Ter kokusunu giderirken sağlığınızdan olmayın

Erişkinlerin terlememek için kullandığı koltuk altı rolon ile spreylerden parfümsüz olanların tercih edilmesi gerektiği belirtildi.

Ter kokusunu giderirken sağlığınızdan olmayın
Ter kokusunu giderirken sağlığınızdan olmayın
GİRİŞ 23.01.2016 11:25 GÜNCELLEME 23.01.2016 11:25
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türk Dermatoloji Derneği (TDD) Üyesi Prof. Dr. Meltem Önder, vücudun bağışıklık sisteminde etkin olan lenfler açısından koltuk altı bölgesinin önem taşıdığını söyledi.

Koltuk altı temizliği yapılırken bölgenin tahriş edilmemesine, enfeksiyon riskinin engellenebilmesi için sivilce ya da beze oluşmamasına özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Önder, terin kontrol altında tutulması için kullanılan rolon ve spreylerin kullanımında da dikkatli olunması gereğine dikkat çekti.

Önder, bu ürünlerin bir kısmının, bilim insanları arasında meme kanserine neden olabildiği yönünde tartışmalara yol açan "alüminyum" içerdiğini anlatarak, "Alüminyumun kanser yaptığına ilişkin şu ana kadar kesin kanıt yok. Direkt kanser yapıcı etkisi henüz kanıtlanmış değil. Belki tıraştan hemen sonra bu ürünlerin kullanımından kaçınılmalı. Çünkü ciltte kesikler olduğu için tahrişi artırabilir" diye konuştu.

Ürünlerin genellikle akşam uygulanması ve sabah duş alınması önerisinde bulunduklarını dile getiren Önder, ideal olanın gün içinde herhangi bir ürün kullanılmadan su ile temizliğin yapılması olduğunu söyledi.

Önder, içeriğinde alüminyum bulunmayan kozmetik ürünlerin de olduğunu ifade ederek, "Bizim tavsiyemiz, mümkün olduğunca kimyasal içeriği az olan, marketlerden ziyade eczanelerden dermatologların önerdiği ürünlerin temin edilerek kullanılmasıdır" dedi.

"Bu maddeleri içermeyen ürün alternatifleri oldukça fazla"

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Osman Nacar da Ulusal Kozmetik mevzuatının, Avrupa Birliği'nin kozmetiklerle ilgili tüzüğüyle uyumlu olduğunu söyledi.

Alüminyum ve tuzlarının, kozmetik ürünlerde ter önleyici, emici, büzücü, opaklaştırıcı, renklendirici, kıvam verici, diş plaklarının oluşumunu önleyici gibi kullanımlarının mevcut olduğunu dile getiren Nacar, şunları belirtti:

"Kullanıldığı ürün grupları ise ter önleyici rolonlar, deodorantlar, ağız bakım ürünleri, saç boyaları ve cilt bakım ürünleri olarak sayılabilir. Laccaic Acid'in alüminyum tuzu, Pigment Red 172 Aluminium lake ve Pigment Red 90:1 Aluminium lake isimli bileşenlerin saç boyalarında kullanımı yasaktır. Avrupa Komisyonu net olarak yasak koymamasına karşın, 15 Temmuz 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanan Kozmetik Yönetmeliği'ndeki değişiklik kapsamında, karsinojen, mutajen, üreme İçin toksik maddelerin ülkemizde kozmetik ürünlerde kullanımı yasaklanmıştır. Bu doğrultuda bir alüminyum türevi olan 'Dialuminium nickel tetraoxide'in de kozmetik ürünlerde kullanımı yasaklanmıştır."

Kozmetik ürünlerde kullanımı muhtemel 27 bin çeşit kozmetik bileşen bulunduğunu belirten Nacar, "Karsinojen, mutajen, üreme için toksik maddelerin kozmetik ürünlerde kullanımı elzem değildir ve alternatifleri mevcuttur. Bununla beraber bu maddeleri içermeyen ürün alternatifleri de oldukça fazladır. Zira ülkemiz pazarında 450 bin çeşit kozmetik ürün mevcuttur" dedi.

"Ambalajlarda 'hasarlı cilde uygulamayınız' uyarısı bulunmalı"

Nacar, kozmetik bileşeni olarak bazı alüminyum türevlerinin kullanımının ise belli limit veya koşullara bağlı olduğunun altını çizdi.

Ter önleyici kozmetik ürünlerde kullanılan "Alüminyum zirkonyum klorür hidroksit kompleksleri" veya "alüminyum zirkonyum klorür hidroksit glisin kompleksleri"nin yüzde 20 ve zirkonyum olarak yüzde 5.4 limitini aşmaması gerektiğinin altını çizen Nacar, şu değerlendirmede bulundu:

"Spreylerde ise kullanılmamalı ve ambalajlarda 'tahriş olmuş veya hasarlı cilde uygulamayınız' uyarısı yer almalı. Bu doğrultuda, tüketicinin bu tür ürünleri kullanırken uygulama bölgesinde lokal tahriş ve emilimi önlemek açısından kullanılacak bölgenin işlem görmemiş olmasına, (tıraş, ağda, peeling/soyma), kese gibi başka nedenlerle hasar görmemiş olmasına, yara bulunmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • hakanüs 3 yıl önce Şikayet Et
    ne kullandıysam gömlek ve tişörtlerine ter çıkıyordu Zigavus deodorant da böyle bir sorunla karşılaşmıyorum içeriğinde zararlı maddeler bulunmuyorum memnunum tavsiye ederim
    Cevapla
  • pınar 3 yıl önce Şikayet Et
    zigavus ısolde deodarant kullanıyorum gün içersinde etkisini kaybetmiyor eczane ürünü olması da içimi ayrıca rahatlatıyor
    Cevapla
  • yeşim 3 yıl önce Şikayet Et
    Zigavus ısolde deodorant stick'ı; paraben ve alkol içermemesinden dolayı gönül rahatlığıyla kullanıyorum. Deodorantta özellikle dikkat ediyorum. O yüzden herkese de tavsiye ederim.
    Cevapla
  • ceren 3 yıl önce Şikayet Et
    bende Zigavus deodorantalrından çok memnunum gerçekten iyi bir ürün
    Cevapla
  • yavuz 3 yıl önce Şikayet Et
    zigavus'un deodorantını eczacımın tavsiyesiyle aldım. Çok memnunum. Zararlı madde içermemesi ve gün boyu ferahlık vermesi sebebiyle tercih ettiğim bir ürün. Kesinlikle tavsiye ederim.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İBAN kiralamaya ağır cezalar geliyor! Maliye geniş çaplı çalışma başlattı
Selçuk Bayraktar'dan PKK destekçisi Geerdink'e iki dilde yanıt