Kırık ve çıkık tedavisinde geç kalmayın

Uzmanlar, tedavi edilmemiş kırık ve çıkıkların ileride fonksiyon kısıtılığı, yanlış kaynama gibi sorunlara yol açabildiğini söyledi.

Kırık ve çıkık tedavisinde geç kalmayın
Kırık ve çıkık tedavisinde geç kalmayın
GİRİŞ 19.08.2016 09:32 GÜNCELLEME 19.08.2016 09:32

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Tural Ahmad, çocukluk çağı kırıklarının doğru tanı ve tedavisi ile ilgili tavsiyelerde bulundu.

"Çocuklar, özellikle yaz aylarında, oyun parkları, havuz kenarı, deniz kıyısı gibi pek çok alanda daha çok travma yaşıyor" diyen Ahmad şu bilgileri paylaştı:

"Düşme ve çarpmalar sonucunda yumuşak doku zedelenmeleri, kırık ve çıkıklar oluşuyor. Bunun yanı sıra bilinçsizce uygulanan koldan çekme gibi yöntemler, çıkık gibi basit burkulmalar sonucunda da kırık görülebiliyor. Dadı dirseği olarak bilinen durum, koldan çekme sonucunda oluşuyor. Dadı dirseğinde, dirsek çevresi bağların gerilmesiyle Radius kemiğinin başı çıkıyor. Çok belirgin bir travma olmadığı için kişiler genellikle doktora başvurmakta geç kalabiliyor. Çocuğun kolunu oynatamama şikayeti arttıkça durum anlaşılıyor. Bunun yanı sıra ayak bileği burkulmaları sonrası oluşan bağ yaralanmalarına kırıklar eşlik edebiliyor. Avulsiyon kırıkları olarak adlandırılan bu durum, bağlarınkemiğe yapışma yerinin burkulmaya bağlı olarak, bağda oluşturduğu gerilme sonucunda kopması olarak açıklanıyor."

Tedavi süresi kişiden kişiye değişiyor

Çocuk kemiklerinin daha elastik olmasının ve büyüme çekirdeklerinin açık olmasının oluşan kırıkların takip ve tedavisi açısından önem taşıdığını söyleyen Dr. Ahmad, "Çocukluk çağı kırıkları arasında daha sık görülen yeşil ağaç kırıkları çocuk kemiklerinde daha kalın olan ve kemikleri örten zarın sağlam kalması sayesinde ortaya çıkıyor. Sıklıkla görülen çocukluk çağı kırıkları; el, bilek, kol, ön kol, köprücük kemiği ve ayak bileği kırıkları olarak biliniyor" diye konuştu.

Düşmeler ve çarpmalar sonucu etkilenen bölgede şişlik, morarma ve hareket kısıtlılığı varsa mutlaka ortopedi doktoruna başvurulması gerektiğine vurgu yapan Dr. Ahmad, "Çocukluk çağı kırıklarının büyük bir çoğunluğu ameliyatsız yöntemle tedavi ediliyor. Çocuk kemiklerinin yeniden yapılandırma yeteneği sayesinde bu kırıkların çoğunluğu doğru tedavi edilmiş ise sorunsuz iyileşiyor. Ancak açık kırıklar olarak tanımlanan kemik uçlarının ciltten dışarı çıkması durumunda cerrahi tedavi ile müdahale edilmesi gerekebiliyor. Tedavi süresi kırığın tipi ve çocuğun yaşına göre genellikle 3-5 hafta arasında değişiyor" ifadelerini kullandı.

Çocuklarda büyüme duraksaması nedeni

Doğru tanı ve tedavi yöntemi ile iyileştirilmeyen çıkık ve kırıkların ileride önemli sağlık sorunlarına yol açabildiğini kaydeden Dr. Ahmad, "Atlanmış veya tedavi edilmemiş çıkık ve kırıklar ileride fonksiyon kısıtlığı, yanlış kaynama gibi sorunlara yol açabiliyor. Özellikle çocuklarda kemiğin büyüme çekirdeğine uzanan veya büyüme çekirdeğini etkileyen kırıklar da büyüme duraksamasına, kol veya bacaklarda uzunluk farkına ve aksamaya neden olabiliyor. Bu nedenle doğru tanı konulduğundan ve tedaviden sonra ileride herhangi bir sağlık sorunu yaşama riski olmadığından emin olmak önem taşıyor" şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi