Çocuklarda antibiyotik kullanımına dikkat!

Kış ayları yaklaşırken, gereksiz antibiyotik kullanımına karşı aileleri uyaran uzmanlar, astım ve alerjik hastalıkların gelişmesinde antibiyotiklerin de rol oynadığını vurguladı.

İnsan vücudunun iki farklı bağışıklık sistemi olduğunu, birinin alerjiye yatkın olan bağışıklık sistemi, diğerinin ise mikroplara karşı koruyucu bağışıklık sistemi olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Akçay,

''Çocuğun bağışıklık sistemi gelişirken daha seyrek mikropla karşılaşması ve karşılaşsa bile antibiyotiğe başlanması, alerjik hastalıkları çoğaltır. Buna bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıflar ve alerji artar. Gribal enfeksiyonlar, virüsler ile geliştiği için antibiyotikler faydalı olmaz.”

ASTIM DA GENETİK FAKTÖR ÖNEMLİ

Dr. Akçay; ebeveynlerde alerjik hastalık varsa çocukta alerjik astım gelişme riskinin daha fazla olduğuna dikkat çekti. Genetik faktörlerin dışında bilhassa obezitenin astım gelişmesinde büyük oranda etkilediğini sözlerine ekledi. 

Akçay; “Alerjik hastalıklara en iyi gelen tedavi yöntemlerinden birisi de aşıdır. Aşı tedavisi ilaç ihtiyacını azaltır ya da ortadan kaldırır, yeni alerjilerin oluşmasını engeller ve yaşam kalitesini artırır. Çocuklarda aşının etkisi yetişkinlere göre çok daha fazladır.” dedi.

BİR YORUM YAPIN 0