Midesindeki saat kapalı ameliyatla çıkarıldı

Van'da psikolojik rahatsızlığı bulunan 22 yaşındaki gencin yuttuğu kol saati, kapalı ameliyatla mideden çıkarıldı.

Midesindeki saat kapalı ameliyatla çıkarıldı
Midesindeki saat kapalı ameliyatla çıkarıldı
GİRİŞ 03.06.2014 13:23 GÜNCELLEME 03.06.2014 13:23

Mide ağrısı şikayetiyle Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi'ne başvuran Erhan Ö'nün kol saati yuttuğu tespit edildi. Psikolojik rahatsızlığı bulunan Erhan Ö'nün midesindeki saat, kapalı ameliyatla (laparoskopi) çıkarıldı.

Operasyonu gerçekleştiren Dr. Ümit Haluk İliklerden, yaptığı açıklamada, hastanın psikolojik sorunları nedeniyle daha önceden de yuttuğu yabancı cisimlerin ameliyat edilerek yemek borusundan alındığını belirtti.

Gencin yuttuğu 6 santimetrelik kol saatini, tıp literatürüne geçecek bir uygulamayla ameliyat etmeden mideden çıkardıklarını ifade eden İliklerden, şöyle konuştu:

"Şizoaffektif bozukluk tanısıyla hastaneye getirilen gencin tetkiklerinde, yemek borusunda çeşitli cisimlerin olduğu tespit edildi. Bu cisimler yapılan başarılı ameliyatla yemek borusundan alındı. Ancak hastanın rahatsızlığının devam etmesi üzerine yaptığımız tetkiklerde, gencin midesinde saat olduğunu tespit ettik. Bunun için operasyon yapılması gerekiyordu. Ameliyat yapmayı düşündüğümüzde Prof. Dr. Çetin Kotan hocamızın midedeki saatin çıkarılması için bize ilettiği operasyon şekli üzerinde yoğunlaştık. Endoskopi yönteminin ağır geçeceğini göz önünde bulundurduk. Prof. Dr. Remzi Kızıltan eşliğinde laparoskopik yöntem dediğimiz kapalı ameliyatla saati mideden çıkarttık."

"Literatürde böyle bir ameliyat yok"

Midedeki saatin çıkarılması için gerçekleştirilen operasyonu anlatan İliklerden, mideye takılan portun yerinden çıkartılarak düşük basınçla şişirildiğini ve mideye optik kamera gönderildiğini ve bunun çok bir özel teknik olduğunu söyledi.

"Sanırım bunu ilk defa biz uyguladık" diyen İliklerden, şunları kaydetti:

"Saat normal yapılan ameliyatla da çıkarılırdı. Ama daha büyük bir ameliyatla mide açığa çıkarılarak yaklaşık 10 santimetre kesilecekti. Ancak hastanın genç olduğunu ve yara yeriyle birçok sıkıntı çekebileceğini düşündük. Hocamızın sayesinde portlardan birkaç santimetrelik kesiklerle dışarıdan aletler kullanılarak operasyonu yaptık. Mide port yerinden dışarı şekilde düşük bir basınçla şişirildikten sonra, optik kameramızda görülen saat yandan sokulan aletle dışarı çekildi. Çok başarılı bir ameliyatla çıkardık."

İliklerden, operasyon sonrası sağlık durumu iyi olan hastanın taburcu edildiğini belirtti.

Hastanın babası Cemal Özbilir ise yemek yiyemediği ve yutkunamadığı için hastaneye getirdiği çocuğunun sağlığına kavuşmasından mutluluk duyduğunu ifade etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Seçime 2 gün kala Milli Görüş Platformu'ndan 'İslambol' çağrısı: Bütün ümmet sevinecek
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"