Gençlere terörden önce biz dokunmalıyız

2019 yılındaki seçimler hayati önem taşıyor. Tüm partiler gözünü gençliğe çevirdi. Peki, süreci belirleyecek olan genç kitle ne diyor, ne istiyor?

Gençlere terörden önce biz dokunmalıyız
Gençlere terörden önce biz dokunmalıyız
GİRİŞ 28.11.2017 00:29 GÜNCELLEME 28.11.2017 00:29

2019 yılındaki seçimler hayati önem taşıyor. Tüm partiler gözünü gençliğe çevirdi. Peki, süreci belirleyecek olan genç kitle ne diyor, ne istiyor? Gençlik için tehlike ne? Türk gençliği apolitik mi? AKŞAM Gazetesi’nden Pınar Işık Ardor sordu, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Melih Ecertaş AKŞAM okurları için anlattı.

Önümüzde malum önemli seçimler var ve gençlik burada belirleyici olacak. Bu durumun farkında olduğunuzu biliyoruz. Peki, ne yapıyorsunuz?

“KAPI KAPI DOLAŞARAK GÖNÜLLERİ FETHETMELİYİZ”

Türkiye’de 15-30 yaş arası 20 milyon genç var. 18-30 yaş olan kısmı referandumda 14,7 milyondu. Ayrıca 2019 seçimlerinde yaklaşık 3,5 milyon gencimiz ilk defa oy kullanacak. Türkiye’nin 81 ili 972 tane ilçesi var. Biz, bunların hepsinde teşkilatlı bir siyasi partinin gençlik kurumuyuz. Bu anlamda çalışmalarımız hem yerelde sürekli devam ediyor hem de genel stratejiler anlamında hiç durmadan devam ediyoruz. Gençlerimize yönelik 10’larca farklı projemiz var ancak bizim için mesele kapı kapı dolaşarak gönülleri fethetmek yani AK Parti fikrini ve onun var oluş gayesi olan büyük ve güçlü Türkiye idealini sokakta anlatıp tüm gençlerimizin dertleriyle hemhal olacak olan genç kadroların oluşturulması bizim için çok büyük öneme sahip.

 -Siz de bire bir temasla yol alacaksınız o halde.

Aynen. Yüz yüze iletişim bu işin olmazsa olmazı. Ayrıca sosyal medya gibi gençlerin etkin olduğu mecralarda da tüm iletişim faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.  Genç kitleyi anlama adına onlarla bire bir iletişim kurmak bizim öncelikli görevimiz. Cumhurbaşkanımızdan böyle gördük biz, en büyük şansımız gençlik siyasetinden gelen bir liderimizin olması ve onun bize net bir şekilde yol göstermesi.

 -Metal yorgunluk var mı sizde de?

“FARKINDALIK, İLGİ, ARZU VE AKSİYON BİZİM YOL HARİTAMIZ”

Gençlik Kollarında şöyle bir konu var. Zaten 30 yaşla sınırlı olduğu için çok uzun yıllar yapamıyorsunuz başkanlığı.  AK Parti’nin gençlik teşkilatı her kongre sürecinde yüzde 80 değişir. Sebebi de otuz yaş sınırına geldiğiniz için otomatik olarak değişiyorsunuz. O yüzden bizim en büyük avantajımız sürekli değişim içinde olmamız. Bir de genç kitlenin hayatı da bir şekilde değişiyor. O yüzden mobilizasyonun da çok fazla olduğu bir yer gençlik. Bizim önemli bir görevimiz var o da Türkiye’de AK Parti’ye yeni gençleri kazandırmak. İlk başta gençlerin AK Parti’ye karşı bir farkındalık oluşturulması gerekiyor. Bu farkındalıktan sonra bir ilginin oluşması lazım. İlgiden sonra bir arzu, isteğin oluşması lazım ve sonunda da aksiyonun gelmesi lazım.

 Aksiyon nedir?

“Her sene yaklaşık 60 bin ÖĞRENCİYE DOĞRUDAN dokunuyoruz”

Aksiyon “Ben de AK Parti Gençlik Kolları’nda gençliğe katma değer sağlayıp hizmet etmek istiyorum demesidir” gençlerin.  Biz aslında burayı siyaset yapılan bir kurum değil halka hizmet edilen kurum olarak görüyoruz. İnsanın hayatında bir sürü motivasyon vardır. En önemlisi sosyal motivasyondur. Kişi kendinden başka bir kişi için fayda sağlayabiliyor mu? İşte bunun konuşulduğu yerdir AK Parti Gençlik Kolları. AK Parti’de de kimse maaşlı çalışmaz. Geçtiğimiz sene üniversitenin lisans bölümlerine 400 binden fazla genç girdi. Ben AK Parti olarak nasıl temas ediyorum? ‘Kampusa hoş geldin’ diye çalışma yaptım. Türkiye’de 160 üniversitede stantlar kurduk. Gençlere ‘AK Partili gençleriz size nasıl destek olabiliriz’ diye sorduk. Şehrimizi, okulunuzu, bölümünüzü tanıtma anlamında size destek olmak istiyoruz. Burada bizle dost olun’ dedik. İkinci yılımıza giriyoruz bu çalışmada. Her sene yaklaşık bu 400 binden fazla gencin ortalama 60 bin tanesine doğrudan dokunuyoruz. Dolaylı dokunduğumuz 160-170 bini buluyor. Bu bizim için iletişimin başlangıç noktasıdır. 

 -Ben sana dokunuyorum ama AK Parti’ye üye olacaksın gibi bir zorlamanız var mı?

“ArkadaşIma DHKP-C, FETÖ, DEAŞ, PKK dokunmadan benim dokunmam lazım”

Kesinlikle hayır. Bu işi yapmamızın tek bir gayesi var. Üniversiteye ilk defa gelen arkadaşıma herhangi bir terör örgütünün dokunmasından önce dokunmak benim birinci görevim. Arkadaşıma DHKP-C dokunmadan, FETÖ, DEAŞ, PKK dokunmadan benim dokunmam lazım. Türkiye’nin vizyonunu, misyonunu benim anlatmam lazım. Bütün bunların neticesinde arkadaşımız diyorsa ki; ‘ben de sizinle beraber çalışmak istiyorum’ başım gözüm üstüne. Bizde üye stantları vardır hiçbir zaman biz gidip de insanları zorla üye ol demeyiz. Sadece üniversitede değil küçük sanayi sitelerinde OSB’lerde genç girişimciler arasında da bu çalışmalarımızı yapıyoruz. AK Parti genç girişimcilere müthiş destekler verdi. 50 bin lira hibe 100 bine varan kredi. Biz bu gençlerin bunu aldıktan sonra veya alma sürecinde yaşadığı sıkıntıları raporlamak adına çalışmalar yapıyoruz.

“BİZ büyük ve güçlü Türkiye hayali olan yerli ve milli gençleriz”

 Biz Recep Tayyip Erdoğan’ın çevresinde birleşmiş büyük ve güçlü Türkiye hayali olan gençleriz, yerli ve mili gençleriz. Biz bu çalışmayı yapmazsak yarın FETÖ, DHPKP-C, PKK gelecek sahipsiz arkadaşımı kendi tarafına çekmeye çalışacak. DEAŞ gelecek arkadaşıma yanlış İslami şeyler anlatacak.

-Kız öğrencilerin katılımı nasıl?

“Kız öğrenciler bizim öncü gücümüz”

Kız- erkek, fakir- zengin, Türk- Kürt- Arap hiç bu noktada ayırdığımız bir şey yok. Arkadaşlarımıza kapımız açık. Bakın kız öğrenciler bizim öncü gücümüz. Üniversiteli kızların siyasete ilgisi her geçen gün artıyor. Bakanlar kurulunda milletvekili sıralarında genç kadınlar görüyorsunuz. Ak Parti genç kızların kendilerini en rahat ifade edebildikleri yer.

-Öğrencilere kalma yerleri konusunda da yardımcı oluyor musunuz?

AK Parti gençlik kolları olarak benim bir yurdum yok, benim bir burs imkânım yok. Benim AK Parti gençlik kolları olarak yol göstermenin bir adım ötesine geçemem. Burada tamamen kişi ve kurumlar arasındaki iletişim bağının güçlenmesi adına destek oluyoruz.

-Yeni cemaatlere karşı temkinli misiniz?

Bizim odak noktamız terör örgütleri. Terör örgütü gençlerin aklını çelmeye çalışıyorsa bizim mücadelemiz bununla. Eğer Türkiye devletinin tanımlamış olduğu terör örgütü ise mesela FETÖ ile mücadelemiz var. DEAŞ’la var yani radikallikle mücadelemiz var ama onun dışında bizim gibi bu çalışmayı çok güzel şekilde yapan derneklerimiz, vakıflarımız var onların çalışmalarını da takdirle izliyoruz.

Referandumunun analizini yaptınız mı? Yapılan anketler ‘AK Parti’nin gençler arasında aldığı oy, ülke genelinde aldığı oyun gerisinde kalıyor’ yönünde.  Buna göre genç seçmen ne diyor? Ne istiyor? Ne mesaj veriyor?

“ARAŞTIRMALARIMIZ ÖYLE DEMİYOR”

16 Nisan referandumunda 51,4 Evet,  48,6 Hayır çıktı Türkiye genelinde. Gençlerde bu oran çok az puanla geride. Seçimden hemen sonra iddialar ortaya atıldı gençlerde evet yüzde 30 gibi.  Bizim araştırmalarımızda kesinlikle böyle bir şey yok. Gördüğümüz tabloda evetle hayır kafa kafaya gençlerde.  Ama 18-25 için böyle değil. 18-25 yaş aralığındaki gençler için evet bir tık yukarıda. AK Parti seçilme yaşını ne yaptı 30’dan 25’e indirdi sonra ne yaptı 25’ten 18’e indirdi. Gençlere güvenen bir AK Parti vardı.

Evet, seçme yaşı 18 oldu. Ana muhalefet 18 Yaş’a tepki göstermişti partinizse istedi. Bu farklı düşüncenin temelinde ne var?

“HAYIR, CEPHESİ GENÇLERİ ADAM YERİNE KOYMADI”

AK Parti seçilme yaşını ne yaptı 30’dan 25’e indirdi sonra ne yaptı 25’ten 18’e. Hayır cephesi gençleri adam yerine koymazken Ak Parti gençlere değer veriyoruz’ ve dediği de yaptı. Bugün AK Parti’nin MKYK’sında elli kişilik listede 22-23 yaşında hanımefendilerimiz var. AK Parti hem söyledi hem yaptı. Sayın Cumhurbaşkanımız siyaseti gençleştirmenin siyasette gençlerin önünü açmanın eskiden beri bu anlamda savunuculuğunu yapıyor bu yüzden de dünyanın hiç bir yerinde 15 yıl bakın iktidar olan bir partinin gençlerden bu kadar fazla destek aldığı başka bir örnek yok. Bütün dünyayı gezelim 15 yıl iktidarsınız ve gençlerden aldığınız oy oranı hala yani yüzde 40’ların çok üstünde. Bakın şöyle büyük bir yalan var. 7 Haziran seçimlerinden sonra böyle bir furya yayıldı Türkiye’de ‘AK Parti gençlerde çok başarısız’ diye. Böyle bir şey kesinlikle yok, bilimsel bir alt yapısı kesinlikle yok. Bakın en yakın rakibiyle gençlerde arasında iki kat fark var.

 - Türlü siyasi kavgalar, çekişmeler genç seçmeni ilgilendiriyor mu? Kayıtlı kalıyorlar mı bu atmosfere? Gençler apolitik mi?

“Gençlik apolitik değil gençlik gayet politik”

Gençliğin apolitikliği ile ilgili yargı 15 Temmuz’da yıkıldı. Gençlik apolitik değil gençlik gayet politik. Bu ülkenin beka sıkıntısı çektiği anda bu ülkede darbe teşebbüsü olduğu anda en önde koşan gençlerdi. 15 Temmuz’da sabaha kadar köprüde gençlerle birlikteydik. O akşam tüm Türkiye’nin gençleri sokakta darbecilere karşı sağına soluna bakmadan “Bende Varım” diyordu.  Sadece kim yoktu terör örgütüne yandaş olanlar yoktu. DHKP-C, PKK taraftarları tabii yoktu. FETÖ taraftarları diğer taraftaydı.

AK Parti’de Atatürk vurgusu genç seçmenlerde nasıl karşılık bulur sizce?

“hiçbir zaman Atatürkçüsün ya da değilsin diye bir tartışma olmadı” 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e AK Parti’nin kurulduğu günden bugüne bakışında herhangi bir değişiklik olmadı.  AK Parti gençliğinde hiçbir zaman Atatürkçüsün ya da değilsin diye bir gündemi, bir tartışması olmadı.  Dolaysıyla genç seçmenizde bu tarz suni tartışmalar karşılık bulmaz. 

Okuldan mezun olan gençlerin yaşadığı işsizlik sorunu, oy tercihlerinde önemli ve etkili midir?

Bizim yaptığımız araştırmalarda birinci derecede etkili çıkıyor. Gençlerin oy tercihini etkileyen en önemli unsur bu. Üniversite ya da lise ya da herhangi bir şekilde eğitim dönemi bittikten sonra çalışması gerektiği dönemde eğer ki iş bulmada sıkıntı çekiyorsa bunu doğrudan oy tercihine yansıtıyor.

 -Gençler iş arıyor işveren deneyim arıyor bu trajik durum nasıl düzelir?

Bir kere hükümetimiz gençlerin ilk defa istihdam edilmesi noktasında destek veriyor işverene. İŞKUR’un iş başı eğitim ve ilk defa işe gireni ilk yıl destek olunması gibi destekleri var. Bu işverene kolaylık. O gencimiz tecrübe kazanana kadar devlet ciddi bir destek veriyor. Bugün Türkiye’deki tüm sektörlerdeki tüm firmalar bundan faydalanabilir ve faydalanıyor. Ayrıca gençlerin yetişmesine de önemli katkılar veriliyor. Yurtdışı bursları ile pek çok gencimiz yurtdışında eğitimini alıp memleketine dönüyor, vatanına hizmet ediyor.

Gençlere değer vermek bütün siyasi partilerin argümanında var ama somut adım atılıyor mu? Mesela üst kuşaklar gençlerin etkinliklerine katılıyor mu? Etkinliklerinize maddi manevi destek veriliyor mu? Ya da siyasi makamlara gençlerin ne kadarı getiriliyor?

“Gençlere değer vermek lafla OLMAZ”

Gençlere değer vermek hakikaten lafla ya da herhangi bir etkinliğe katılmayla sınırlı değil. Gençliğe değer veriyorsanız söz hakkı vereceksiniz en önemli konu bu. Biraz önce söyledik 30’dan 25’,e sonra 25’ten 18’e bu AK Parti eliyle açıldı ama AK Parti çok daha önemli bir şeyi yaptı. Mahalle teşkilatlarımız ilçe teşkilatlarımızla, ilçe teşkilatlarımız il teşkilatlarıyla haftalık olarak irtibatlı. Genel merkez de haftalık olarak MYK toplantılarıyla Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızla irtibatlı. Partinin merkez yürütme kurulunda 15 kişilik yerde gençlik kollarının bir sandalyesi kurulduğu günden bugüne her zaman oldu. Liderimiz Sayın Erdoğan gençlik ile kendi arasına hiçbir zaman aracı koymamıştır şimdiye kadar. Doğrudan söz hakkı verir. Doğrudan gençliğin siyasete katılımını destekler. Geçtiğimiz ay İstanbul’da büyük bir gençlik şurası yaptık. 2023 vizyonumuzu 2053 hata 2071’i tartıştığımız müthiş paneller serisi oldu ardından da Cumhurbaşkanımızın katılımıyla bir final yaptık.

-Gezi gençleriyle 15 Temmuz gençleri arasında fark var mı sizce?

“ 15 Temmuz gençliğini başka hiçbir gençlikle karıştırmamak lazım”

AK Parti gençlik kollarının iki tane görevi var. Türkiye’deki gençliğin derdiyle dertlenmek. Gezi Parkı sürecine buradan bakıyoruz. Eğer bir yerde bir hareketlenme varsa ilk AK Parti gençlik kolları gider izler. Gördük ki Gezi olayları hükümeti devirme organizasyonuna döndürüldü.  Bunu halkımız da gördü, sonuçta operasyonlar silsilesi başladı ve geldik 15 Temmuz’a. 15 Temmuz’da gençler çıktılar sokağa. 15 Temmuz gençliğini başka hiçbir gençlikle karıştırmamak lazım. Tabii ki Gezi sürecindeki en başta hassasiyetli davranan gençleri anlıyoruz. İş vandallığa döndüğünde o kıymetli gençlerin oradan ayrıldığını gördük. ‘Burada olay başka, hükümeti devirme çabası var, sokakları terörize etme çabası var, ortalığı karıştırma çabası var ve ben daha burada durmam’ diyen gençleri gördüm.

-Türkiye’de yine her an bir şey olabilir korkusu yaşıyor musunuz?

“ANLADIK Kİ, bu mücadele kıyamete kadar bitmeyecek”

15 Temmuz bize şunu gösterdi. 15 Temmuz’dan sonra en yakın müttefiklerimizin nasıl teröristlerle iş Suriye’de PKK ‘nın DAEŞ ile nasıl kucak kucağa işbirliği içende çalıştığını yakın zamanda gördük. Stratejik ortak dediklerimiz buna çanak tuttular. Dolayısıyla biz inanıyoruz ki bu mücadele kıyamete kadar bitmeyecek. Eğer bu mücadele bir yerde bittiyse eğer birileri bizle uğraşmaktan vazgeçmişse demek ki biz bir yerde yanlış yapmışızdır. Demek ki onların hakikaten hoşlarına gidecek bir şey yapmışızdır. Peki, biz ne yapacağız çalışacağız büyüyeceğiz yerli ve milli gençlerimizi yetiştireceğiz. Dolayısıyla bizde bu yerli ve milli bir genç nesil ve Recep Tayyip Erdoğan gibi liderler olduğu müddetçe Allah korkusundan başka hiç bir korku taşımıyoruz çok şükür.

-Son olarak Yurtdışı çalışmalarınızdan bahsedecek olursak

“CDU GENÇLİK KOLLARI HAKLISINIZ DEDİ AMA KONUŞAMADI”

AK Parti gençlik kolları olarak gençlerimizin dünya vizyonunu açmak anlamında yurt dışı programları yapıyoruz. 15 Temmuz’dan sonra SETA Vakfı’yla arkadaşlarımız çok güzel bir çalışma yaptılar. Otuz kişilik ekibimiz 15 tane farklı Avrupa ülkesine ikişer kişilik ziyaretlerde bulundular. Oradaki gençlik örgütlerine, parlamenterlere, STK’lara Türkiye’de 15 Temmuz’da ne oldu? FETÖ kimdir, FETÖ nasıl bir örgüttür? bunu anlattılar. Almanya’da CDU Merkel’in partisi gençlik kolları bizim oradaki ziyaretimizden çok etkilendi ve bize iadeyi ziyaret gerçekleştirdiler. 15 kişiyle bize geldiler. Genel merkezimizde üç saat tartıştık. FETÖ’yü bütün delilleriyle anlattık. Onlar da ‘haklısınız’ dediler. Peki, sen bu anladığın durumu anlat Alman medyasına. ‘Konuşamayız’ diyorlar. Hani özgürlükler? Onlara süreci anlatma noktasında sıkıntı yok anlatıyoruz onlar da ‘haklısınız’ diyorlar. Peki diyorum sen bu anladığın durumu anlat Alman medyasına. ‘Konuşamayız’ diyorlar. Hani özgürlükler? Ağustos ve eylül aylarında 40 kişilik bir grubumuzu Amerika’ya gönderdik. Washington, New York ve Boston’da resmi kurumlarla, üniversitelerde Türkiye üzerine çalışan hocalar ile görüşmeler gerçekleştirdiler. Aynı şekilde Çin’e 60 kişi gönderdik şimdi son 20 kişilik ekibimiz gitti Çin’in kurumlarını geziyorlar. Ramazan ayında yardım faaliyetlerinde bulunmak üzere mazlum coğrafyalara gidiyoruz ve görüyoruz ki; dünya mazlumlarının umudu Türkiye.

“Türkiye’nin umudu AK Parti, AK Parti’nin de umudu gençleri”

 Türkiye’nin umudu AK Parti ve AK Parti’nin de umudu gençleri. Denklem kafamızda çok net. Bir tane gencimizi PKK-FETÖ-DEAŞ kıskacından kurtarırsak bu AK Parti’yi ve Türkiye’yi güçlü kılıyor ve güçlü Türkiye güçlü lideri Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte mazluma umut oluyor. Ayrıca Medeniyetimizin keşfi isminde bir projeye başladık. Bu proje kapsamında gençlerimizden 160 kişilik ilk ekibi Kudüs’e gönderdik, bu proje ile gençlerimiz okudukları kitapları, izledikleri belgeselleri, dinledikleri konferansları birde mekânı yerinde inceleyerek medeniyetini daha iyi keşfetmiş zihninde berraklaştırmış oluyor. Kudüs programlarımıza devam edeceğimiz gibi sonrasında Endülüs ve Balkanları da programlarımıza ekleyeceğiz.

KAYNAK: AKŞAM-PINAR IŞIK ARDOR
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak