Ani hareket omuz eklemlerinde hasara yol açıyor

Omuzlar gün içinde sık kullanıldığı için en çok sorun yaşanan eklemlerdendir. Gün içinde yanlış yapılan hareketler ve anlık kazalar omuz eklemlerinde hasara neden oluyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Mahir Mahiroğulları, omuz eklemlerinde yaşanan sorunları ve tedavileri hakkında önemli bilgiler verdi. 

Yanlış hareketler omuz eklemlerinde hasara yol açıyor

Ani ya da yanlış yapılan hareketler, kazalar omuz bölgesi eklemlerinde hasara yol açabiliyor. Omuz bölgesinde oluşan hasarların kısa sürede tedavi edilmemesi de kireçlenmelere yol açabiliyor. Dolayısıyla omuz ağrılarını hafife almayarak bir uzmana görünmek önemlidir. 

Omuz çıkıklarına acil müdahale gerekiyor

Omuz çıkıklarında, hastanın eklemi oynatmadan, hareket ettirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir. Tedaviyi takip eden birkaç hafta istirahat eden hasta, kısa sürede normal hayatına dönebilir. 

Aşınmaya bağlı yırtıklar görülebiliyor

Vücut yıllar içinde yıpranabildiğinden çok kullanmaya bağlı aşınma sorunları meydana gelebilir. Kas kirişleri, düşmeye ve çarpmaya bağlı olarak kopabilmektedir. İleri yaş grubunda ise daha çok aşınmaya bağlı dejeneratif yırtıklar oluşmaktadır.Ev içinde yapılan halı silkelemek, yüksek rafa uzanmak gibi basit hareketler bile yırtınmalara yol açabilir. 

Omuz tendon zorlanmalarına istirahat şart

Omuz tendon aşınmalarını ifade eden "tendon iltihabı", tıpta mikropsuz iltihaplar; yani tendinit olarak tanımlanmaktadır. En sık ani, yüklenmeyle başlanan sportif aktivitelerde görülür ve adelelerin henüz egzersize hazır olmamasından kaynaklanmaktadır. Oluşan yırtık büyük değilse ilaç, enjeksiyon, fizik tedavi ve istirahat tedaviyi destekler. 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0