Mürdüm eriğinin bilinmeyen faydaları nelerdir? Güçlü C vitamini içeren mürdüm eriği...

Vücut direnci için gerekli olan C vitamini bakımından zengin plan mürdüm eriği aynı zamanda cilt içinde gerekli vitamin ve mineralleri fazlasıyla karşılar. Anavatanı Asya ülkeleri olan mürdüm eriği mor bir renge sahiptir. Ülkemizde de son 10 yıldır popüler oldu. Japon eriği olarak da bilinen mürdüm eriği hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Mürdüm eriğinin bilinmeyen faydaları nelerdir?

Mürdüm eriği, yaz aylarının vazgeçilmez bir magnezyum ve potasyum kaynağıdır. Kara erik olarak da adlandırılan bu meyve Ağustos- Eylül aylarında olgunlaşır. Tadı biraz mayhoş olan eriği olgunlaşınca daha çok tüketebilirsiniz. Gül ailesine ait olan mürdüm eriğinin anavatanı Japonya'dır. Bu yüzden bir diğer adı Japon eriğidir. C vitamini bakımından güçlü olduğundan bazı ilaçlar için ham madde olarak kullanılır. Vücut direncini artıran mürdüm eriği, alternatif tıpta da en çok tercih edilen besindir. Uzman Ender Saraç, mürdüm eriğinin fayda sağlamadığı hastalığın neredeyse olmadığını vurgulamaktadır. Kan yapıcı hücrelerin sayısını artıran mürdüm eriği, özellikle menopoz sonrası bazı komplikasyonlar yaşayan kadınlara fayda sağlar. Taze mürdüm eriği mor rengindedir ancak kaldıkça lacivert renge döner. Glimsemik indeks seviyesi düşük olduğundan kan şekerinde de olumsuzluğa neden olmaz. 

Evde en kolay kara erik nasıl kurutulur? Güneşte erik nasıl kurutulur ve nasıl saklanırİLİŞKİLİ HABEREvde en kolay kara erik nasıl kurutulur? Güneşte erik nasıl kurutulur ve nasıl saklanır

KURU MÜRDÜM ERİĞİ NE İŞE YARAR?

Diyet yapmak isteyenler için kuru mürdüm eriği inanılmaz bir besin kaynağıdır. Hem mide ve bağırsakları çalıştırır hem de vücut direncini artırır. Aynı zamanda gün içinde uzun süreli tokluk sağlayarak abur cubur tüketme isteğini azaltır. Böbrek taşı olanlar için uzmanlar özellikle kuru mürdüm eriğini önerir. Ayrıca halen devam eden araştırmalarda mürdüm eriğinin kanser hastalıklarında da fayda sağladığı düşünülüyor. 

kruu erik metabolizmayı çalıştırır

kruu erik metabolizmayı çalıştırır

MÜRDÜM ERİĞİNİN BİLİNMEYEN FAYDALARI NELERDİR?

  • Meyvenin içinde bulunan C vitamini vücudumuzun bağışıklık sistemimizi güçlendirir. 
     
  • Antioksidan özelliği sayesinde idrar söktürücü özelliği bulunur.
     
  • Böbrek, karaciğer gibi hastalıklara iyileştirmede etkilidir.
     
  • Romatizmal hastalıklar gibi birçok hastalığı iyileştirici özelliği bulunuyor. Aynı zamanda uzmanlar, kara eriğin tansiyon ve kalp hastalarına da iyi geldiğini belirtiyor. 
     
  • Antioksidan özelliği sayesinde sinir sistemindeki kötü huylu hücreleri azaltır ve beyindeki mutluluk hormonlarını artırarak stresi azaltır.
     
  • Kan yapıcı özelliği bulunmaktadır. 
     
  • Düşük glisemik endeksine sahip olan mürdüm eriği, bu özelliği sayesinde kan şekerini dengede tutar.
     
  • Sindirim sistemindeki parazitleri temizleyerek metabolizmayı hızlandırır ve kabızlığa yakalanmayı önler.
     
  • Tam bir sağlık deposu olan eriğin adet düzenleyici etkisi bulunmaktadır.
     
  • Ayrıca mürdüm eriğini kalorisi düşük olduğundan dolayı, her zaman tüketebilirsiniz.

Malta eriğinin (Yeni dünya) faydaları nelerdir? Malta eriğinin çekirdeği ne işe yarar?İLİŞKİLİ HABERMalta eriğinin (Yeni dünya) faydaları nelerdir? Malta eriğinin çekirdeği ne işe yarar?

mürdüm eriği besin değeri

mürdüm eriği besin değeri

Kolay serpme börek nasıl yapılır? Serpme böreğin püf noktaları

İLİŞKİLİ HABER

Kolay serpme börek nasıl yapılır? Serpme böreğin püf noktaları
Yeni gözde vitamin deposu: Arı ekmeği (Perga) nedir? Arı ekmeğinin faydaları nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Yeni gözde vitamin deposu: Arı ekmeği (Perga) nedir? Arı ekmeğinin faydaları nelerdir?
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 7

Muhafız 2 yıl önce

Ben 51 yaşındayım ve Mürdüm eriğini 10 - 11 yaşımdan beri bilirim. Son 10 yıldır bilinen bir erik değil. Bahçemizde ağacı vardı, çıkıp çıkıp yerdik. Maalesef şehirleşme bizden çok şeyi aldı götürdü. Mürdüm eriği de bu süreçte sadece pazar, manav tezgahlarında görünür oldu. Bence eriklerin en güzeli Mürdüm dür. Her bahçede olmalı. Bilgilendirme için teşekkürler yasemin.com .

Toplam 1 beğeni

terazi 2 yıl önce

dert dava ekonomi parası olan streste yapmaz uykusuzda kalmaz erikle zencefille olacak işler değil 1 kilo kuzu eti 100 tl yada develüasyon oldu haberimiz yok

Ertuğrul 2 yıl önce

nasıl 10 yıldır popüler ya! sokaklarda her köşe başında yetiştiği için burun kıvırdığınız için mi popüler oldu diyorsunuz. 80 lerden bu yana evlermizde reçeli, marmelatı yapılır, her meyve alışverişinde kesinlikle bu da olurdu.

Toplam 1 beğeni

Yusuf 2 yıl önce

Acaba Hangi Eriktir. Bazı Yöresel isimleri verilseydi daha iyi tanıyacaktık.

Toplam 1 beğeni

Tüliu 3 yıl önce

Menopoza girdim bir arkadaşım söyledi severek yiyorum

Toplam 4 beğeni

terazi 2 yıl önce

edep haya minel iman ya akıl alacak iş değil insan özel hayatını nasıl bu kadar ulu orta yazar gerçekten şımardık haya ar damarı çatladı

Toplam 0 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun