Diz ağrılarınız varsa geç kalmayın

Ortopedi Uzmanı Opr. Dr. Kenan Vasfi Ergun, diz hastalıklarında erken tanının önemli olduğunu belirterek, "Geç kalınırsa yıllar içerisinde kireçlenme artarak hastalar protez ameliyatı adayı olabiliyor” dedi.

Diz ağrılarınız varsa geç kalmayın
Diz ağrılarınız varsa geç kalmayın
GİRİŞ 27.02.2014 09:35 GÜNCELLEME 27.02.2014 09:35

Travma veya kireçlenme nedeniyle dizde ciddi hasar sonucu yürüme, merdiven çıkma gibi günlük basit aktiviteler zor hale dönüşebilirken, yaşam kalitesini yükseltmek için total diz protezi ameliyatı kaçınılmaz hale gelebiliyor.

Diz ağrıları ve total diz protezi ameliyatı hakkında bilgi veren Ortopedi Uzmanı Opr. Dr. Kenan Vasfi Ergun, özellikle ağrılarda erken teşhisin hem hasta hem de hekim için çok büyük kolaylıklar sağladığını ifade etti. Opr. Dr. Ergun, “Halk dilinde diz kapağı değiştirilmesi veya dize platin konulması şeklinde bilinen bu ameliyatta hastanın kireçlenmiş veya aşınmış olan diz eklemini açıp, eklem yüzeyini uygun şekilde yontarak ve keserek yeniden bir diz eklemi oluşturuyoruz. Genellikle 60 yaş üstü hastalar bu kapsamda değerlendiriliyor.

Yürümede zorluk, dizini kıvıramama, merdiven çıkmada zorluk ile topallama şikayetleri üzerine bize başvuruyorlar. Kireçlenme vakalarında kurtarıcı ameliyatlar, kapalı veya kemk ameliyatları yapılıyor. Protez ameliyatlarını ise genelde 60 yaşından sonra uyguluyoruz. Aşırı ağrı, yürüyememe, günlük hayatlarını idame ettiremeyen hastalarda bu ameliyat kurtarıcı oluyor. Ameliyat bir saat sürüyor.

Hastayı bir gece yoğun bakımda tutuyoruz. Ertesi günü hastayı kendi yatağına alıyoruz ve sonraki birinci gün hastayı yürütmeye başlıyoruz. Erken hareket, hastanın dizini kıvırmaya başlaması ve yürümesi bu ameliyatlarda damar tıkanmasını önlemek açısından çok önemli. İkinci gün ise hastayı merdivene çıkartıp indiriyoruz. Daha sonra yaklaşık dört veya beşinci günde tabucu ediyoruz” dedi.

Diz hastalıklarının ve kireçlenmenin genç yaşlarda, romatizma hastalarında, kaza sonrası dizde travma sonrası, spor yaralanmaları sonrası ile kıkırdak hasarları sonucu olabileceğini söyleyen Dr. Ergun, “Bu hastalıklarda bize erken başvuru ve erken tanı önemlidir. Geç kalınırsa yıllar içerisinde kireçlenme artarak hastalar protez ameliyatı adayı olabiliyor” diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AK Parti'den İsrail'in alçak paylaşımına sert tepki: Katliam şebekesini rahatsız ediyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi