Kemik erimesinin önüne geçilebilir

Osteoporoz'un en sık görülen metabolik kemik hastalığı olduğunu belirtildi.

Kemik erimesinin önüne geçilebilir
Kemik erimesinin önüne geçilebilir
GİRİŞ 20.10.2014 17:00 GÜNCELLEME 20.10.2014 17:01

Kayseri'de Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Özgün Erçeltik, "Bu kemiklerin zayıflamasına ve kırılmaya yatkın hale gelmesine yol açan bir hastalıktır. 1 Dakikalık Osteoporoz Risk Testi’ne katılmak ve risk faktörlerimiz mevcut ise, hemen ortopedi hekimine başvurmak ilerisi adına ciddi kazanımlara yol açacaktır" dedi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Uzmanı Dr. Erçeltik, osteoporozun 50 yaşın üzerindeki her 3 kadından 1'inde ve 50 yaş üzerindeki her 5 erkekten birinde görüldüğünü anlattı. Dr. Özgür Erçeltik, şöyle devam etti:

"Osteoporozun ülkemizde her yıl 500 bin kırığa sebebiyet verdiği tahmin edilmektedir. Osteoporoz en sık görülen metabolik; kemiklerin zayıflamasına ve kırılmaya yatkın hale gelmesine yol açan bir hastalıktır.

Osteoporoz, düşük kemik kütlesi ve kemik mikro yapısının bozulması sonucu kemik kırılganlığının ve kırık olasılığının artması sorunudur. Özellikle menopozdan sonra kadınlarda görülmekle birlikte erkeklerde, çocuklarda, ileri yaşta her iki cinste de görülebilmektedir. Osteoporozun tanısı kemik ölçümü yöntemi kullanılarak elde edilen değerlere ve kırık varlığına göre konulmaktadır. Osteoporozda kırıklar en sık omurga, el bileği, kalça ve üst kol kemiğinde omuza yakın bölgede görülmektedir. Yine osteoporoz hastalarında ortaya çıkan boy kısalmasının nedeni omurlardaki çökme kırıklarıdır. Bu hastalarda şiddetli bel ve sırt ağrıları görülebilmekte, kamburluk oluşabilmektedir."

Dr. Özgün Erçeltik, Osteoporoz hastalığında risk faktörlerini de, "Genetik yatkınlık, ileri yaş, hormonal etkenler, kemik sağlığı açısından uygun olmayan beslenme tarzı, olumsuz yaşam koşulları, fiziksel aktivite ve egzersiz eksikliği, sigara kullanımı, kemik sağlığını olumsuz etkileyen çeşitli hastalıklar ile kullanılan ilaçlar gibi etkenler hastalığın ortaya çıkmasında önem taşımaktadır" diyerek özetledi. 

Dr. Erçeltik, her hastalıkta olduğu gibi osteoporoz yönetiminde de amacın, hastalığın oluşmasını engellemek, eğer hastalık oluşmuşsa ilaç tedavileri ile hastalığın ilerlemesini durdurmak, bunların hiçbiri yapılamamışsa osteoporoza bağlı kırık ile başvuran hastaların alçı veya ameliyat tedavilerini düzenlemek olduğunu bildirdi. Erken tanının, her hastalıkta olduğu gibi osteoporoz için de hayat kurtarıcı olabildiğini vurgulayan Erçeltik, şöyle konuştu:

"Osteoporoza bağlı kalça kırıkları sonrası ilk bir yıl içinde mortalite (hastanın yaşamını kaybetme oranı) yüzde 70'lere kadar varmaktadır. Bu gibi çok ciddi risklere kendimizi ve yakınlarımızı maruz bırakmamak için Uluslararası Osteoporoz Vakfı tarafından hazırlanan 1 Dakikalık Osteoporoz Risk Testi’ne katılmak ve risk faktörlerimiz mevcut ise hemen ortopedi hekimine başvurmak ilerisi adına ciddi kazanımlara yol açacaktır."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Fidan: Netahyahu bölgeyi savaşa sürüklemeye çalışıyor
Başkan Erdoğan 'Kapımız açık' demişti! Özgür Özel'den açıklama!