Dizlerimiz neden kireçlenir?

Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, kireçlenmenin teşhis ve tedavi yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi:

Vücudun bütün ağırlığını taşıyan diz eklemi üç kemik, bir çok bağ ve içi su dolu keseciklere ev sahipliği yapıyor. Bu yüzden kireçlenmeye en çok eklemler maruz kalıyor.

Halk arasında kireçlenme yanlış biliniyor. Kireçlenme, iki kemik yüzeyi arasında doku birikmesi değil doku kaybıdır. Kaybolan doku kıkırdaktır. Eklem hastalıkları, kilo alımı, ailedeki kireçlenme öyküsü, kas zayıflığı ve ilerleyen yaşa bağlı olarak kıkırdak kaybı ile başlar ve dokular birbirine sürttükçe ağrı meydana gelir.

Bu ağrılar hareketle birlikte artar ve dinlenince geçer. Eklem merdiven inip-çıkma, oturup kalkma yürümeyle birlikte yük taşıdıkça ağrı oluşturur. Eklemden kütürtü şeklinde sesler gelir, hareket kısıtlılı oluşur. Diz çevresinde şişlik ödem ve kızarıklık oluşur.

Kireçlenme tedavisinde tek yöntem ilaç değildir. Tedavide en önemli kriter kireçlenmenin aktif ve pasif olduğu dönemlerde aynı tedavileri uygulamamak. Ağrının aktif olduğu dönemlerde ağrı sınırında hareket etmek gerekir. 

20'şer dakika buz uygulaması iyi bir ağrı kesici yöntemidir. Şiş olan dizdeki yükün hafiflemesi için kinesio bant kullanılabilir.

 

BİR YORUM YAPIN 0