ‘Ben istifa ediyorum’ diyor. Liman von Sanders, engel olmaya çalışıp durumu Enver Paşa’ya yazıyor. Enver Paşa da tamam diyor, ‘Mustafa Kemal, harcayabileceğimiz bir asker değil’ diyor. Bakın bu kararıyla tarihin yazımını değiştirmiştir.

"DEDEMİN MUSTAFA KEMAL'İ NİYE KISKANSIN Kİ?"

Olmasaydı olmazdı yani...

Hatta bakın, Enver Paşa’ya Talat Paşa soruyor bir gün; ‘Enver, sen böyle deli dolusun, siperlere iniyorsun sürekli, başına bir şey gelirse biz ne yapacağız?” Enver Paşa da: “Yerime Mustafa Kemal gelecek” diyor. Bu hem Rauf Orbay’ın hem Talat Paşa’nın hatıralarında var bu. Ha biliyorsunuz, Talat Paşa bütün subayları toplayıp, “kime başkumandan olarak itaat edersiniz” diye. Bütün subaylar Enver diyorlar. Seçiliyor yani, isteniyor. Bunların tabi bilinmesi gerekiyor. Diğer türlü Enver Paşa, Mustafa Kemal’i kıskanırdı demek çok saçma bir iddia. Bu şuna benzer; Sayın Cumhurbaşkanı, Devlet Demiryolları Genel Müdürünü çok kıskanırdı. (gülüyor)

"ÇANAKKALE'DE  DİĞER KOMUTANLAR BALIK MI TUTMUŞ?

Halil Paşa’nın bahsi geçti. Onu da konuşalım. Son dönem milli tarihimizin en büyük başarılarından birine imza atıyor Halil Kut Paşa. Fakat hiç kimse bilmiyor. Bu bana hep şöyle geldi, Halil Paşa, Enver Paşa’nın amcası olduğu için Paşa’yı hatırlatmasın diye bu da unutturuldu.

Ondan olduğuna tam emin değilim. İngiliz tarih kitaplarının çoğunda, “bütün milli tarihimizin en rezil savaşıdır bu” diye bahsederler Kut’ül Amare’den. Generalleriyle birlikte bütün İngiliz ordusu teslim oluyor Halil Paşa’ya. Aslında sadece Enver Paşa değil, Türkiye’de öyle bir şey var ki sanki birisini yüceltmek için diğer herkesi unutturmak ya da aşağılamak gerekiyor. Çanakkale mesela. Orada ne komutanlar var, ne hikâyeler var. Bir tek Mustafa Kemal Paşa… Yani diğer komutanlar ne yapmış orada, balık mı tutmuşlar, denize mi girmişler?

Röportaj: Yusuf Genç - Yeni Şafak

YORUMLAR 50
  • bıktık artık 9 yıl önce Şikayet Et
    milletin işi gücü yok sanki kafayı sıyırmış; burada yorum yazanlar ; siz vatan için ne yaptınız? neyin hazımsızlığı neyin acısı bu? bırakın artık atatürkü ve silah arkadaşlarını, yeter ya....
    Cevapla
  • VİZYON 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkede bir milli eğitim bakanın yazdığı anlamsız cümleler topluluğunu ANDIMIZ adı altında 2015 yılında muhalefet partileri sırf oy uğruna bu saçmalığı hala savunabiliyorlarsa, bizim çok hızlı bir şekilde tarihimizle yüzleşmemiz gerekiyor ama bu yüzleşme batının klavuzluğunda değil OSMANLICA arşivlerimizin ışığında olmalı.
    Cevapla
  • VİZYON 9 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye tarihinin çok ciddi çalışmalar ile gözden geçirilmesini ben de destekliyorum. Şunu unutmamalıyız ki Atamızın değeri Enver paşaların Halil paşaların Rauf Orbay ve diğer paşa yada şahsiyetlerin değerlerinin bilinmesi ile azalmayacaktır. Bazı uygulamaların abartılı ve tek yanlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Tarih ne ise onu istiyoruz. Devirlerini sabitlesek, Abdülhamit Han'ın Kanuni'den, Fatih'ten farklı olmadığını çok net görürüz. Amma lakin bize yıllarca kızıl sultan kötü bir padişah olarak yutturdular gitti vesselam......
    Cevapla
  • Ethem 9 yıl önce Şikayet Et
    Muhalif kardeş sen bi kitaptan bahsediyosun burda ...zamanın gazetelerine bak gerçeği araştırın ... BİLDÜKLERİMİZ YALAN
    Cevapla
  • Bekir Çelik 9 yıl önce Şikayet Et
    Mehmet Akif ''Bir hilal uğruna Ya Rab ne güneşler batıyor'' demişti. Bu beyiti şöyle çevirebiliriz.Ama olumsuz yönde ''Bir ağaç uğruna Ya Rab ne ormanlar yok ediliyor. Aynen Enver Paşa, Kazım Karabekir gibi.Yani Çanakkale savaşında Osmanlı rdusu savaşıyor. Osmanlı ordusu burada orman orman yok ediliyor.Ne için bir ağaç için ağaç ta Mustafa Kemal
    Cevapla
  • osman 9 yıl önce Şikayet Et
    bekir celike istanbulun fetinede ayni seyi soylermisin bekir celik efendi kumadansiz asker bir hicdir askeri asker yapan dahi zeki kumandanlardir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!