Göz sağlığını koruyan vitaminler hangileridir?

Yaşınız ilerlediğinde bile gözlük kullanmadan rahatlıkla görebilmeyi ister misiniz? Eğer cevabınız evetse bazı vitaminleri düzenli olarak alarak bunu sağlayabilirsiniz. İşte sizlere göz sağlığını koruyan en önemli vitaminler...

Yapılan pek çok araştırma sağlıklı beslenme ve bazı vitaminleri düzenli olarak kullanmanın göz sağlığı ile doğru orantılı olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte uzmanlar, A, B2, C ve Çinko gibi vitaminlerin gözlerin ilerleyen yaşlarda görme kaybı yaşamasını önlediğini söylüyor. 

İşte uzmanları göz sağlığı için tüketilmesini tavsiye ettiği o vitaminler...

GECE GÖRÜŞÜNÜ KUVVETLENDİREN A VİTAMİNİ

A vitamini göz sağlığı için en önemli vitaminler arasında bulunuyor. Özellikle retinol eksikliğini ve gece körlüğünü önler. A vitamini retinada bulunan rodopsin adlı ışığı tanıyan proteinlere bağlanarak görüşü kuvvetlendirir. Gerekli miktarda A vitamini alınmadığında gözlerde gece körlüğü, göz yaşının azalması ve korneada bazı sağlık sorunları ortaya çıkar. A vitamini genel olarak hayvansal gıdalarda, karaciğerde, portakalda, havuçta, patateste ve ıspanakta bulunur. Bunlarla birlikte A vitamini yeşil ve sarı renkli sebze ve meyvelerde de bulunur. 

KATARAKT'I ÖNLEYEN B2 VİTAMİNİ 

B2 vitamini de A vitamini gibi göz sağlığı açısından son derece yararlı bir vitamindir. B2 vitamini gözlerde yanma, ışığa karşı hassasiyet ve katarakt oluşumunu önler. Düzenli olarak B2 vitamini alınması göz yorgunluğunu azaltarak migren krizlerinin oluşmasının önüne geçer. B2 vitamini, süt ve süt ürünlerinde, baklagillerde,et ve karaciğerde bulunur. 

GÖZÜN SİNİR DAMARLARINI KORUYAN C VİTAMİNİ 

Güneş ışığının zararlarından gözleri koruyan C vitamini, aynı zamandan şeker hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan görme kaybını önler. Bunlarla birlikte C vitamini, gözde bulunan sinir damarlarında çeşitli sebeplerden oluşan hasarın önüne geçer. C vitamini, taze sebze ve meyvelerde özellikle de turunçgillerde bulunur. 

GÖRME YETENEĞİNİ GELİŞTİREN ÇİNKO 

Çinko, görme yeteneğinin gelişmesini sağlayan en önemli vitaminlerin başında gelir. Keskin gören gözlere sahip olmak için mutlaka çinko vitamini kullanmak gerekir. Göz sağlığı için bu kadar faydalı olan çinko, kırmızı ette, ceviz ve bademde, tahıllarda, lahana ve ay çekirdeğin bulunur. 

GÖZDEKİ ZEHİRLİ TOKSİNLERİ YOK EDEN E VİTAMİNİ 

E vitamini vücut için çok kuvvetli bir antioksidandır. Tüm vücuttaki ve gözdeki zehirli maddelerin bedenden atılmasına yardımcı olur. Gözlerin daha iyi görmesinde önemli bir rol oynayan E vitamini, yeşil yapraklı sebzelerde, ceviz, et, zeytinyağı, tereyağı gibi besin maddelerinde bol miktarda bulunur. 

ŞEKER HASTALARINDA GÖRME KAYBINI ÖNLEYEN MAGNEZYUM 

Kan şekerini düzenleyen magnezyum, şeker hastalarından yüksek şekere bağlı oluşan görme kaybının önüne geçer. Kuruyemişlerde, kuru baklagillerde, peynir, tavuk, soğan, yoğurt, pırasa, incir, biftek ve portakalda bulunan magnezyum retinayı güçlendirir. 

GÖZ KURULUĞUNU YOK EDEN OMEGA YAĞLARI 

Omega 3 ve Omega 6 yağları göz sinirlerini korurlar. Aynı zamanda yapılan araştırmalar bu yağların göz kuruluğunu azaltığını ortaya koydu. Keten tohumu, balık ve cevizde bol miktarda bulunurken, omega 6 mısır özü, soya ve ayçiceğinde bulunuyor. 

Siyah noktalar için bal maskesi

İLİŞKİLİ HABER

Siyah noktalar için bal maskesi
Buzdolabı nasıl temizlenir?

İLİŞKİLİ HABER

Buzdolabı nasıl temizlenir?
Mutfaklar için avize modelleri

İLİŞKİLİ HABER

Mutfaklar için avize modelleri
Canan Karatay'dan Kurban Bayramı tavsiyeleri

İLİŞKİLİ HABER

Canan Karatay'dan Kurban Bayramı tavsiyeleri

BİR YORUM YAPIN 0