Domatesin faydaları nelerdir? Pişirilmiş domates yerseniz...

En çok tüketilen besin olan domates hakkında hiç bilinmeyenleri sizler için araştırdık. Yapılan araştırmalarda pişirilmiş domatese dair ortaya çıkan gerçek herkesi şaşırttı. Özellikle sos ve çorbalarda kullanılır. Kan yaptığına inanılan ve güçlü bir antioksidan özelliği olan domatese dair merak edilen her şeyi derledik. Peki domatesin faydaları nelerdir? Pişirilmiş domates ne işe yarar?

Domates içerdiğinde yüksek değerde çok farklı vitamin ve mineraller barındırdığı için en faydalı besinler arasındadır. Alfa-lipolik asit sayesinde vücuttaki glikozu enerjiye çevirir. Likopen vücuttaki hücrelerin yenilenmesi için gerekli maddelerden biridir. Domatesin yüze 80'i bu maddeden oluşur. Dünyanın hemen hemen her yerinde yetişen domatesin ana vatanı Güney Amerikadır. Sos yapımında oldukça kullanılan domates, çeşitli şekillerde tüketilmektedir. Çiğ, pişirilmiş ve kurutulmuş çeşitleri ile tüketime açık olan domates doğada bilenen en iyi antioksidandır. Kanser araştırmalarında kullanılan domatesin mutasyona uğrayan hücreler üzerinde olumlu etkileri tespit edilmiştir. Uzmanlar son yapılan araştırmada pişirilmiş domatesin özellikle uyku bozukluğuna iyi geldiğini ortaya çıkarmış. Ayrıca domates pişirilince asit ve madde oranlarının da yükselmesini belirten uzmanlar düzenli tüketildiğinde vücudumuza birçok fayda sağladığını vurguluyor.

pişirilmiş domates

pişirilmiş domates

PİŞİRİLMİŞ DOMATES NE İŞE YARAR?

- Güçlü antioksidan maddeleri sayesinde vücuda nüfuz eden kanserli hücrelerin sayısını azaltarak, bağışıklık sisteminin bu hücrelere karşı direncini artırır. Özellikle erkek hastalığı olan prostat kanserini engellemede en etkili doğal yöntemdir.

- Bilim adamları kan basıncının sürekli değiştiği insanlarda birçok hastalığın ortaya çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu vurguluyor. Yaptıkları araştırmalarda ise vücudun sodyum oranını dengeleyen en etkili besinin pişirilmiş domates olduğunu belirtiyor. 

Kanserin baş düşmanı: Siyah domates nedir? Siyah domatesin faydaları nelerdir?İLİŞKİLİ HABERKanserin baş düşmanı: Siyah domates nedir? Siyah domatesin faydaları nelerdir?

pişirilmiş domatesin faydaları

pişirilmiş domatesin faydaları

- Kan basıncını dengelemesinin yanı sıra kanı temizleyerek kalbe giden damarların tıkanmasını önler. Aynı zamanda kalp bu yolla fazla efor sarf etmediğinden, ritim bozukluğu, panik atak gibi hastalıkların riski azalmış olur. 

- Diyabet hastaları kandaki insülin oranının artmasından korktukları için birçok besini tüketemez. Ancak domates içerdiği asit ve şekeri enerjiye çeviren maddeleri sayesinde bu risk grubunda olmayan besinlerdendir. Uzmanlar diyabet hastalarının hafta da birde olsa domatesi pişirerek 3 tane tüketmesini tavsiye eder. 

Domates suyunun faydaları nelerdir? Domates suyu nasıl hazırlanır?İLİŞKİLİ HABERDomates suyunun faydaları nelerdir? Domates suyu nasıl hazırlanır?

fırında kızartılmış domates

fırında kızartılmış domates

- Sinir sistemi ve hücreleri vücudumuzdaki hassas noktalardan biridir. Bunların herhangi bir nedenden dolayı deforme olması sonucunda ciddi ruhsal sorunlar ortaya çıkar. Uzmanlar bu durumun engellemenin en etkili doğal yolunun domates olduğunu belirtiyor. Özellikle pişirilerek tüketilen domates bu faydayı iki kat daha fazla karşılar.

- İçerdiği yüksek miktarda lif sayesinde kabızlığı da önler. Ancak domatesin kabukları ile fazla tüketmeyiniz bazı bünyelerde domates kabuğu kabızlığa da neden olur.

PEKİ DOMATES NASIL PİŞİRİLİP TÜKETİLMELİDİR?

Hafta da 3 tane pişirilen domates tüketmenizde fayda var. 3 domatesi iyice kaynatın pişen domatesin kabuklarını soyun. Dilimlediğiniz domateslerin üzerine dilerseniz limon sıkıp tüketebilirsiniz. Ya da domatesi ortadan ikiye bölün teflon bir tavada kızı ateşte pişirip de tüketebilirsiniz.

domatesin faydaları

domatesin faydaları

DOMATESİN FAYDALARI NELERDİR?

- Demir bakımından zengin olduğundan kanda bulunan hemalogbin hücrelerini artırarak kan oranını yükseltir.

- İçerdiği lif sayesinde sindirime faydası olan domates uzun süre tokluk hissi veren besinler arasında ilk sırada gelir. Diyet yapanlar için ideal bir besindir.

- Sıvı oranı yüksek olduğundan vücudun ihtiyacı olan suyu karşılar. Bu özelliği sayesinde cildi yeniler. Parlak bir görünüm kazanmasını sağlar.

- Potasyum minerali kalp sağlığı için önemlidir. İki adet domates vücudun ihtiyacı olan potasyumun yüzde 30'unu karşılar. 

3 KİLO VERDİREN DOMATES DİYETİ NASIL YAPILIR? öğrenmek için tıklayınız.

pişirilmiş domatesin bilinmeyen faydaları

pişirilmiş domatesin bilinmeyen faydaları

- Göz içerindeki vitamin ve minerallerin azalması özellikle katarak ve göz kuruluğuna neden olur. Ancak domates içerdiği flavonoid gibi maddeler sayesinde bu gibi hastalıkların yaşanmasını önler. 

- Yetersiz beslenmeye bağlı hücrelerin yapısında ciddi bozulmalar meydana gelir. Bu durumu önlemek için vücudun yani bağışıklık siteminin antioksidanlara ihtiyacı vardır. Domates güçlü bir antioksidan olduğundan hücre onarımını destekleyerek yapısını korur.

domatesin zararı var mıdır

domatesin zararı var mıdır

DOMATESİN ZARARI VAR MIDIR?

Uzmanlar organik olmayan domatesler konusunda ciddi uyarılarda bulunuyor. İçeriğinde organik maddeler barındırmayan domates, organların zarlarındaki hücrelere zarar verir. Beta-bloker ilacı kullanan hastaların domatesi kesinlikle aşırı tüketmemesi gerekir. Ayrıca bazı kişilerin bağışıklık sistemleri likopene karşı hassastır. Likopen domatese rengini veren maddedir. Bu maddeyi alan kişilerde cilt kızarıklığı, şişlik, kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkar. 

domates besin değeri

domates besin değeri

BİR YORUM YAPIN 6

Mozbay 3 yıl önce

Harika bir besin. Yaz karı bol ve olgun zamanında kışlık,ama yaz tadında domateslerinizi uygun koşullarda cam kavanozlara koyarak serin bir yerde saklayarak kış boyu olgun ve gerekli tüm vitaminlerinden faydalanmak ,sağlığımıza önemli bir destek olacaktır...

Toplam 1 beğeni

1980000000000000000 4 yıl önce

Bildiğiniz melemen işte

yunus 4 yıl önce

Bu günün domateslerinden bahsetmediğinizi hepimiz biliyoruz. Maziyi hatırlatan güzel bir haber. Teşekkürler

Toplam 11 beğeni

ahmet 4 yıl önce

Afyon- Çay domatesi.

Toplam 2 Beğeni

melik 4 yıl önce

Gerçeğini ,ilaçsızını bulursanız yersiniz...

Toplam 13 beğeni

ahmet 4 yıl önce

Afyon - Çay domatesi

Toplam 2 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun