Tuzdaki tehlikeye dikkat

Tuz Haftası dolayısı ile bir açıklama yapan Dr. Güler, dünyada en önemli halk sağlığı olarak kabul edilen hastalıkların Türkiye'de de her geçen gün sayısının hızla arttığını ve ölümlerin başlıca nedenlerinin bunlar olduğu belirtti.

Tuzdaki tehlikeye dikkat
Tuzdaki tehlikeye dikkat
GİRİŞ 11.03.2014 14:50 GÜNCELLEME 11.03.2014 14:50

Bilecik Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Selim Güler, dünya ortalamasının 3 katı tuz tüketilen Türkiye'de, kronik hastalıklardan korunmada önleyici yaklaşımların geliştirilmesinin zorunlu olduğuna işaret ederek, “Aşırı tuz tüketimi, değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır” dedi.

Erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik hastalıklardan korunmada önleyici yaklaşımların geliştirilmesinin zorunlu olduğuna işaret eden Dr. Selim Güler, "Değiştirilebilir temel risk faktörlerinden olan yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesi kronik hastalıklardan korunmada güncel stratejilerden birini oluşturmaktadır. Toplumdaki bireylerin aşırı tuz tüketiminin de yer aldığı beslenme bilgi, tutum ve davranışlarını olumlu yönde değiştirecek faaliyetler bu stratejilerin kapsamındadır. Aşırı tuz tüketimi de değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır. Özellikle oluşumunda aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde bir numaralı risk faktörüdür" diye belirtti.

ÖNERİLEN DEĞERİN 3 KATI TUZ TÜKETİYORUZ

Yapılan bilimsel çalışmalarla Türkiye'deki tuz tüketiminin, Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğunun belirlendiğini ifade eden Dr. Güler, açıklamasını şöyle sürdürdü;

"Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır. Yüksek kan basıncı ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür. Hastalık yükü çalışmasına ülkemizde her dört ölümden birisi yüksek tansiyon ile ilgilidir. Aşırı tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olarak ya da olmadan inmelerin en önemli sebeplerinden birisi olarak gösterilmektedir. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin sadece yüksek kan basıncı nedeni olmakla kalmayarak günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir. Bu nedenlerle halk sağlığının korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde çok sektörlü bir yaklaşım ile toplumumuzda tuz tüketimin kademeli olarak önerilen seviyelere düşürülmesi hedefimizdir.”

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'li aday Mesut Özarslan okul arkadaşı Murat Kurum'u anlattı!
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor