Psikosomatik Hastalıklar nedir? Belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır?

Psikosomatik Hastalıklar; son zamanlarda adını çok sık bir şekilde duyurmaya başlayan, ancak yeni yeni kendinden söz ettirdiği için hakkında pek fazla detaylı bilgi sahibi olunmayan önemli hastalıkların başında geliyor. Psikolojik sebeplerden ötürü oluşan ve zaman içerisinden bedensel hastalıklara da sebebiyet veren Psikosomatik Hastalıklar nedir? Psikosomatik Hastalıkların belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır?

Psikosomatik Hastalıklar nedir? Belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır?
Psikosomatik Hastalıklar nedir? Belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır?
GİRİŞ 10.01.2018 11:48 GÜNCELLEME 10.01.2018 13:31

Günümüzün hastalık şikayetleri arasında Psikosomatik Hastalıklar da hızlı bir şekilde yerini almaya başladı. Dolayısıyla bu hastalığa yakalanmış veya var olan bu hastalığı merak eden kişiler Psikosomatik adı verilen hastalıkların ne olduğu, belirtileri ve tedavi yöntemini öğrenmek üzere sorgulamalarını hızlandırdı. Psikosomatik hastalıklar ilk olarak ruhsal durum ile başlamaktadır, hastalığın ilerlemesinde veye gerilemesinde de yine ruhsal durum faktörü son derece etkilidir. O nedenle bu hastalığa yakalanan kişilerin öncelikli olarak ruhsal durumunda iyileşme yöntemine gidilmelidir. Bu da hastaların ruhsal durumunun iyileşmesi adına titiz ve sistematik bir şekilde tedavi altına alınmalıdır. Peki, daha detaylı olarak incelemek gerekirse Psikomatik Hastalıklar nedir? Psikomatik Hastalıkların belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır? İşte, tüm detaylar...

PSİKOSOMATİK HASTALIKLAR NEDİR?

Psikolojik sebeplerle ortaya çıkan ve bedensel hastalıklarla kendini gösteren hastalıklara psikosomatik hastalıklar denir. Psikosomatik bozukluklar yaşadığımız stres ya da içsel sıkıntıların bir şekilde dışa yansımasıdır.

Kişinin fizyolojik yakınmalarının olmasına rağmen organik kökenli bir hastalığı bulunmamaktadır. Somatizasyon bozukluklarını kendi içinde dört gruba ayırmak mümkündür. Ağrı semptomları, Gastrointestinal semptomlar, Cinsel semptomlar, Psödonörolojik semptomlar (sağırlık, körlük, bir bölgede güç yitimi, denge kaybı gibi nörolojik kökenli olduğu düşünülecek semptomlar)

İlgili resim

PSİKOSOMATİK HASTALIKLAR NELERDİR?

Organlarda yapısal bozukluklarla birlkte olan ama oluşmalarında ruhsal sorunların rol oynadığı bedensel hastalıklar; mide-bağırsak ülserleri, astım bronşiale, ülseratif kolit, nörodermetitler, romatoid artrit gibi hastalıklardır.

Ruhsal sebeplerle ortaya çıkan yapısal sorun olmaksızın sadece fonksiyon bozukluğu ile kendini gösteren bedensel hastalıklar; çarpıntı, tansiyon oynamaları şişkinlik, hazımsızlık, geğirme, kabızlık, ishal gibi mide-bağırsak hareket bozuklukları, kaşıntı, bedenin uç noktalarında uyuşma, karıncalanma gibi hastalıklardır.

PSİKosomatik HASTALIKLAR ile ilgili görsel sonucu

GENEL OLARAK PSİKOSOMATİK HASTALIKLAR...

- Baş ağrısı

- Karın ağrısı

- Endişeli ruh hali

- Yorgunluk ve bitkinlik

- Ağrılar

- Denge sorunları

- Görme bozuklukları

- Sırt ağrısı

- Kas ağrıları

- Çeşitli cilt hastalıkları

- Saç dökülmesi

PSİKOSOMATİK HASTALIKLARIN NEDENLERİ NELERDİR?

Psikosomatik hastalıklar, çatışmaların kişinin içinde düşünsel ve duygusal olarak çözülemediği durumlarda oluşmakla birlikte tek başına yeterli olmayıp çeşitli faktörlerin birbirini etkilemesiyle ortaya çıkmaktadır. Bu faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

1-Kalıtımsal sebepler

2-Yapısal faktörler

3-Erken çocukluk döneminde başlayan bireyleşme gelişimdeki eksiklik

4-Kişilik özellikleri. Örneğin mükemmeliyetçi, ayrıntıya fazla takılan, hırslı, işkolik kişiler

5-Kronik olarak anksiyeteli ve depresyonlu kişiler

İlgili resim

PSİKOSOMATİK HASTALIKLARIN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Psikosomatik hastalıklarda belirtiler fizyolojik olarak ortaya çıktığı için hastalar öncelikle bir hekimden yardım arayışına girer. Daha önce psikolojik vakalarla karşılaşmış bazı hekimler bir iki tahlil ve tetkikten sonra durumun psikolojik olduğunu farkederek bir psikologdan yardım alınmasını önerirken; bu tür vakalarla nispeten daha az karşılaşan hekimler ise daha derinlemesine araştırmalara girerek zaten kaygıları artmış olan ve fizyolojik rahatsızlığı olduğunu düşünen hastanın şüphe içerisinde kalmasına sebep olmakta hem maddi hem manevi olarak zor bir sürece sokmaktadır. Psikosomatik hastalıkların tedavisi aslında çokta zor değildir fakat hasta psikolojik olmadığını düşündüğü ve kronikleşecek seviyeye kadar psikolog yardımı almayı reddettiği için uzun soluklu bir tedavi süreci öngörülebilir.

İlgili resim

PSİKOSOMATİK HASTALIKLARIN TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Psikosomatik hastalıkların tedavisinde kullanılan birçok terapi metodu bulunmaktadır ve tüm metodlarda esas amaç hastalığı değil, hastayı tedavi etmektir. Kendi danışan deneyimlerimde eklektik bir yöntem izlemekle birlikte daha hızlı ve verimli sonuç aldığım için EMDR terapisini yoğun olarak kullanıyorum. Kişinin yaşamış olduğu sürecin çıkış noktası, kendisiyle ilgili negatif tutumu ya da geçmiş yaşantıları üzerine çalışan EMDR, her ne kadar travmalar üzerine çalışan bir metod olsa da Psikosomatik hastalıkların tedavisinde (panik atak, panik bozukluk, hastalık hastalığı (hipokondriazis), anksiyete (kaygı) bozukluğu gibi daha birçok psikosomatik hastalığın tedavisinde) oldukça etkilidir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Galatasaray ve Fenerbahçe'nin gözü dev gelirde!
Emekli imam kurduğu sistemle elektrik faturasını 3'te 1 oranında düşürdü