Apandisit neden patlar? Apandisit patlamasının belirtileri...

Midenin sağ alt tarafında ortaya çıkan şiddetli sancı apandisit patlamasının habercisi olabilir. Peki apandisit neden patlar? Patladıktan sonra ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen apandisit hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Haberin detayında apandisite dair her şeyi bulabilirsiniz.

Apandis, karnın sağ tarafındaki kalın bağırsağa bağlı ince bir organdır. Apandisit ise bu organda meydana gelen iltihaplanma ve şişme sonrası patlama durumuna denir. Bilimde bu organın vücuttaki görevi tam olarak bilinmemektedir. Ancak bazı uzmanlara göre; apandis, sindirim ve bağışıklık sistemlerine yardımcı olan bir organdır. Görevinin kesin bir şekilde ne olduğu bilinmese de bu organ vücuttan alındığında herhangi bir sağlık sorunun meydana gelmediği gözlenmiştir. Ancak apandis organın enfeksiyon kapması ve şişmeye başlaması ciddi sağlık sorunlarına neden olur.

apandisit patlaması

apandisit patlaması

APANDİSİT NEDEN PATLAR?

- Meyve çekirdekleri, zararlı parazitler ve dışkı atıklarının vücuttan atılmaması,

- Sindirim sisteminin enfeksiyon kapması sonucu apandis duvarındaki lenf dokusunun şişmesi, 

- İltihaplı bağırsak hastalıkları ve karın bölgesinin şiddetli darbe alması gibi durumlar apandis organının patlamasına neden olur.

APANDİSİT AĞRISI NASIL ANLAŞILIR?

- Karnın sağ alt kısmında dokunulduğunda bir şişlik hissi ve ağrı

- Yürümekte, ayakta durmakta ya da oturmada zorlanma gibi durumlar

- Uzanarak azalan ağrı 

- Mide bulantısı gibi durumların yaşanması apandisitin şiştiğine işarettir.

apandisit patlaması nasıl anlaşılır

apandisit patlaması nasıl anlaşılır

APANDİSİT PATLAMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Dışkılama sırasında gaz çıkarma, normal gaz çıkarmada zorlanma

- Vücut ısınının aniden değişmesine bağlı ateşlenme

- İdrar yaparken ağrı çekme

- Karın bölgesinde şişlik ve ağrı

- İştah kaybına rağmen artan kusma isteği

- Mide asidinin yemek borusuna çıkması

- Cilt renginde solgunluk

- Kalın bağırsak sancısı

Semptomlar artmadan önce bir uzmana danışılmasında fayda var. Aksi halde apandisitten çıkan iltihap sıvısı vücudun iç organlarına zarar verebilir.  Apandisit evde müdahale edilebilecek bir saplık sorunu olmadığından uzman kontrolü dışında herhangi bir uygulama yapılmaması tavsiye edilir. 

apandisit belirtileri

apandisit belirtileri

APANDİSİT PATLAMASININ TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Doktor kan ve idrar testi yaptırır. Ultrason ile apandisitin şişmesine bakılır. Patlama noktasında olan organa ameliyatlı müdahale edilir. Ameliyat sonrası kişi iki üç güne eski sağlığına kavuşur. Apandisitin vücuttan alınması herhangi bir sağlık sorunu teşkil etmez. Apandisit patlarsa içinde bulunan zehir vücuttaki diğer organlara zarar verebilir. Genellikle yaşlı ve çocuklarda apandisit patlaması yüzde 50 oranla ölümle sonuçlanır.

BİR YORUM YAPIN 0