Ani ve şiddetli baş ağrısına dikkat!

Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, ani ve şiddetli baş ağrısı ile ilgili uyarılarda bulundu.

Ani başlayan, çok şiddetli ve geçmeyen baş ağrısı "Spontan Subaraknoid Kanama (SAK)" denilen ağır bir beyin kanamasının en önde gelen belirtisidir. Bu kanama türü çok ağır sonuçları olan, ancak zamanında müdahale edildiğinde tedavi şansı ve başarı şansı oldukça yüksek.

Kişilerin daha önce yaşamadığı kadar şiddetli baş ağrısına, ense sertliği, bulantı, kusma, bilinç düzeyinde bozulma, duyu bozuklukları, görme bozuklukları, sara atakları gibi pek çok belirti ve bulgu eşlik edebilir. 

Damarda baloncuk yapıyor

"Spontan Subaraknoid Kanama", yüzde 80 sıklıkla beyin atardamarındaki bir baloncuğun yırtılarak kanaması sonucu ortaya çıkar. Doğuştan gelen damar duvarındaki zayıflığın üstüne, edinsel olarak kan akışı ile ilgili faktörlerin ve damar duvarının yapısını etkileyen süreçlerin de eklenmesiyle anevrizmaların oluştuğu düşüncesi yaygın olarak kabul görmektedir fakat yine de, süreç tüm ayrıntıları ile bilinmemektedir.

Genellikle 40 ile 60 yaş arasında görülüyor

Her ne kadar bu anevrizmalarının doğuştan bir başlangıcı olsa da, lezyonların ortaya çıkışı 40-60 yaş arasında, çok sıklıkla ağır bir beyin kanaması olan SAK ile olur. Fakat daha düşük oranlarda erken yaş gruplarında ve ileri yaş gruplarında da ortaya çıkabiliyor. 

Bu belirtiler varsa dikkatli olun!

- Şiddetli ve geçmeyen baş ağrısı

- Vücudun bir tarafında kuvvet ve duyu kaybı

- Konuşma bozuklukları

- Yürüme bozuklukları

BİR YORUM YAPIN 0