Boyun fıtığı neden olur? Boyun fıtığı belirtileri...

Mesleki deformasyonlardan biri olan boyun fıtığı nedir? Parmak uçlarından kola ve boyuna uzanan hat boyunca ağrı hissi en büyük habercisi olan boyun fıtığının belirtileri nelerdir?

Boyun fıtığı neden olur? Boyun fıtığı belirtileri...
Boyun fıtığı neden olur? Boyun fıtığı belirtileri...
GİRİŞ 14.09.2017 11:12 GÜNCELLEME 14.09.2017 11:13

Boyun fıtığı, boyun omurları arasındaki kıkırdağın omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi sonucu kola gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması ile oluşan hastalıktır. Boyun omurları omurga sisteminin en hassas omurlarıdır. Bu nedenle boynun her yöne hareketini sağlayan disk yapısında görülen kayma ve hasar boyun bölgesine zarar verir. Genellikle mesleki hastalık olarak tanımlanan boyun fıtığının tedavi ve önlemi alınmazsa hastanın felç olma ihtimali yüksektir.

boyun fıtığı belirtileri

Boyun fıtığı neden olur?

Boyun fıtığı genellikle; öğretmen, şoför, bedensel olarak ağır işler yapanlar ve masa başında çalışanlarda daha fazla görülür. Omurlardaki disk zedelenmesi olan boyun fıtığı ilerleyen yaşlarda kireçlenmeyle birleşerek kol ve bacaklarda probleme ve refleks sorunlarına yol açabilmektedir. Boyun fıtığı zorlama ve ağır kaldırmaya bağlı olarak ortaya çıktığı gibi büyük ölçüde de stresle beraber gelen sinir kasılmaları nedeniyle olur.

Boyun fıtığı iki türlü görülür

Şiddetli boyun ve kol ağrılarının habercisi olduğu boyun fıtığı, iki evre şeklinde görülebilir. Sınıflandırmaya göre boyun fıtığı rahatsızlığın daha yolun başında olan tedavi sürecindekiler ve ilerlemiş ameliyat durumunda olan hastalar olarak ikiye ayrılır.

Boyun fıtığı tedavisinde ilk önce önerilen ameliyatsız yöntemlerle tedavi yapılmasıdır.

Boyun fıtığı nasıl teşhis edilir? Boyun fıtığı belirtileri

Boyun fıtığıyla beraber oluşan ağrı yalnızca boyun bölgesinde ağrıya yol açmaz. Aynı zamanda boyun, kol, sırt, bel ve hatta bacağa kadar giden şiddetli ağrılara yol açabilir. Bacağa giden ağrılarla beraber yürüme bozuklukları da baş gösterebilir. Sinir sistemi ile ilgili olan fıtık problemi sinirlerin ulaşabildiği her uzva ağrı olarak ulaşabilir.

Teşhisin hayati önem taşıdığı boyun fıtığında ağrının nasıl ve ne şekilde geldiği de hastalığın teşhisinde önemli bir detaydır. Boyun fıtığı ağrısı sadece boyunda görülmez, aynı zamanda boyun ve kol bölgesinde eş zamanlı olarak görülürken bir yandan da kol ve parmak uçları çizgisinde uyuşmalara his kayıplarına yol açar. Bir tek boyun ağrısı diğer hastalıklardan; boyun düzleşmesi, boyun tutulması, boyun bölgesi tümörleri, sırt fıtığı, sırtta dar kanal ve sırt bölgesi tümörü gibi sıkıntıların habercisi de olabilir. Bu nedenle doğru teşhis hayati önem taşır.

boyun fıtığı neden olur

 İşte, boyun fıtığı belirtileri;

*ense, kol, omuz ve sırt bölgesinde bütüncül bir ağrı

*ayrıca kolda ve ellerde çok şiddetli ağrı

*kas spazmı

*boyunda düzleşme ve eğrilik

*boyun hareketlerinde zorlanma

*bulantı, kulak çınlaması, baş dönmesi, konsantrasyon bozukluğu

*elektriklenme

*koldan parmak uçlarına kadar uyuşukluk ve karıncalanma hali

*kol kuvvetini kaybetme

*kol ve el adalelerinde zayıflık

Ameliyatlık olursanız dikkat!

Kuvvet kaybı, uyuşma ve adale erimesi belirtileri hissedildiği takdirde bir beyin ve sinir cerrahına başvurmak elzemdir. Görülen belirtilerin yoğunluğuna göre boyun fıtığı ameliyatı olunabilir. Aksi takdirde boyun fıtığı ilerleyen evrelerde sinir zedelenmesine bağlı olarak sinir kaybı ve devamında da omurilik sıkışması sonucu felce, küçük ve büyük abdesti yapamama, kaçırma gibi problemlere kadar gidebilir. İleri safha belirtiler görülmeden ve geç kalınmadan teşhisin konarak tedaviye başlanması gerekir. Felç durumunda olan hastalar için ameliyatın herhangi bir fayda vermesi söz konusu olmayabilir.

boyun fıtığı ameliyat

Boyun fıtığında teşhis ve tedavi

Boyun fıtığı teşhis edilirken özellikle, anamnez(hastanın ayrıntılı hikâyesi), psikolojik, sosyal ve ailevi durumu ile nörolojik muayene sonucu, kas ve duyu değerlendirmesi yapılır.

Teknolojik direk grafi, bilgisayarlı tomografi, MRI, EMG, MR yöntemlerle ise kesin tanı konularak tedavi sürecine geçilir.

Boyun fıtığı tedavisinin yarısından fazlası; (kas gevşetici ve ağrı kesici) ilaç tedavisi ve fizik tedavi ( kızıl ötesi ışınlar, sıcak uygulamaları,  ultrason ve elektriksel uyarı) gibi ameliyat dışı yöntem ve tekniklerle yapılırken; yukarı da zikredilen ileri safhalarda tedavi için cerrahi müdahale şart koşulur.

Boyun fıtığı olmamak için bunlara dikkat edin!

*Masa başı bir iş yapıyorsanız, doğru oturuş pozisyonunda durun.

*Boyun ve baş bölgesini zorlayıcı egzersiz hareketlerinden kaçının

*Boyna vuracak ani tepki ve hareketlerden uzak durun.

*Yüzme ve yürüyüş gibi boyun kas bölgesine hasar vermeyecek aksine güçlendirecek egzersiz ve sporlar yapın.

*Yürürken duruşunuza dikkat edin ve dik bir pozisyonda olmaya dikkat edin.

*Boyun bölgesini zorlayacak yükleri taşımayın.

*Yüksekteki bir şeye uzanmak için onun seviyesine gelmek için destek alın. Kolunuzun uzanamadığı yüksekliğe uzanmaya çalışmanız boyun kaslarına zarar verir.

*Uyurken boynunuzun altına mutlaka destekleyici bir yastık alın.

*Soğuklarda boynu korumak çok önemlidir. Soğuk havalarda atkı kullanmaya özen gösterin.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı