İyi yumurta nasıl anlaşılır? Yumurta üstündeki sayı 3 ile başlıyorsa...

Bakanlık tarafından hazırlanan yönetmelikte yumurta satışlarında yeni döneme girildi. Bundan sonra üzerinde kod bulunmayan yumurtalar satılmayacak. Peki, yumurtaların üzerindeki bu sayılar ne anlam gelir? Kaliteli yumurta nasıl seçilir?

İyi yumurta nasıl anlaşılır? Yumurta üstündeki sayı 3 ile başlıyorsa...
İyi yumurta nasıl anlaşılır? Yumurta üstündeki sayı 3 ile başlıyorsa...
GİRİŞ 18.12.2017 09:22 GÜNCELLEME 18.12.2017 09:22
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yumurta üreticileri, "yetiştirme metodu kodu"nu hayata geçirdi. Yeni dönemde üzerinde kod olmayan yumurtalar satılmayacak. Son zamanlarda artan yumurta fiyatlarının önüne geçebilmek ve hangi yumurtanın sağlıklı olup olmadığını anlayabilmek adına uygulanan bu yeni yönetim sayesinde yumurtaların kalitesini öğrenebileceğiz. Peki, iyi yumurta nasıl anlaşılır? Yumurta üzerindeki kodlar ne anlama gelir? 

Yumurtalar kalitesine göre kodlandı

Balıkesir Ticaret Borsası ve Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Faruk Kula, yeni kodlama uygulamasına ilişkin; “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nde değişiklik yapıldı. Eski yumurtaların üzerindeki kodlamada TR diye başlayan ardından vilayetin plaka kodu ve ondan sonra kümes işletme numarası vardı. Şimdi ise bunların önüne 4 farklı yumurta üretim metodu kodu geldi. Yeni tebliğe göre, organik yetiştiricilik için 0, serbest dolaşan tavuk yumurtaları için 1, kümeste kafessiz yani özgür tavuk yerine 2 ve kafes yumurta tavuğu için 3 numara kodunu basıyoruz. Yani satın alınan yumurtada üzerindeki kodlara baktığınız zaman organik yetiştiricilik ürünü mü, kafeste ya da özgür gezen tavuk yumurtası mı olduğunu görebileceksiniz. Kayıt altındaki bütün işletmeler yeni sistemi yerine getirmek mecburiyetinde ve tüketiciye bu şekilde sunmaya mecbur durumda” dedi.

Yetiştirme metodu kodu, işletme ve kümes numarası önüne, organik yetiştiricilik için sayı kodlarına ayrıldı. Verilen kodlama sisteminde hangi yumurtanın daha sağlıklı olduğu, hangi yumurtanın organik olduğunu bileceksiniz. Ancak bunu bilmeniz için kodlama sitemindeki numaralandırmaların anlamını bilmek gerekiyor.

yumurta kodları ne anlama gelir

Yumurta üzerindeki kodların anlamları

0 numaralı kod:

Yumurtanın organik bir şekilde üretildiğini işaret eder. Tavuğa verilen yem organiktir ve tavuğa hiçbir şekilde hormon uygulanmamıştır. Yumurtalar arasında en sağlıklı olanı ve de en pahalısıdır.

1 numaralı kod:

Gezen tavuk yumurtası kodudur. Tavuğun rahatça gezebileceği alanı mevcuttur. Ama bu tavuklara hormon ya da GDO'suz yem kısıtlaması gibi bir durum söz konusu değildir.

2 numaralı kod:

Kümes içinde dolaşan tavuktur. Bu tavuklar için dar bir kümes alanı düşünmeyin. Belirli bir alan içerisinde rahat hareket edebilirler. Yine bu koda sahip olanların yem ve hormon konusunda bir kısıtlamaları yoktur.

3 numaralı kod:

Kafeste büyüyen tavuğun yumurtasıdır. En sağlıksız yumurta diyebiliriz.

yumurta nasıl seçilir

Üzerinde kod bulunmayan yumurtalar satılmayacak!

Uygulamaya yasal yollar ile üretim yapan tüm firmaların dahil olacağını dile getiren Balıkesir Ticaret Borsası ve Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Faruk Kula, ayrıca kodlama yapılmamış yumurtaların piyasaya sürülmesinin önüne geçileceğini söyledi.

Tüketicilerin köy yumurtası adı altında nerede üretildiğini bilmedikleri veya gezen tavuk yumurtası diyerek kodlaması olmayan ürünlere ilgi gösterdiğine dikkati çeken Kula, bunun bir aldatmaca olduğunu, tüketicilerin dikkatli hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Yeni uygulama sayesinde tüketicilerin aydınlatıldığını belirten Faruk Kula, "Kodlamanın olmadığı yumurtaların satışının da olmaması lazım. Burada tüketiciyi aydınlatma adına yapılmış bir uygulamadır. Ben bu uygulamada emeği geçen tüm arkadaşlara, ilgili kurumlara, Bakanlığa teşekkür ederim." dedi.

YORUMLAR 7
  • Metin 2 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekten insanların durumu ve hali içler acısı
    Cevapla
  • elif 5 yıl önce Şikayet Et
    yumurta temel besinimiz gunluk ozaman zengin saglikli fakir ölsun olemli degil dimi bizimde saglikli yumurta yemek hakkimiz
    Cevapla
  • Yeşim 3 yıl önce Şikayet Et
    0 numaraya talep artarsa 3 numaralı yumurta satanlarda 0 numaradan para kazanmak isteyecek. Bir bakacaksınız 3'ler yavaş yavaş 0'a dönmüş ve 0'lar piyasa da çoğalınca ucuzlamaya başlamış. Bu piyasa kanunudur. Arz ve talep ile ilgilidir.
    Cevapla
  • Organik 5 yıl önce Şikayet Et
    Madem 3 numaralı yumurtalar en sağlıksız yumurtalar olduğunu duyuruyorsunuz peki neden satışa sunuyorsunuz. Sağlık Bakanlığı buna nasıl izin verebiliyor. İnsan sağlığı bu kadar basite alınmamalı. Sonra neden kanserli hasta sayısı bu kadar arttı diyebiliyoruz. Önce bunun açıklamasınız yapsınlar.
    Cevapla
  • S.g 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar da doğru bir yorum helal olsun
    Cevapla
  • Kayseri 5 yıl önce Şikayet Et
    Toplum olarak bu konuda duyarsız olunmamalı , insan saglıgı bu kadar ucuz olmamalı halk olarak bunun önüne geçmek için birlik olunmalı bu gibi yumurtalar alınmasa üreticide sağlıklı ürünler yetiştirir diye düşünüyorum
    Cevapla
  • toy 5 yıl önce Şikayet Et
    sen alma almak isteyene de mani olma 1 yumurtaya 2 tl verecek parası olmayan var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış
Memleket Partili Belediye Başkanı'nın aracına silahlı saldırı