Çene altında oluşan bezelerin sebebi ne?

Bu bölgeye herhangi bir darbe söz konusu değilse, çeşitli enfeksiyon hastalıkları akıllara gelir. Ancak bezeler başka hastalıkların uyarıcısı olabilir.

Çene altında oluşan bezelerin sebebi ne?
Çene altında oluşan bezelerin sebebi ne?
GİRİŞ 18.08.2017 12:39 GÜNCELLEME 18.08.2017 12:39

Bu bölgeye herhangi bir darbe söz konusu değilse, çeşitli enfeksiyon hastalıkları akıllara gelir. Fakat çene altında beze, bazen önemli hastalıkların da habercisi olabilmekte. İşte bezenin sebep olduğu hastalıklardan birkaçı...

Enfeksiyon hastalıkları:

Vücudun savunma mekanizması bakteri, virüs ve zararlı organizmalarla mücadele etmeye programlanmıştır. Bu noktada bağışıklık sisteminin önemli parçalarından biri olan lenf bezleri devreye girer. Koltuk altında, çene altında, boyunda bulunan lenf bezleri enfeksiyon durumu oluştuğunda şişlikle kendini gösterir.

Travma etkenleri:

Çenedeki şişlik direkt olarak fiziksel temasın yani travma etkenlerinin sonucu olarak görülebilir. Çeneye çok şiddetli bir hasar alınması akabinde şişlik, kanama gibi sonuçlar baş gösterebilir. Özellikle küçük çocuklarda oyun oynarken, bisiklet kullanırken düşme durumlarında sık rastlanmaktadır. Fiziksel temastan kaynaklı şişliklere genellikle ağrı eşlik eder. Şayet çok ciddi bir hasar alındıysa, ihmal edilmeden derhal uzman doktora başvurulması önerilir.

Kanser/tümör kaynaklı:

Çene altında çıkan bezenin bir diğer nedeniyse tümörler olabilir. Çene bölgesinde baş gösteren tümörün iyi mi yoksa kötü huylu mu olduğunun doğru tespiti için uzman doktora gidilmesi gerekir. İyi huylu tümörlerde zaman içerisinde kötü huyluya dönüşebildiklerinden dolayı, doktor kontrollerinin aksatılmaması tavsiye edilir.

 

KAYNAK: PEMBENAR
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!