Evden çıkmama hastalığı: Agorafobi rahatsızlığının bilinmeyen belirtileri nelerdir?

Yaygın olmasa bile gizli ilerleyen ve kişinin yaşam kalitesini düşüren agorafobi ruhsal bir rahatsızlıktır. Kişi evden uzaklaştıkça kendini daha büyük tehlikelerde hisseder. Kapalı alanlara karşı olan korku artıkça asosyal olma durumu da artmaktadır. Panik ve korkunun artmasıyla yaşanan agorafobi hakkında merak edilenleri araştırdık. Peki Agorafobi rahatsızlığının bilinmeyen belirtileri nelerdir?

Agorafobi, sinir sistemi hücrelerinin hasara uğraması sonucunda beyindeki korku hormonlarının harekete geçmesi ile ortaya çıkar. Bu durumun yanı sıra kişinin çocuklukta yaşadığı ağır travmalar ya da çocukken anne ve babasından birini kaybetmesi de bu rahatsızlığın yaşanma riskini artırır. Ayrıca uzmanlar, bu rahatsızlık hakkında yaptıkları araştırmalarda genetik bir durum da olabileceğini vurguluyor. Agorafobi kişiler kendilerini evde daha güvende hissederler dışarı çıkmak istediklerinde ise yanlarında kendilerini güvende hissettirecek bir kişinin olması gerekir. Bu kişilerin bazılarında panik atak rahatsızlığı da vardır. Kişi yalnız kaldığında başına gelecekler karşısında güçsüz hissettiği endişesiyle panik atak krizleri geçirebilmektedir.

agorafobi korkusu olan kişiler dışarı çıktıklarında böyle hissederler

agorafobi korkusu olan kişiler dışarı çıktıklarında böyle hissederler

AGORAFOBİ HASTALARI BU ORTAMLARA GİRMEZ!

Bu hastalar genellikle; market, sokak, tüneller, toplu taşıma araçları, asansör, uçak, basık odalar, sinema, tiyatro ve spor salonları gibi kapalı alanlardan kaçma eğiliminde olur. Uzmanlar, rahatsızlığın ileri seviyesinin kişiyi intihara sürüklediğinden tehlikeli olabileceğini belirtiyor. 

evden çıkmama hastalığı agorafobi

evden çıkmama hastalığı agorafobi

AGORAFOBİ RAHATSIZLIĞININ BELİRTİLERİ

 En temel belirtisi panik krizleridir. Ancak genel anlamda hastalığın iki türlü belirtileri vardır.

- Psikolojik belirtiler; korku, stres, depresyon, endişe ve kişinin ölecekmiş gibi hissetmesi olarak kendini gösterir.

- Fizyolojik belirtiler ise; hızlı nefes alıp verme, aşırı terleme, baş dönmeleri, bayılma ve kalp ritminde bozukluklar gibi durumlarla kendini gösterir.

AGORAFOBİ RAHATSIZLIĞININ TEDAVİSİ

Tedavide öncelikle uzman doktor panik durumunu kontrol altında tutmak için bazı psikolojik yöntemler uygular. Panik durumu olumlu sonuç verdikten sonra ilaç tedavisi ile psikolojik belirtiler kontrol altına alınır.

Pandemi sonrası çocuklar okula nasıl alıştırılmalı? Fatma Ülger'den muhteşem tavsiyeler

İLİŞKİLİ HABER

Pandemi sonrası çocuklar okula nasıl alıştırılmalı? Fatma Ülger'den muhteşem tavsiyeler

BİR YORUM YAPIN 2

Celal 1 yıl önce

Ben 1990 yılından beri yaşıyorum bir türlü de düzelemiyorum, Allah herkesin yardımcısı olsun.

Dilan 2 yıl önce

Bu durumun aynılarını yıllardır yaşıyorum.