D vitaminini yeterli depolamanın 6 yolu

D vitamini diyabetten kalbe, depresyondan astıma ve kansere kadar çok ciddi rahatsızlıklarla ilişkilidir. Dr. Bilge Ceybilek, D vitamini depolamanın yollarını anlattı.

Güneşten doğru faydalanın

D vitamini içeren gıdaları tüketmek, günlük ihtiyacın en fazla yüzde 20'sini karşılar. Geri kalanı için güneş ışığı şarttır. Endokrinoloji Uzmanı Dr. Bilge Ceydilek, ülkemizde güneş ışınlarından en çok fayda görülecek zamanın Mayıs ayından Kasım ayına kadar saat 11.00 ile 15.00 arasındaki zaman diliminin olduğunu söyledi. 

Bu zaman diliminde 2 diz altının ve her 2 kol çıplak olacak şekilde ve güneş koruyucu olmadan güneşlendirilmesi önemlidir. Açık tenliler günde 15-20 dakika, koyu tenliler günde 30-45 dakika güneşten faydalanabilir. 

Bu besinleri ihmal etmeyin

Somon, sardalya, ton, uskumru gibi balıklar D vitamini açısından iyi bir kaynaktır. Toprakta kendiliğinden çıkan ve güneş görmüş mantarlarda günlük D vitamini ihtiyacını karşılar. Ancak besinler tek başına D vitamini ihtiyacını karşılamaz. 

Düzenli uyuyun

Düzenli uyku D vitamininden faydalanmaya yardımcı olur. Yapılan çalışmalar günde 5 saatten az uyuyanlarda D vitamini düzeyinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. 

Fazla kilodan kaçının

Aşırı kilolu kişiler D vitamini eksikliği açısında risk altındadır. Fazla kilolu kişiler yeterli güneş ışığı alsa bile, ciltte D vitamini üretimi azalabilir ve oluşan D vitamini de genişlemiş yağ hücrelerinde uzun süre hapsedilerek etkisiz hale gelebiliyor. 

İlaçlarınıza dikkat edin

Kullanılan bazı ilaçlar D vitamini düzeyini düşürebilir. Özellikle bazı epilepsi-sara, mantar enfeksiyonu, AIDS ilaçları, kortizonlar bu duruma neden olabilir. Bu tür ilaçlar kullanıldığında doktor kontrolünde takviye alınması gerekir. 

D vitamini düzeyini kontrol ettirin

D vitamini takviyesi alan kişilerin altı ayda bir vitamin düzeyini ve kalsiyum düzeyini kontrol ettirmesi gerekir. Takviyeye başlamadan önce test yaptırılması gerekir. Çünkü herkesin ihtiyaç duyduğu vitamin ihtiyacı farklıdır. 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0