Sindirim sistemi hastalıklarından kurtulmanın yolu

Gastrit ve ülser gibi sindirim sistemi hastalıklarının tedavisi için sadece diyet yapmak yeterli olmazken “akıllı beslenme” ile mideyi rahatlatarak hastalığın etkilerini azaltmak mümkün oluyor.

Sindirim sistemi hastalıklarından kurtulmanın yolu
Sindirim sistemi hastalıklarından kurtulmanın yolu
GİRİŞ 28.11.2013 14:10 GÜNCELLEME 28.11.2013 14:10

Beslenmede dikkat edilmesi gereken en önemli konunun asit salınımının ritmineuygun beslenmek olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi GastroenterolojiUzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “Anahtarnokta düzensiz beslenme ile istirahat halindeki midenin sürekli asit salmasınaneden olmamak” dedi. Prof. Dr. Özel; düzenlidiyet, günde üç ana öğüne bölünmüş şekilde makul bir kalori alımının yanı sıraara öğünlerle beslenmenin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Mide ağrısı, bulantı, yanma hissi gibibelirtilerle hastaların günlük hayatını olumsuz etkileyen gastrit ve ülser gibisindirim sistemi hastalıklarında beslenme büyük önem taşırken beslenmenin tedavideki rölü hakkında kesin konuşmakmümkün olmuyor. Günde üç öğün düzenli beslenerek, gerektiğinde ara öğün almanınve midenin olumsuz yanıt verdiği gıdalardanuzak durmanın şikayetleri azalttığını belirten Anadolu Sağlık MerkeziGastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, buhastalıkların tedavisinin diyet ile sağlanamayacağını da söyledi. Mide mukozasında çeşitli nedenlerle oluşan iltihap olarak tanımlanangastritin ortaya çıkma nedeninin her zaman mikrobik olması gerekmediğinianlatan Prof. Dr. Melih Özel, “Aspirin,romatizma ilaçları, ağrı kesiciler, bazı antibiyotikler gibi ilaçların yanısıra sigara ve alkol gibi saldırgan maddelerin aşırı tüketilmesi de gastrite yolaçabiliyor “dedi.

Stresli meslekler ülsere yol açabiliyor

Yemek borusunda, midede ya da onikiparmakbarsağında oluşan yaraların ülser olarak tanımlandığını söyleyen Prof. Dr. Özel, gastritte etkili olan faktörlere ek olarak birtakım psikolojiknedenlerin de ülsere yol açabildiğini söyledi. Prof. Dr. Özel, ruh halindeki iniş-çıkışların midedeki asit salınımınıarttırdığını ve bu nedenle stresli işlerde çalışanlarda ve özellikle eğer kişi stres yönetimini etkili bir şekildeyürütemiyorsa ülsere daha çok rastlandığını sözlerine ekledi.

Gastrit ile ülser belirtilerininbirbirine çok benzediğine dikkat çeken Prof. Dr. Özel bu belirtileri ile ilgili şöyle konuştu; “Karnın üst kısmındayanma, ekşime, bazen ağrı, şişkinlik, gaz, bulantı ve kimi zaman da kusma yeralıyor. Bazı hastalar sadece karnın üst kısmında bir rahatsızlık hissi duyuyorve bunu “bir yumruk var gibi” şeklinde tanımlıyor. Yemek borusunda yanma, mideiçeriğinin ağza gelmesi, ağızda acı ekşi tat oluşması gibi reflü bulguları dabu hastalıkların belirtilerine eklenebiliyor” Kesin tanı için endoskopikyöntemler kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Özel, hastalık ortamından alınan biyopsi ile nedenive başka bir hastalığın eşlik edipetmediğinin de anlaşılabildiğini belirterek “Tedavide olumsuz etki yaratanilaçlar, stres, sigara ve alkol gibi saldırgan faktörlerden uzak durmakgerekiyor” dedi.

Sizi rahatsız edeceğinibildiğiniz yiyecekleri dikkatli tüketin

Sigara, sindirimsisteminin özellikle de midenin bütün savunma ve tamir mekanizmalarınasaldırıyor. Sigarayı elinizden geldiğince azaltın.

Aşırı alkoltüketimi ya da aç karnına alkol almak da olumsuz etki yaratıyor.

Çay, kahve,asitli sıvılar ve meyve sularının da aç karnına içilmemesi öneriliyor.

Geçmiş yıllardatedavide yeri olduğu düşünülse de, günümüzde süt ve süt ürünlerinin aşırıtüketiminin asit salınımını artırdığı biliniyor.

Sebzelerin pişmişolarak tüketilmesi, çiğ sebzelerin tek seçenek olarak yenilmemesi öneriliyor.

Aşırı tatlışuruplar, özellikle de son yıllarda kullanımı artan mısır şurubu gastrit veülser şikayetlerinin artmasına neden olabiliyor.

Genellikle acı,baharat, sarımsak, soğan, sirke gibi keskin tatlardan uzak durulmasıöneriliyor.

Asit salınım ritmine uygun beslenin

"Kimi insanlar sabahtan akşama kadarbir şey yemezken, akşam aşırı yiyecektüketiyor; kimileri de gece uykusundan uyanıp besleniyor ve tüm bunlar sindirimsisteminin işlevlerini bozuyor" diyen Prof. Dr. Özel, beslenmede dikkat edilmesi gereken en önemli konunun asitsalınımının ritmine uygun beslenmek olduğunu söyledi. Anahtar noktanın düzensizbeslenme ile istirahat halindeki midenin gıdalarla karşılaşarak sürekli asitsalınımı yapmasına neden olmamak olduğunu belirten Prof. Dr. Özel, şu önerilerede bulundu: Düzenli diyet; günde üç ana öğünebölünmüş şekilde makul bir kalori alınması ve mide asidinin aşırı salınmasınaneden olabilecek beslenmeden kaçınılmasını ifade ediyor. Sabah kahvaltısı büyükönem taşıyor. Gün içinde öğünlerin arası çok uzadığında bir meyve ya da birkaçgaletayla ara öğün yapılması gerekiyor. Yatmadan iki saat önce beslenmeyikesmek de sindirim sistemi için önem taşıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki