Aşırı kansızlık nasıl giderilir: Kansızlık kanser yapar mı, belirtileri!

Kansızlık ya da tıp literatüründe Anemi olarak isimlendirilen bu hastalık, kandaki alyuvar hücresine oksijen taşıyan hemoglobin seviyesinin olmasının gerekenin altına düşmesiyle ortaya çıkar. Peki, günümüzde her yaş grubunun sıklıkla karşılaştığı Kansızlık (Anemi) neden olur? Kansızlık belirtileri, tedavi yöntemleri...

Aşırı kansızlık nasıl giderilir: Kansızlık kanser yapar mı, belirtileri!
Aşırı kansızlık nasıl giderilir: Kansızlık kanser yapar mı, belirtileri!
GİRİŞ 31.07.2019 17:04 GÜNCELLEME 31.07.2019 17:04
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Halk arasında ağırlıklı olarak Kansızlık olarak tabir edilen bu hastalık; genel itibariyle demir eksikliği nedeniyle oluşum sağlayan, pek çok belirti eşliğinde kendini gösteren yaygın bir şekilde görülen kan hastalıkları arasındadır. Kandaki alyuvar hücresine oksijen taşıyan hemoglobin miktarının normalin altında görülmesiyle ortaya çıkan kansızlığın en çok görülen sebebi hiç şüphesiz demir eksikliğinden kaynaklı olmaktadır. Kısaca kansızlık tanımsal olarak; hücrelere oksijen taşımak ve kana kırmızı rengi vermek gibi önemli görevleri bulunan hemoglobin miktarının olması gereken seviyenin altında seyretmesiyle meydana gelen ve toplumlarda yaş grubu fark etmeksizin sıklıkla karşılan hastalık çeşididir. Peki, pek çok nedenden ötürü vücutta normalin altında sağlıklı kırmızı kan hücresinin üretilmesi sonucuyla ortaya çıkan ve hastalığın tespitinin tam kan sayımı ile gerçekleşeceği Kansızlık (Anemi) neden olur? Tedavi edilmediğinde yahut tedavi sürecinin geciktirilmesi durumunda yaşam kalitesini ciddi derecede etkileyen Kansızlık (Anemi) hastalığının belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? 

KANSIZLIK (ANEMİ) NEDİR? KANSIZLIK (ANEMİ) NEDENLERİ...

 

 

Kansızlık, çeşitli nedenlerden dolayı vücut çok az miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi ürettiğinde meydana gelir. Yeterli sayıda alyuvar olmadığında ya da çok az hemoglobin olduğunda kan, vücudun tüm bölümlerine yeterince oksijen taşıyamaz. Bu nedenle vücutta Kansızlık (Anemi) hastalığı ortaya çıkmaktadır. Kırmızı kan hücrelerinin en önemli yapı taşına hemoglobin adı verilir. Hemoglobin, kanda bulunan, akciğerden vücudun hücrelerine oksijen taşıyan demir açısından zengin bir proteindir. 

1)Vücudunuz yeterince kırmızı kan hücresi üretmemesi

2)Kanama (vücudun yenileyebileceğin çok daha hızlı bir şekilde kırmızı kan hücrelerini kaybetmenize neden olur)

3)Vücudunuz kırmızı kan hücrelerini yok etmesi

kansızlık

KANSIZLIK (ANEMİ) BELİRTİLERİ NELERDİR?

İştahsızlık

Sürekli yorgunluk hissi

Aralıklarla gelen çarpıntı

Nefes darlığı

İştahsızlık ve mide bulantısı

Halsizlik ve çabuk yorulma

Kabızlık

Baş dönmesi

Özellikle kış aylarında kendini gösteren el ve ayaklarda üşüme

Yutkunma zorluğu

Sık hastalanma

Soluk cilt

Saç dökülmesi

Bağışıklık sisteminin zayıflaması

Konsantrasyon ve dikkat bozukluğu

Saç dökülmesi ve tırnaklarda incelme

Ağız içi yaraları

kansızlık

KANSIZLIK (ANEMİ) NEDENLERİ... 

Demir açısından, B12 vitamini ve folik asit açısından yetersiz beslenme ( Folik asit ve vitamin B12 eksikliği megaloblastik anemi olarak da bilinen anemi türüne yol açabilir)

Alyuvarların yani kırmızı kan hücrelerinin olgunlaşmasındaki bozukluklar (örn; demir eksikliği, akdeniz anemisi, kurşun zehirlenmesi, vitamin B12 eksikliği, folat eksikliği)

Antibiyotik, anti-inflamatuar ilaçları ve anti-koagülan ilaçlar gibi kullanılan ilaçların yan etkisi olarak

Kan kayıpları (kanamalar)

Aşırı adet kanaması

Hamilelik

Alkol tüketimi vücudun kırmızı kan hücrelerinin üretimini yavaşlatır. Bu durum da kansızlığa sebep olur.

Erişkinlerde ise vejetaryenlik, yanlış uygulanan zayıflama rejimleri ve yeme bozuklukları da kansızlığa neden olabilir.

Alyuvarların zamanından önce yıkılması ve yok edilmesi (örn; alyuvar zarında bozukluk veya içindeki maddelerde eksiklikler, hemoglobin yapısında bozukluklar, bağışıklık sistem bozuklukları, dalağın fazla çalışması vb..)

Alyuvar yapım bozukluğu; kemik iliğinin yeterince çalışmaması, (ilik kuruması- aplastik anemi, enfeksiyon, ilaç veya kanser) veya iliğin çalışmasını sağlayan eritropoetin maddesinin yetersizliği (kronik böbrek yetmezliği, hipotiroidi, romatizmal hastalıklar)

Kansızlık, böbrek rahatsızlıkları ile de ilişkilidir. Böbreklerden salgılanan erythropoietin isimli bir hormon, kemik iliğinin kırmızı kan hücresi yapımına yardımcı olur. Böbreklerde yaşanan birtakım sorunlar sonrası bu hormon salgılanamaz ve kırmızı kan hücresi üretiminde azalmalar meydana geleceğinden anemi oluşumu kaçınılmaz bir hal alır.

KANSIZLIK

KANSIZLIK (ANEMİ) DOĞAL TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Hayvansal gıdalar! Karaciğer, kırmızı et, balık gibi hayvansal besinleri düzenli olarak tüketilmelidir.

C vitamini! İçeriğinde C vitamini yüksek olan meyve ve taze sıkılmış meyve sularını içecek olarak tercih edilmelidir. Çay ve kahve tüketimi mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır.

Demir ilaçları! Demir eksikliği durumunda uygun tedavinin yapılması, doktor kontrolünde tablet ya da iğne ile eksik olan değerlerin yerine konulması gerekir. Tedavi, kişinin kendi isteğine göre kesilmemeli, tedavinin tamamlanmasına doktor tarafından karar verilmelidir.

Folik asit! Vücudun alyuvarları üretebilmesi için folik aside ihtiyacı vardır. Folik asit yetersiz olduğunda kan hücresi üretimi azalmakta ve kansızlık sorun olmaktadır. Vücuttaki folik asit düzeyinin kontrol edilmesi, eksikliği durumunda gerekli tedavinin yapılması gerekir.

B12 vitamini! Alyuvarların kemik iliğinden üretilmesi için B12 vitamini gerekmektedir. B12 vitamininin eksikliği kansızlığa yol açmaktadır. B12 vitamini emiliminin olması için pankreas, mide ve ince bağırsağın fonksiyonlarının normal olması gerekmektedir.

Kansızlık İçin Bu Uyarıları Dikkate Alın…

Demir bakımından zengin besinler alın (baklagiller, mercimek, darı, nohut, koyu yeşil renkli sebzeler, pekmez, demirle zenginleştirilmiş tahıl ürünleri, kuru kayısı, kuru şeftali, balkabağı, ayçekirdeği, fıstık, ceviz, badem, soya fasülyesi gibi).

Demir emilimini azaltan besinlerden uzak durun: kafeinli içecekler, yumurta, süt ve kepek (kepekli ekmek gibi).

Vitamin - C (günde 100 miligram) alın. C-vitamini demirin barsaklardan emilmesini arttırır.

Kırmızı et, kuru baklagiller, kuru meyve (kuru üzüm, kuru incir gibi), yeşil yapraklı sebzeler, pekmez ve kakao yu daha çok yiyin.

Demir hapı alanların yoğurt alması faydalıdır. Yoğurtta bulunan laktik asit demirin vücutta depolanmasını kolaylaştırır.

kansızlık

YORUMLAR 1
  • Xatire 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar isime yaradi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu