Maydanozun faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?

Maydanoz, içeriğindeki yoğun aroma sayesinde gerek yemeklere lezzet vermesi açısından ilave ettiğimiz, gerekse çiğ olarak tükettiğimiz eşsiz tatlardan bir tanesidir. Maydanozun hoş kokusu ve cezbedici lezzetiyle birlikte faydaları da son derece fazladır. Peki; Maydanozun faydaları nelerdir, hangi hastalıklara iyi gelir?

Maydanozun faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?
Maydanozun faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?
GİRİŞ 07.05.2018 16:41 GÜNCELLEME 10.11.2018 12:47

 Akdeniz'den gelen aromatik bir bitki olan Maydanozun içeriğinde zengin miktarda vitamin, mineral, demir, kalsiyum, lif, potasyum, çinko, fosfor magnezyum bulunmaktadır. Bu nedenle, kokusu ve lezzetiyle daima tüketerek olmazsa olmaz tatlar arasına taşıdığımız maydanoz, faydalarıyla da göze çarpan bir besin olma özelliği göstermektedir. Cilde ve saçlara kullanıldığında besleyen, onaran ve yarar sağlayan etkiler gösteren maydanoz, pek çok hastalıkların tedavisinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Peki, provitamin ve antioksidan kaynağı olan, böbrek taşları, ödem, şeker hastalığı, kanser hastalığı, kemik rahatsızlığı, kansızlık, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için kullanılan maydanozun faydaları nelerdir? İnsan sağlığı açısından büyük önem arz eden, hem ülkemizde hem de dünyanın pek çok bölgesinde hem yemeklerin lezzetini artırmak için kullanılan hem de çiğ olarak severek tüketilen Maydanoz hangi hastalıklara iyi gelir?

maydanoz

MAYDANOZUN FAYDALARI NELERDİR? MAYDANOZ HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Kanser rahatsızlığına karşı koruma sağlar. Minnesota’da yapılan bir araştırmaya göre, içeriğindeki myristicin adlı bileşiğin kansere karşı koruma sağladığı belirtilmiştir. Özellikle cilt kanserine karşı koruma sağlar.

Bağışıklık sistemini güçlendirir. İçeriğindeki A, C ve K vitaminin yanı sıra folat ve niasin gibi maddeler sebebiyle vücudu zinde tutar.

Kemikler için oldukça faydalı bir bitkidir. Romatizma ve osteoporoz gibi kemik rahatsızlıklarına iyi gelir. Osteoporoz, kemiklerde homosistein adı verilen bir amino asit nedeniyle kalsiyumun tükenmesiyle oluşur. Bu amino asit folik asit alımı ile parçalanabilir. Maydanoz, homosisteini parçalayacak seviyede folik asit ve kalsiyum içerir. Bu nedenle süt dışında, maydanoz en iyi kalsiyum kaynaklarından biridir.

Sağlıklı Cilt İçin Maydanoz: Maydanozun en çok cilt sağlığını koruduğunu söylemek yanlış bir iddia olmaz. Maydanoz, serbest radikallere karşı çok etkilidir ve özellikle akne ve sivilce sorunlarına karşı etkilidir.

Şeker hastalığı için faydalıdır. Marmara Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre, maydanozun kan şekeri seviyesini düşürdüğü belirtilmiştir. Bunun sonucunda şeker hastalığı için kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.

maydanoz

Diş ve Diş Eti Hastalıklarını Önlüyor: Diş ve diş eti hastalıklarına karşı koruyucu görev görüyor. Ağız kokusunun giderilmesinde de etkili oluyor.

Safra kesesine iyi gelir. Safra kesesi iltihabı tedavisi için 4 bardak suya iki tutam maydanoz konur. 5 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 2 kere birer çay bardağı içilir.

Böbrek taşlarına karşı yarar sağlar. Böbrek taşları ve idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir. Böbrek taşlarına karşı maydanoz kökleri kaynar suya ilave edilir. Su süzülerek ılındıktan sonra içilir. Günlük olarak hazırlanan maydanoz suyu böbreklere fayda sağlar.

Kansızlığa yarar sağlar. İçeriğindeki demir minerali sayesinde günlük demir ihtiyacının bir kısmını karşılar. Bu nedenle anemi rahatsızlığı olan kişilerin tüketmesi tavsiye edilir.

Mide Bulantısını Gideriyor: Maydanoz ciddi bir hastalığın nedeni olmadığı takdirde mide bulantısına iyi geliyor.Yaprakları ve sapı antiseptik olan maydanozun gaz giderici etkisi de mevcut.

maydanoz

İdrar Söktürür: Maydanozun içeriğindeki flavonglikozidinden dolayı idrar söktürücü etkisi bulunuyor. Bu sayede maydanoz, böbrek taşı, safra kesesi ve enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcı oluyor.

Romatoid artrite fayda sağlaması maydanozun faydaları arasındadır. İçeriğindeki C vitamini ve beta karoten sayesinde romatoid artrit gibi kemik rahatsızlıklarına iyi gelir.

Tırnak iltihabına iyi gelir. Tırnak iltihabı tedavisi için dört bardak suya 2 tutam maydanoz konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Maydanozlar tırnağın üzerine konup temiz bir bezle sarılır. Aynı işleme iltihap boşalıncaya kadar devam edilir.

Vücuttaki ödemi atar. Ödem bir kişinin vücudunun normal şartlarda tutulması gerekenden daha fazla miktarda sıvı tutması durumudur. Bu sıvının birikimi nedeniyle vücut şişer. Ödem oluşumuna karşı birkaç çay kaşığı maydanoz suyu tüketimi vücuttaki ödemi atarak rahatlama sağlar.

Kan Basıncını Düzenler: Kan basıncının düzgün olması birçok açıdan vücut sağlığı için önemlidir. Maydanozun içerdiği folik asit kalp için çok faydalıdır. Ayrıca kan basıncı seviyesini düzenlediği için kalp krizi riskini azaltır.

maydanoz

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! Çok sayıda il için peş peşe uyarılar
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı