İftar sofralarında astıma dikkat!

Ramazan ayında, çeşit çeşit yemeklerin olduğu iftar sofraları reflüyü artıyor, astımı da ağırlaştırıyor.

Astım hastalarının çoğunda reflü şikayeti olduğunu söyleyen Çocuk Alerji ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, çeşidi bol olan Ramazan sofralarının reflü şikayeti olabileceğine ve astım ataklarının gelişebileceğine dikkat çekti.

Astımın reflüyü, reflünün de astımı tetiklediğini söyleyen Akçay, reflünün beslenme alışkanlıklarıyla ortaya çıktığını, alerjik bünyeli kişilerde alerjik astım krizine yol açabileceğini söyledi.

Reflünün astım hastalarında bronşlarda kasılmaya, astım krizlerine ve kronik öksürüklere neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Akçay, "İftar sofralarında astım hastalığı olanların özellikle reflüyü artıran portakal, mandalina gibi asitli meyvelerin, domatesin, kafein içeren gıdaların, çikolataların, yağlı gıdaların, baharat, acı, turşu, nane gibi gıdalardan mümkün olduğunca kaçınmaları veya az tüketmeleri faydalı olabilir.

Reflüye karşı diğer önlem de sahurda reflüyü artıran gıdalardan kaçınmalı daha titiz davranılması ve yemekten sonra hemen yatılmamasıdır. Eğer hemen yatılması gerekiyorsa 45 derece eğimli olarak yatılması faydalı olacaktır" dedi.

Astımlı hastaların iftar sofralarında dikkat etmesi gerekenler;

İftarda ve sahurda bol su tüketin. Astım hastalığı nedeniyle öksürükleriniz de balgamınız varsa oruç tutmamaya ara vermeniz uygun olur. Ayrıca iftarda hızlı yemek yememeye, kilo yapıcı gıdalardan da sakınmaya özen gösterin.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0