Diz ağrılarınızı ertelemeyin

Eklemdeki rahatsızlıklar ihmale geldiğinde, dizdeki hasar artabiliyor.

Diz ağrılarınızı ertelemeyin
Diz ağrılarınızı ertelemeyin
GİRİŞ 20.08.2015 16:14 GÜNCELLEME 20.08.2015 16:14

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Operatör Dr. Taner Özdemir “Menisküs ya da bağ dokusu sorunları başta olmak üzere diz rahatsızlıkları yaşayanlar; sportif aktiviteleri hafifletmeli.

Yoğun fiziksel aktivite gerektiren bir meslek söz konusuysa, işyeri hekimiyle görüşülerek gerekli önlemler alınmalı” diyor.

Diz ağrıları, yaş gruplarına göre farklı nedenlerle ortaya çıkıyor. Meslek ve sportif aktivite durumu da etkili faktörler arasında. Bazı diz rahatsızlıkları acil cerrahi müdahaleye gereksinim duyarken, bazı rahatsızlıklar uzun süreye yayılan ve rehabilitasyon gerektiren bir tedavi süreci gerektiriyor. En çok bilinen rahatsızlığı menisküs olsa da dizinizde oluşabilecek sorunlar bununla sınırlı kalmıyor.

Diz ağrılarının ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Operatör Dr. Taner Özdemir, “Eğer dizinizde bir darbe sonucunda şişlik, hareket kısıtlanması oluşmuşsa, yürürken dizinizde anormal bir durum hissediyorsanız, dizde kilitlenme ya da ‘boşa gitme’ durumu varsa mutlaka doktora başvurmalısınız” diyor.

Özdemir, dizde şişlik, şişen bölgede ısınma ve yüksek ateş görülmesi halinde acil cerrahi müdahale gerektiren bir durumun ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. 

Sporda aşırı yüklenmeler dizlerden edebilir

Spor yapmak sağlığımız için son derece gerekli olsa da yoğun sportif faaliyet ve aşırı yüklenme çeşitli rahatsızlıklara, hatta bazen geriye dönüşü olmayan hasarlara neden olabiliyor. Op. Dr. Taner Özdemir, “Diz bağlarının yaralanması yani ön çapraz bağ yaralanması oldukça sık rastlanan bir durum. Genellikle sportif aktiviteler sırasında ya da ağır iş sonucunda meydana geliyor. Menisküs de yoğun spor yapanlarda ve çalışırken sürekli diz çökenlerde daha çok görülüyor.

Sporcular bunların dışında, dizin açılması fonksiyonunu sağlayan patella tendonunda zedelenme riskine karşı da dikkatli olmalı. Özellikle çocuklar söz konusu olduğunda, dikkat ve hassasiyetin dozajını artırmakta fayda var. Çocuklarda kemikler ve epifiz kıkırdaklar çok yumuşaktır. Aşırı yüklenme, dizin ön kısmındaki yumuşak kıkırdak parçasının zedelenmesine, çeşitli rahatsızlıklar oluşmasına neden olabilir” diyor. 

Menisküs nedir? 

Herkes menisküs hastalığını duymuştur ancak nasıl bir hastalık olduğunu bilen kişi sayısı azdır. Menisküs hastalığının hastalanan dokunun adından geldiğini belirten Op. Dr. Özdemir, “Bu hastalığa menisküs yırtığı demek daha doğru olur. Dizin alt ve üst kemiği arasında bulunan ve adeta bir amortisör gibi çalışan ince bağ dokularına menisküs deniyor. Menisküsün yırtılması, dizde ağrı ve şişliğe neden olur.

Hatta yırtık çok büyükse diz kilitlenebilir. Kilitlenme, ayakta kalınca dizde ağrı oluşması, şişme menisküs yırtıklarının belirtileri arasında sayılıyor. Menisküs yırtıkları dikilebilir ve tedavisi mümkün. Ancak bazı yırtıklar hiç cerrahi müdahale gerektirmeyecek kadar önemsiz sayılabilirken bazı yırtıkların tekrar eski haline getirilmesi mümkün olmayabiliyor.

Menisküste; yırtığın oluştuğu yerde kan damarları yoğunsa, tedavinin ardından hızla iyileşme mümkün. Ancak kan damarlarının yoğunlukta olmadığı bir yerinden yırtılması durumunda iyileşme ihtimali düşük oluyor. Ne yazık ki yırtılmaların yüzde 80’i bu şekilde” diyor. Menisküs yırtıklarının 4 evrede incelendiğini dile getiren Özdemir, 1’inci ve 2’inci evrenin herkeste görülebildiğini ancak tehlikeli ve cerrahi müdahale gerektiren evrelerin 3’üncü ve 4’üncü evre olduğuna dikkat çekiyor.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi