'Yeni mülteci sözleşmesi'ni Müslümanlar yazmalı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Star Gazetesi'ne verdiği röportajda mülteci krizi konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

'Yeni mülteci sözleşmesi'ni Müslümanlar yazmalı
'Yeni mülteci sözleşmesi'ni Müslümanlar yazmalı
GİRİŞ 30.05.2016 10:27 GÜNCELLEME 30.05.2016 11:01

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Star Gazetesi'ne verdiği röportajda mülteci sorununa dikkat çekti. Cenevre sözleşmesinin artık yeterli olmadığını belirten Görmez yeni bir mülteci sözleşmesinin vaktinin geldiğini söyledi. Görmez şöyle devam etti;

"Dünyanın ve Avrupa Birliği’nin göçmen sorununu çözmekten çok kendi ülkelerini göçmen dalgalarından korumaya yönelik çalışmalar üzerinde durduklarına hepimiz ibretle şahit oluyoruz. Bilhassa kitlesel göç hareketlerinde kadınlar, çocuklar ve yaşlılar üzerinde ayrıca durulması gerekiyor. Uluslararası kuruluşlar ve evrensel sözleşmeler bugünün dünyasına hitap etmiyor.

CENEVRE SÖZLEŞMESİ İŞE YARAMIYOR

Dünyanın mültecilerle, kitlesel göç hareketleri ile ilgili mevzuatına baktığımızda, 1951 Birleşmiş Milletler Cenevre sözleşmesi var. 67’de 69’da protokollerle yeniden yenilenmiş ama tamamı İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yerinden, yurdundan edilmiş 40 milyon insana yönelik bir mevzuat. Bugünün göçmenleri, mültecileri ile ilgili bir insanlık sözleşmesi, bir merhamet sözleşmesi yok. Doğrusu buna ihtiyaç var ve Müslümanların gündeminde böyle bir şeyin olmamış olması İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde dahi böyle bir birimin olmamış olması gerçekten çok üzüntü verici. Cenevre sözleşmesinden söz edilirken; bir Mekke, bir Kudüs bir İstanbul Sözleşmesinin yani İslam beldelerinde imzalanmış bir sözleşmenin olmaması Müslümanlar için üzüntü verici."

SADECE TÜRKİYE DEĞİL AVRUPA'YA DA YARDIM ELİ

İnsanların göç ve iltica olgusunu ciddiye almadığını söyleyen Görmez bu konunun aslında çok büyük tramvalara neden olacağını söyledi. Diyanet İşleri'nin sadece Türkiye'de değil, Avrupa'daki mültecilere de yardım eli uzattığının altını çizen Görmez "Avrupa’daki teşkilatlarımızla dünyanın muhtelif yerlerinden Avrupa’ya göçen Müslüman kardeşlerimize de hizmet verecek şekilde organize olduk. Cuma günleri mülteci kamplarından camilerimizde namaz kılmaları için onları taşımaya başladılar. Koruyucu aile sistemiyle yetim çocuklarına sahip çıkıyorlar. " dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! İran ve ABD'den peş peşe açıklamalar
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi