Sıcak hava baş ağrısına neden oluyor

Baş ağrısı çeken özellikle de migreni bulunan kişiler, yaz aylarında sıkıntı yaşıyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, yaz aylarında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

National headache Foundation'ın çalışmalarına göre, kronik baş ağrısı ya da migren olan kişilerin yüzde 75'i, sıcak ve rüzgardan kaçınmaları gerektiğinden dolayı dışarıda yapılan spor faaliyeti gibi aktivitelere katılamıyor. 

Yazın özellikle deniz kenarlarında sıcak hava tetikleyicilere eklenen parfüm kokusu ve güneş kremi kullanmak olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar Kütükçü "Hastalar aslında kokuların migrenlerini tetiklediklerini çok iyi bilirler fakat krem sürerken bu detay gözden kaçabilir" dedi. 

Baş ağrırsa yapılan faaliyetlere ara verilmeli

Baş ağrısı aynı zamanda güneş çarpmasının önemli bir belirtisidir. Kütükçü, "Sıcak çarpması sıcak hava, yüksek nem ve fazla hareket sonucu oluşur. Zonklayıcı baş ağrısının yanında kas krampları, çarpıntı, mide bulantısı ve kusma, yorgunluk, kuru ve soğuk bir cilt de görülebilir.

Sıvı eksikliğinin sıcak çarpmasında rolü fazladır. Sıcakta baş ağrısı ve diğer bulgular olduğunda mutlaka yaptığınız faaliyetlere ara verin, bol su için ve gölge bir yere gidin" şeklinde konuştu. 

Migren ataklarını botox ile azaltın

Botox tedavisini ve uygulamasını anlatan Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, "Botox tedavisi, kronik migren tanısının konulduğu ve ilaç tedavisinin artık fayda etmediği hastalarda, bir nöroloji uzmanı tarafından uygulanabilir. 

Çok ince bir enjeksiyon aracılığıyla doğrudan kasın içine enjekte edilerek yapılan uygulama yaklaşık 30 dakika sürüyor ve hasta en az yarım saat dinlendikten sonra günlük yaşamına kaldığı yerden devam edebiliyor. 

Tedavinin etkisi 2 ila 10 gün içerisinde gösteriyor. Botox uygulaması, her 10 hastanın 6-8'inde oldukça iyi sonuçlar getirmesiyle, bugün ilaç tedavisinden fayda alamayan hastalar için iyi bir seçenektir. 

Uygulama, 3 ila 6 aya kadar bir rahatlama sağlarken; hastanın atak sayısını ayda 2-3'e düşürebilmesi açısından da başarılı bir yöntem" dedi. 

BİR YORUM YAPIN 0