Sağlık sorunlarına işaret eden cilt problemleri nelerdir?

Cildinizde birden bire meydana gelen problemler sağlık sorunlarına işaret edebilir. Uzun zamandır olan ya da yeni meydana gelen ufak tefek gibi görünen cilt problemleri, vitamin eksikliğinden, tiroid bozukluğuna kadar birçok hastalığın belirtisi olabilir.

Sağlık sorunlarına işaret eden cilt problemleri nelerdir?
Sağlık sorunlarına işaret eden cilt problemleri nelerdir?
GİRİŞ 03.01.2018 10:18 GÜNCELLEME 03.01.2018 10:18

Cilt de oluşan sorunlar genel de bizleri estetik açıdan rahatsız eder. Doktora gitmemizin en büyük etkisi de görsel bozukluklardır. Aslında cilt de oluşan sorunların estetikten çok daha büyük sorunlara işaret olduğunu biliyor muydunuz? Cilt hastalıkları cildinizi etkileyen hastalıklardandır. Akneden kansere, ciltte etkisi görülen bir çok rahatsızlık vardır ve bunlardan bazıları tırnak, saç, ter ve yağ dokularını da etkileyebilir.

Cilt hastalıklarının belirtileri, birbirinden çok farklı olsalar da, bazı ortak yanları vardır. Cilt rahatsızlıklarının görünümü, rengi, dokusu ve etkilenen bölgenin sıcaklık derecesi değişir. Rahatsızlıklar kendini siyah noktalarla, küçük şişkinlikler, irinli sivilce, soyulma, kabarma, yaralar, kaşınma, acı ve yanma gibi çeşitli şekillerde belli edebilirler. Bu rahatsızlıkların bilinen en önemli sebebi stres ve güneşe doğrudan maruz kalmaktır. Bu gibi nedenler cilt hastalıklarına sebebiyet verir. Bununla birlikte beslenme şekli, kötü alışkanlıklar, makyaj malzemeleri, kirli hava da bu tarz sorunlara sebep olarak gösterilir.

Göz altı morlukları;

Göz altı morluklarının sebepleri genelde yorgunluk, uykusuzluk ya da genetik olarak belirlenir. Aslında göz altı morlukları; bedeninizde toksik etki gösteren gıdalar yediğinizin bir göstergesi olabilir. Bu durumda, süt, glüten ve yumurta gibi en yaygın besin alerjenlerini 10 gün boyunca tüketmemeyi deneyin.

Eğer sonuç alamazsanız, küf, hayvan tüyü ve polen gibi çevresel alerjenlerin sorumlu olup olmadığını öğrenmeniz için alerji testleri yaptırmanız önerilir.

kırışıklıklar

Kırışıklıklar;

Yaşın ilerlemesi ile birlikte ciltte kırışıklıklar meydana gelir. Ancak bazı durumlarda yüzdeki kırışıklıkların ortaya çıkması daha çabuk olur. Araştırmalar, C vitamini alımıyla kırışıklık oluşma olasılığı arasında bir bağ olduğunu ortaya koyuyor. C vitamini sadece antioksidan değil aynı zamanda cilt matriksini oluşturan yapısal bir protein olan kollajen oluşumunda rol oynayarak, adeta kırışıklıklara karşı savaş açarlar.

Küçük kabarcıklar;

Sık sık karşılaşılan problemlerin başında gelir küçük kabarcıklar, genellikle kollarda ve göz çevrelerinde meydana gelen bu kabarcıklar ilk bakışta sivilce zannedilebilir. Ancak bunlar keratosis pilaris olarak bilinen bir deri rahatsızlığıdır. Yeterince gerekli yağ asitleri, çinko ya da A vitamini alınmadığında ortaya çıkar.

Cildinizin sağlıklı bir yağ bariyeri oluşturmasına yardımcı olmak için, omega-3 gibi yağ asitlerini tükettiğinizden emin olun. Kabak çekirdeği, keten tohumu ve fasulye de iyi birer çinko kaynaklarıdır. Vitamin A bakımından zengin gıdalar arasındaysa tatlı patates ve koyu yeşil yapraklı sebzeler yer alıyor.

Dudaklarda çatlama;

Dudak çatlamaları genelde soğuk havalarda maruz kalınan rüzgar olarak bilirniz. Aslında asıl nedeni çinko ve B3 yönünden yetersiz beslenmenizdir. B3 ve çinko tavuk, karaciğer ve balık gibi hayvansal ürünlerde yüksek oranda bulunur. Vegan bir beslenme tercih edenlerse, çinko yönünden zengin: nohut ve kabak çekirdeği ve B3 yönünden zengin: yerfıstığı ve badem tüketebilirler.

Dudak çevresinde oluşan yaralar;

Dudak çevresinde meydana gelen yaralar uzun süredir geçmiyorsa, B2 ve B12 yönünden demir ve vitamin eksikliğiniz olabilir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, tavuk ve sığır eti gibi demir ve B vitamini bakımından zengin gıdalar sayesinde bu durumu kontrol altına alabilirsiniz. Ayrıca, bu besinleri lif bakımından zengin gıdalarla tüketmek, demir ve B vitamini emilimini arttırmak için önemli.

Solgun bir cilt görünümü;
Solgun bir cilde sahipseniz, demir eksikliğiniz olabilir. Anemi olup olmadığınızı öğrenmek için kan testi yaptırabilir ve bu sırada da B12 ve B6 yönünden zengin gıdalar tüketebilirsiniz.

Ciltte kıllanmalar;

Kadınların yüzlerinde oluşan kılların sebebi hormonal bir dengesizlik olabilir. Düzensiz adet döngüsüne sahip kadınlardaysa, bu durum polikistik yumurtalık sendromuyla ilişkilendirilebilir. Bu durumda, istenmeyen tüylerinizden kurtulmadan önce bir doktora görünmelisiniz.

Akne ve sivilce oluşumu;

Yüzde bulunan sivilcelerin nedensiz artışı çoğunlukla yediğimiz besinlerden kaynaklıdır. Yapılan araştırmalar, beyaz un, şeker ve işlenmiş gıdaları keserek sebze ve tahıl yönünden düşük glisemik indeksli bir diyet izlediğimizde akne oranının azaldığını gösteriyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar