Vişnenin faydaları nelerdir? Vişne neye iyi gelir? İşte, yararları...

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte ilk akla gelen meyveler arasında yer alan Vişne; manavda, pazarda veya marketlerdeki yerini almaya başladı. Peki, antioksidan ve anti-aging kaynağı olmasından ötürü daima tüketilen eşsiz lezzet olan Vişnenin faydaları nelerdir? Hemen herkesin sevdiği Vişne hangi hastalıklara iyi gelir?

Vişnenin faydaları nelerdir? Vişne neye iyi gelir? İşte, yararları...
Vişnenin faydaları nelerdir? Vişne neye iyi gelir? İşte, yararları...
GİRİŞ 22.09.2018 11:02 GÜNCELLEME 22.09.2018 11:02
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Hafif ekşimsi tada sahip sıcak yaz günlerinin ferahlık ve serinlik kaynağı meyvelerinden Vişne, küçük ya da büyük fark etmeksizin çok geniş bir kesim tarafından büyük bir iştahla tüketilen lezzetlerdendir. Yaz mevsimine yaraşır şekilde capcanlı bir görünüme sahip, ağızları sulandıran tadıyla vişne; hem ham haliyle tüketilmekte, hem de yiyeceklere lezzet vermesi açısından katılmakta ve suyundan da iştah kabartan içecekler hazırlanabilmektedir. Öte yandan yediden yetmişe tercih edilen Vişne, güçlü bir antioksidan ve anti-aging deposu olmasıyla birlikte sağlık ve pek çok hastalıkların tedavisi için de önemli faydalarının bulunduğunu söyleyebilmek mümkündür. Peki, içerisinde yüksek miktarda A, C ve vitaminleri, kalsiyum, fosfor, demir gibi mineralleri barındıran vişnenin faydaları nelerdir? Kanserle önemli ölçüde savaşan ve bağışıklık sisteminin güç kazanmasına yardımcı olan vişne hangi hastalıklara iyi gelir?

VİŞNE

VİŞNENİN FAYDALARI NELERDİR?

İyi bir A, C ve E vitamini kaynağıdır; kalsiyum, demir ve fosfor gibi mineralleri barındırır.

İyi bir mikrop temizleyici olan vişne, vücuttan zararlı maddeleri atarak bakterilerden ve mantarlardan korumaktadır.

Damar sertleşmesine ve kalp sorunlarına iyi gelmektedir. Kalp atışlarını düzenler, kalp hastalıklarına karşı korur. Bunun sonucunda kalp krizi riskini de azaltır.

Vişne yaşlanma ve çevresel faktörlere bağlı gelişen görme kaybı, sarı nokta ve göz kuruluğu rahatsızlıklarına karşı gözleri korur. Gözlerin iltihaplanma ve enfeksiyon kapma riskini azaltır. Göz için büyük fayda sağladığı görülmektedir.

Vücudun günlük antioksidan ihtiyacını karşılayacak oranda antioksidan içermektedir.

Kansere karşı da önemli ölçüde kalkan görevi görür. Kanser hücrelerinin büyümesini engeller. Özellikle prostat ve kolon kanserine karşı savaşır.

Anti ageing özelliği sayesinde yaşlanma karşıtı bir meyvedir. Vücudu yenileyen vişne düzenli tüketildiğinde vücuda yenilik katmaktadır.

Sindirim sistemine de fayda sağlar. Kabızlık sorununu giderici etkisi vardır.

Barındırdığı şeker seviyisenin düşük olmasından dolayı kilo kontrolüne destek olmaktadır.

VİŞNE

Depresyona ve strese karşı fayda sağlamaktadır.

Ağrı kesici özelliği ile vücuttaki ağrıların dinmesinde etki göstermektedir. Kas ağrılarının dinmesine yardımcı olmaktadır.

Kabakulak, su çiçeği ve kızamık gibi hastalıklara yakalanma riskini de azaltır.

Kolesterolü düzenleyici etki yapar.

Ateşli hastalıkların tedavisinde vişne iyi gelmektedir.

Meyveye rengini veren antisiyonin maddesi, kolesterolü düşürmekte, hücre yenilenmesi yapmaktadır.

Boşaltım sistemine de fayda sağlar. Bağırsakları hastalıklara karşı korur.

Uykusuzluğa karşı fayda sağlamaktadır. Bununla birlikte saç dökülmesini de engellemeye yardımcı olmaktadır.

Bağışıklık sistemini güçlendirici ve sinir sistemini düzenleyici etkisi bulunmaktadır.

Gut hastalığını önleyici etkisi bulunmaktadır.

Vişne, vücudu bakterilerden ve mantarlardan koruma özelliği bulunmaktadır.

Beyine fayda sağlaması sebebiyle alzheimer hastalığına karşı da koruma sağlar. Unutkanlığa karşı etkilidir.

Hafızaya iyi geldiği ve beyin fonksiyonlarını geliştirici etkisi olduğu bilinir.

VİŞNE

VİŞNE HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Hafızayı kuvvetlendirir

Vişnenin faydaları arasında beyin fonksiyonunu arttırmakta vardır. Hafızayı kuvvetlendirir ve beyninizi aktif tutar. Böylece yaşlanmaya bağlı gelişen Alzheimer’s, Parkinson’s gibi merkezi sinir sistemi hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

Tansiyon hastalığına iyi gelir

Vişne, çok iyi bir potasyum kaynağıdır. Vişnenin yapısında bulunan potasyum, vücutta fazladan birikmiş olan sodyumu vücuttan uzaklaştırır ve kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Vişne tüketmek, vücuttaki, potasyum ve sodyum dengesini korumaya yardımcı olur ve hipertansiyon oluşumunu önler.

Kanser hastalığıyla mücadele eder

Vişneye rengini veren kırmızı renklerdeki pigmentler ile vücutta bulunan kötü amaçlı serbest radikallere karşı savaşta etkinlik sağlanır. Flavaonoidler olarak bilinen bu destekleyici pigmentler kanserin tedavisi sürecinde önemli olabilmektedirler. Bir tür flavanoid olarak bilinen siyanidin vişnenin içeriğinde bulunur. Özellikle tatlı vişne bu tür destekleyici içeriklere sahiptir ve kansere karşı mücadele eder.

Kas ağrılarına iyi gelir

Yapılan antrenman ya da koşunun ardından meydana gelen kas ağrılarından dolayı muzdarip iseniz, vişne tüketerek bu ağrıların hafifletilmesini sağlayabilirsiniz. Bir miktar vişne tüketimi ya da bir bardak ekşi vişne suyu içerek bu kas ağrılarının hafifletilmesi sağlanabilir. Bunlardan farklı olarak meydana gelen kas ağrılarının da vişne suyu içme ya da vişne tüketilmesi ile ağrıların azaltılması sağlanabilir.

Eklem iltihabına iyi gelir

Vişne, üretilen C-reaktif protein miktarını azaltarak, eklem ağrılarını hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Yapılan bir araştırma göstermiştir ki; iki bardak dolusu vişne yenilmesi durumunda, kandaki ürik asit miktarı %15 oranında azalmıştır. Vücutta, ürik asit birikmesi eklem iltihabını tetikleyebileceği için, vişne, eklem iltihabı riskini düşürmeye yardımcı olmaktadır.

Soğuk algınlığı ve gribe karşı iyi gelir

Vişne, soğuk algınlığı ve öksürük gibi durumlarda vücudumuzun bağışıklık sistemini güçlendirmek için yardımcı C vitaminini önemli miktarda barındırmaktadır. Diğer yandan demir emilimini de sağlayarak vücudun enfeksiyonlara karşı direncini kuvvetlendirmektedir. Aynı zamanda virüslerle savaşma konusunda da son derece etkilidir.

Uykuyu düzenlemeye yardımcı olur

Vişneler harika bir melatonin kaynağıdır. Uyandıktan ve her öğünden 30 dakika sonra bir bardak vişne suyu içmek sizi düzensiz ve kalitesiz uykudan kurtaracaktır. Ayrıca jet lag olarak bilinen uçak yolculuğu sonrası yaşadığınız bedensel ritim bozukluğuna da iyi gelir.

Göz hastalıkları karşı iyi gelir

Vişne yemek yaşlanma ve çevresel faktörlere bağlı gelişen görme kaybı, sarı nokta ve göz kuruluğu rahatsızlıklarına karşı gözleri korur. Gözlerin iltihaplanma ve enfeksiyon kapma riskini azaltır.

VİŞNE

VİŞNENİN ZARARLARI NELERDİR?

Vişne ile birlikte aspirin kullanılırsa böbrek hastalıklarına, kalp yetmezliğine ve midede yanma ağrı gibi birtakım sorunlara neden olabilir.

Uzun süreli ve aşırı tüketiminde kilo almanıza neden olabilir.

Vişne tüketimi bazı ilaç kullanımlarıyla zararlı sonuçlara yol açmaktadır.

Deride kızarıklık, döküntü ve boğazda tahrişe neden olan alerjik etkileri bulunabilir.

Vişnenin yüksek sorbitol içeriği nedeniyle karın ağrısı ve ishale neden olduğu bilinmektedir.

VİŞNE

 

YORUMLAR 3
  • fişneyiyikişne 5 yıl önce Şikayet Et
    hafif ekşi mi? neresi hafif baya baya ekşidir fişne
    Cevapla
  • Vuslat 2 yıl önce Şikayet Et
    Fişne değil vişne
    Cevapla
  • Recel 5 yıl önce Şikayet Et
    Resimdeki vişneye hiç rastlamadık. Birde kurt çıkmazsa...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde