Antep fıstığının faydaları nelerdir? Antep fıstığı suyunun kullanım alanı...

Kuruyemiş olarak tüketilen Antep fıstığının insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Antep fıstığı B6 vitamini bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Bu sayede vücut organlarının işlevselliğini artırmaya yardımcı olur. Sumak ve manga gibi besinlerin akrabasıdır. Peki Antep fıstığının faydaları nelerdir? Sizler için bu soruların yanıtlarını araştırdık.

Sakız ağaç ailesine bağlı ağaç türünde yetişen kabuklu meyveye fıstık denir. Ülkemizde  ilk kez üretim merkezi olarak Gaziantep'te kurulduğundan Antep fıstığı olarak geçmiştir. Ancak üretim olarak yüzde 40 Şanlıurfa'dır. Ağaçta yetişen bu meyve iç kabuğu yağlı dış kabuğu ise serttir. Ana vatanı Türkiye, İran ve Türkmenistan olan Antep fıstığı yaygın olarak tatlıcılık ve ilaç yapımında kullanılır. Sıcak havaları çok seven fıstık ağacının dört çeşidi vardır. Diyabetten kansızlığa kadar birçok hastalığa iyi gelen Antep fıstığı, aynı zamanda kilo vermede de yardımcı olan kabuklu bir meyvedir. Uzmanlar, özellikle kanser riski taşıyan hastaların tüketmeleri gerektiği vurguluyor. Her gün 10 tane tüketilen Antep fıstığı vücudun yağ ihtiyacını karşılar. Ayrıca vücudun ihtiyacı olan B1, fosfor, vitamin ve protein eksikliği içinde günde 100 gram tüketilmesinde fayda var. Kabuklarıyla beraber tuz da yüksek ateşte kavrulan Antep fıstığı kuruyemiş olarak da tüketilir.

antep fıstığının faydaları

antep fıstığının faydaları

ANTEP FISTIĞI SUYUNUN KULLANIM ALANLARI

Güçlü bir E vitamini deposu olan Antep fıstığı kaynatılıp elde edilen suyu cilt sağlığına inanılmaz faydalar sağlar. Özellikle kuru ayak tabanlı olan kişiler için idealdir. Ancak taze işlem görmemiş Antep fıstığı için geçerlidir. Aynı zamanda egzama ya da mantar gibi cilt hastalıklarının deformeye neden olduğu yüzeylerin hızla iyileşmesini sağlar. Hasta bölgeyi iyileştirmeye destek verdiği gibi etrafındaki cildin de hücre yapısını korur. Tırnaklarının sağlıklı büyümesini isteyenlerde iki günde bir imkanları varsa bu suyu doğal ilaç olarak kullanabilir. 

taze antep fıstığı suyu kuru cilt bölgesini nemlendirir ve yeniler

taze antep fıstığı suyu kuru cilt bölgesini nemlendirir ve yeniler

ANTEP FISTIĞININ FAYDALARI NELERDİR?

- Damarları genişleterek kanın vücutta daha rahat dolaşmasını sağlarken, kolesterol seviyesini düşürür ve kalp sağlığını korur. İçerdiği faydalı yağ sayesinde vücudun kilo almasını önler beraberinde ise enerji oranını artırır. 

- Kandaki şeker miktarını dengeler. Uzmanlar şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. İnsülin direncini düşüren Antep fıstığı beraberinde basıncı da düşürerek inme, felç ve yüksek tansiyon risklerini de azaltır.

antep fıstığı kolesterol seviyesi

antep fıstığı kolesterol seviyesi

- Posa açısından pirinç, buğday ve patates gibi besinlerden daha zengindir. Posası kaynatıldığında çıkan karşım kuru cilde iyi gelir. Cildin yüzeysel yapısını yeniler. E vitamini desteği sağlayarak yaşlanma belirtilerini düşürür. 

- Yüksek enerjisi sayesinde beyin sağlığına da iyi gelir. B6 vitamini sinir sistemindeki hücreleri yeniler. Bu sayede beyinin hafıza bölümü güçlenir. Ayrıca B6 vitamin sadece beyne değil aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir. 

antep fıstığının cilde faydaları

antep fıstığının cilde faydaları

- Kabuğundaki lif sayesinde mide zarını korur ve midede oluşan asit oranını dengeler. Bağırsaklardaki florasayı koruyarak sindirimi rahatlatır. Hazımsızlık ve şişkinlik gibi sağlık sorunlarının riskini azaltır. 

- İçerdiği E, C ve B vitaminleri böbrek ve meshane bölgesinde oluşan kumların daha rahat dökülmesini sağlar. 

- Antep fıstığı kaynatılıp suyu içildiğinde ise sürekli öksürüğü keser. Aynı zamanda akciğerde; sigara ve kafein oranı yüksek olan içeceklerden kaynaklanan iltihaplanmayı hafifletir.

antep fıstığının zararı var mıdır

antep fıstığının zararı var mıdır

- İnsan vücudunun ihtiyacı olan fosforun yüzde 60'ını rahatlıkla karşılar. Günlük bir fincan bile tüketildiğinde fosfor seviyesini artırır.

- İleri yaşlarda artan göz hastalıklarını engellemede bile etkisi vardır. Lutein ve zeaksantin maddeleri sayesinde göz içindeki sıvı oranını artırarak katarak oluşumunu önlerken görme oranını çoğaltır. 

ANTEP FISTIĞININ ZARARLARI NELERDİR?

Çok fazla tüketildiğinde kilo almaya neden olur. Yağ oranı yüksek olduğundan karaciğer yağlanmasını artırarak cilt yüzeyinde sivilce oluşur. Aynı zamanda kolesterol seviyesinin yükselmesini sağlar. Ayrıca içerdiği protein bağışıklık sistemindeki maddelere karşı savaş açarak alerjik reaksiyona sebep olabilir. 

antep fıstığı besin değerleri

antep fıstığı besin değerleri

Şeker alerjisi nedir? Şeker alerjisi belirtileri nelerdir? Şeker alerjisi nasıl anlaşılır?

İLİŞKİLİ HABER

Şeker alerjisi nedir? Şeker alerjisi belirtileri nelerdir? Şeker alerjisi nasıl anlaşılır?

BİR YORUM YAPIN 23

yavuz 3 yıl önce

gunde on tane yersenız ay sonunda fautarları zor odersınız bu fıyata bunun resmı bıle cekılmez.

Toplam 4 beğeni

Canım Türkiyem 4 yıl önce

Fahiş fiyatlı ürüne verecek param yok.

Toplam 5 beğeni

Mustafa 4 yıl önce

Fistigin fiatini elestirenler ben tarlada calistim 45 derece sicakta 12 saat 100 TL günlük icin sizlerde calissaydiniz fiatini cok az oldugunu düsünürdünüz ceken bilir....

Toplam 16 beğeni

Cevab 3 yıl önce

Biz 12 saat çalışıp 100 TL alana çok alıyor demiyoruz ki fıstığın fiyatına çok diyoruz

Toplam 0 Beğeni

mehmet yılmaz 4 yıl önce

Fıstığın üretim ve ticaret merkezi olan Nizipte yaşıyorum ama 1 kilo fıstık alamıyorum. şuan merkezinde bile kilosu 90tl. onun yerine 2 kilo et alır çocuğuma yediririm

Toplam 12 beğeni

blob 4 yıl önce

para derdinde olanlar, bir kahveye 20 lira, 40 gram cipse 5 lira, pizzaya 60 lira verirken bu hesabı yapıyorsunuzdur umarım. kaldı ki her gün 10 tane yerseniz haftalarca bitmez o 1 kilo, gerçi ben başlarsam çuval dip yapar ama o başka.

Toplam 17 beğeni

Antepli 4 yıl önce

Turan sen yeme zaten sonra Allah korusun dokunur falan

Toplam 0 Beğeni

Turan 4 yıl önce

o bildiğin hesabı git cigaraya felana filana harcayanla yap,,, Şükür öyle alışkanlığımız yok ancak gözü doymaz toprak sahiplerini ya da sermaye sahiplerinin karnına benden girecek lokma yoktur...

Toplam 8 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun