Kulak çınlaması neden olur? Tedavisi neleridir? Kalıcı hasar...

Kulak çınlaması sık sık karşılaşılan problemlerden biridir. Genel de önemsemediğimiz "Biri beni andı" şeklinde yorumladığımız kulak çınlaması tıp dilinde tinnitus olarak adlandırılır. Kulak çınlaması önemsiz görülse bile nadir durumlarda altta yatan bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Peki kulak çınlaması neden olur?

Kulak çınlaması neden olur? Tedavisi neleridir? Kalıcı hasar...
Kulak çınlaması neden olur? Tedavisi neleridir? Kalıcı hasar...
GİRİŞ 02.05.2018 12:00 GÜNCELLEME 02.05.2018 12:03

Kulak çınlaması günlük hayatımız da sıkça karşımıza çıkan ve önemsemediğimiz bir sorundur. Halk arasında "Biri beni andı" şeklinde yorumlanan kulak çınlaması, iç kulaktan gelen tiz ya da kalın ses şeklinde tanımlanabilir. Kulak çınlaması önemsiz olarak görülse bile bazı durumlarda altta yatan ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Kulak çınlamasının sürekliliği ve devamlılığı ile değişkenlik gösteren bu durum takip edilmeli gerekli önlemler alınmalıdır. Peki kulak çınlaması neden olur? Kulak çınlamasının tedavisi nasıl olur?

kulak çınlaması

 

 

KULAK ÇINLAMASI NEDİR?

Kulak çınlaması olarak bildiğimiz tıp camiasında "tinnitus" olarak adlandırılan bu rahatsızlık uğuldama, vınlama, vızıltı, çınlama şeklinde, şiddeti kişiden kişiye değişen ve kulakta veya bazen de ‘kafanın içinde’ duyulan bir ses olarak tanımlanır. Kulak çınlaması ”objektif tinnitus” ve ”subjektif tinitus” olarak ikiye ayrılır. Tinnitus, yani kulak çınlaması, tek başına bir hastalık olmaktan çok bir belirtidir. Genellikle tedavisi de bu hastalığın tedavisiyle mümkün olacaktır.

OBJEKTİF ÇINLAMALARIN NEDENİ;

Objektif tinnitus; sadece hasta kişinin değil de başkalarının da bu sesleri duyduğu durumdur.Objektif çınlamalar kulakta bulunan damar duvarında sertleşme veya damarlarda daralma sebebiyle olabilir. Damarlardaki anormalliğin sebebi yaşlılık veya sigara kullanımı olabilir. Bu şekildeki durumlarda tedavi için tetkik gerekmektedir. Ayrıca kulağımızda bulunan kasların istemsizce kasılması da çınlamaların sebebi olabilir. Bu kasılmalar takırtı şeklinde duyulur ve bir tedavi gerekmeksizin azalabilir. Eğer azalmazsa kas gevşeticiler kullanılarak, kas spazmı tedavi edilebilir.

kulak çınlaması

SUBJEKTİF ÇINLAMALARIN NEDENİ;

Subjektif tinnitus; ise seslerin sadece hasta tarafından algılanmasıdır. Subjektif çınlamalarda  durum kulak burun ve boğaz hastalıklarından  dolayı olabilir. Çene ve kulakta bulunan eklemlerdeki rahatsızlıkları da buna ekleyebiliriz. Nedenleri belirsiz olabileceği gibi birçok hastalığın belirtisi de olabilir. Birden fazla tetkik gerekebileceği için hastalık daha zor teşhis edilir. Teşhis ne kadar zor elde edilirse tedavi de o kadar uzun sürecektir.

KULAK ÇINLAMASININ NEDENLERİ NELERDİR?

Kulak çınlamasının birçok olası nedeni vardır. Bu nedenler çoğunlukla basit ve iyi huylu nedenler olabildiği gibi daha ciddi sorunlar da olabilir. Sık karşılaşılan nedenler şöyle sıralanabilir;

* İç kulakta yer alan işitme sinir uçlarındaki hasar
* Kulak kiri
* Kulak zarındaki sorunlar
* Kulak enfeksiyonları
* Alerjik rinit
* Sinüzit
* Kulak bölgesinde travma
* Orta kulakta sıvı birikmesi
* Orta kulaktaki kemiklerin eklem yerlerimin sertleşmesi
* Orta kulakta yer alan kasların kasılması,
* Östaki tüpünün genişlemesi (hamilelik ya da kilo vermeye bağlı olabilmektedir)
* Orta kulaktaki atardamar anomalileri
* Baş ve boyun bölgesindeki damar genişlemeleri
* Denge ve işitmeyi sağlayan sinirlerdeki tümör (akustik nörinom)
* Alerji
* Düşük ya da yüksek tansiyon
* Baş ve boyun bölgesine gelen darbeler
* Boyun kireçlenmesi
* Bazı ilaçların yan etkisi sonucu (romatizma ilaçları, antibiyotikler, aspirin ..gibi)
* Diyabet
* Tiroid hastalıkları
* Yaşlanma sonucu ortaya çıkan işitme sinirlerinde oluşan hasar
* Yüksek ses
* Beyin tümörü

kulak çınlaması

KULAK ÇINLAMASI EN ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜR?

* Yüksek sese ve gürültüye maruz kalan kişiler. Fabrika ve inşaat işçileri, müzisyenler ve askerler bu konuda örnek olarak gösterilebilir.
* Yaşı ilerlemiş olan kişiler. Muhtemelen sık sık kulak çınlaması ile ilişkili işitme sorunlar yaşamaya başlayacaksınızdır.
* Cinsiyet. Erkeklerin kulak çınlaması sorunu yaşamaya olasılığı daha yüksektir.
* Sigara. Sigara içenlerin riski daha yüksektir.
* Kardiyovasküler problemler. Koşullar kan akışını etkileyen, yüksek kan basıncı ya da daralmış arterler (ateroskleroz) sorunu olan kişiler kulak çınlaması sorunu yaşayamaya daha meyillidirler.

KULAK ÇINLAMASI NELERE SEBEP OLUR?

Uzun süre devam eden kulak çınlaması, kişinin yaşam kalitesini oldukça düşürür. Kafa içerisinde oluşan ve devamlılığını koruyan bu tiz ses kişinin aşağıdaki sorunlarla karşılaşmasına sebep olur;

* Yorgunluk
* Stres
* Uyku sorunları
* Konsantre sorunları
* Bellek sorunları
* Depresyon
* Anksiyete ve sinirlilik

kulak çınlaması

KULAK ÇINLAMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kulak çınlaması vakaların çoğunda özel bir tedavi yoktur. Kulak çınlamasının nedeninin bulunup ortadan kaldırılmasıyla tedavi sağlanabilmektedir. Bunun içinde bazı röntgen filmleri ve denge testlerine ihtiyaç duyulabilir. Ancak tüm testlere rağmen kulak çınlamasının nedeni bulunamayabilmektedir.

Kulak çınlamasının tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da bulunmaktadır. Bu ilaçlar, rahatlama sağlamakla beraber tamamen tedavi için yeterli olmayabilmektedir.

Bazı durumlarda tinnitus maskelemesi denilen yöntem kullanılabilir. Kulak çınlaması özellikle çevre sessiz olduğu zaman, gece yatarken, daha rahatsız edici bir hal almaktadır. Kulak çınlaması ile yarışacak bir ses (saatin tıklaması, radyo gibi) rahatsızlığın azalmasına yardımcı olabilmektedir. Bazı doktorlar alçak sesle FM kanallarını dinlemeyi önermektedir

kulak çınlaması

HANGİ DURUMLARDA DOKTORA GÖRÜLMELİDİR?

Her kulak çınlaması doktora danışılması gereken bir durumdur, altta yatan bir neden olup olmadığını araştırmakta yarar vardır. Aşağıdaki hallerde ise hemen doktora görünmek gerekir.

* Yüzün ya da vücudun bir tarafında koordinasyon bozukluğu veya güçsüzlük gibi belirtilerle birlikte olan kulak çınlaması.
* Anlamlı işitme kaybı, baş dönmesi, denge kaybı, bulantı veya kusma gibi belirtiler ile birlikte olan kulak çınlaması.
* Bir travmadan sonra oluşan veya ağırlaşan kulak çınlaması veya işitme kaybı.
* Yüksek kese maruz kaldıktan sonra devam eden kulak çınlaması veya işitme kaybı.
* Mevcut kulak çınlamasının şiddetlenmesi veya sıklaşması.

KULAK ÇINLAMASININ AZALMASI İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Kulak çınlamasının azalmasına yardımcı olacak yapmanız gereken ya da yapmamanız gereken bazı öneriler bulunmaktadır.

* Yüksek sesli müziğe maruz kalmaktan uzak durun.
* Tansiyonunuzu kontrol altında tutun.
* Tuz alımını kısıtlayın (fazla tuz dolaşım sisteminizi bozacaktır).
* Tuzlu yiyeceklerden uzak durun ve yemeğinize tuz eklemeyin.
* Sinir sistemine uyarıcı etkisi olan kahve, kola ve sigaradan uzak durmaya özen gösterin.
* Günlük düzenli egzersizler ile kan dolaşımınızı dengede tutun.
* Yeterince dinlenin ve çok yorulmaktan sakının.
* Sesten endişelenmeyin. Kulak çınlamanız sizin sağır olmanıza ve aklınızı kaybetmenize neden olmaz. Bu sesleri rahatsız edici ama önemsiz bir gerçek olarak kabul edin ve olabildiğince yok saymayı öğrenin. Bu çeşit kontrol ya kişinin kendini tembihlemesiyle ya da maskeleme yöntemiyle başarılabilmektedir.
* Stres, asabiyet ve gerginlikten uzak durmaya çalışın.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: İstanbul dahil 45 il için sarı kodlu uyarı! Şiddetli olacak
Kiralık evlere yeni uygulama: 500 bin TL ceza gelebilir