Lavantanın faydaları nelerdir? Lavanta çayı ne işe yarar? Lavanta yağı nerelerde kullanılır?

Eski çağlardan beridir alternatif tıpta kullanılan bin bir derde derman olan lavanta, özellikle kronik uykusuzluk çekenler için mucize bir çaydır. Kokusuyla bir fayda sağlayan lavanta hakkında merak edilenleri sizler için bir araya getirdik. Lavantanın faydaları nelerdir? Lavanta çayı ne işe yarar? Lavanta yağı nerelerde kullanılır?

Kozmetik sektöründe çok kullanılan lavanta içeriği çözücü maddeler sayesinde aslında sağlığımıza da faydaları vardır. Yüzyıllardır bitkisel tedavide kullanılan lavantanın ağrı kesici özelliği sayesinde Osmanlı zamanında savaşlarda her askerin cebine konulduğu biliniyor. Ballıbabgillerden olan lavanta Akdeniz bitki örtüsüne aittir.  Atlas Okyanusu kıyıları boyunca devam eden lavanta bitki örtüsü geniş bir alana sahiptir. Çalı görünümde yetişen lavanta ucundaki mor renkli yapraklardan etrafa hoş bir koku yayılır. Ayrıca bu yaprakların sıkılması çıkan yağı ile uçucu yağlar arasında en meşhur olanıdır.

Temmuz aylarında toplanmaya başlanan lavantaların estetik açıdan da çok güzel göründüğü için fotoğraf çekimlerinde tercih edilir. Kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılan lavanta içerdiği anti-enflamayuar sayesinde sakinleştirici bir özelliği vardır. Eski çağlardan beri cilt temizliğinde, romatizma, burkulma ve kırık bölgelere pamuk yardımıyla uygulanır. 

Yeşil çayın faydaları nelerdir? Her gün yeşil çay içerseniz...İLİŞKİLİ HABERYeşil çayın faydaları nelerdir? Her gün yeşil çay içerseniz...

lavanta çayı kronik uykusuzluğa iyi gelir

lavanta çayı kronik uykusuzluğa iyi gelir

LAVANTA ÇAYI NE İŞE YARAR?

Kronik uykusuzluk çekenler için ideal çaydır. İçeriğinde sakinleştirici maddeler içeren lavanta, sinirsel hastalıklarda doğal ilaç olarak kullanılır. Sinir hücrelerini yatıştıran lavanta E vitamini bakımından da oldukça zengindir. Günde en fazla bir fincan tüketilmesi tavsiye edilir. Kurutulmuş bir yemek kaşığı lavantaya, bir bardak kaynar su dökülür. 5 dakika demlendikten sonra süzülüp tüketilebilir.  Çok güçlü bir etkiye sahip olduğundan kronik ilaç kullananların tüketilmesi önerilmez. 

lavanta sabunu vücuttaki tüm kiri temizler

lavanta sabunu vücuttaki tüm kiri temizler

LAVANTANIN FAYDALARI NELERDİR?

  • En yaygın faydası içerdiği çözücü madde sayesinde depresyona iyi gelmesidir. Yapılan araştırmalarda lavanta, sinir hücrelerini yenileyerek stres ve sinirlilik gibi psikolojik sorunların riskini azalttığı gözlenmiştir.
     
  • Beyindeki bazı hasarlar uyku problemini ortaya çıkarır. Bu durumun yaşanmaması için yatmadan önce boyun ve bileklerinize lavanta yağını sürünüz. Lavantanın içinde bulunan sakinleştirici maddeler sayesinde beyindeki hücreleri melatonin hormonunu artırarak rahat bir uyku çekmenizi sağlar.
     
  • Mevsim geçişlerinde yaşanan üstü solunum yolu enfeksiyonuna bağlı ortaya çıkan iltihaplanmayı vücuttan atar. Ayrıca boğaz şişkinliği ve yutkunma zorluğu içinde birebir fayda sağlar. 
     
  • Kozmetik ürünlere alerjisi olanların lavantayı kullanarak doğal parfüm elde edebilir. Aynı zamanda dudak koruyucu, cilt yanığı ve güneşin ciltteki zararlı etkilerini yarı yarıya indirir.
     
  • Protein eksikliğine bağlı ortaya çıkan kas ağrılarını da dindirme özelliği olan lavantayı masaj yaparak kaslarda oluşmuş ödemleri atabilirsiniz. 
     
  • İyi bir antioksidan olduğundan vücutta bulunan zararlı hücreleri idrar yolu ile atarak, böbreklerde taş oluşumunu engeller.

Sultan çayı nedir? Sultan çayı nasıl yapılır? Sultan çayının faydaları nelerdir?İLİŞKİLİ HABERSultan çayı nedir? Sultan çayı nasıl yapılır? Sultan çayının faydaları nelerdir?

lavanta yağı nerelerde kullanılır

lavanta yağı nerelerde kullanılır

LAVANTA YAĞI NERELERDE KULLANILIR?

Banyo yaparken kullanılan suya eklendiğinde vücut ağrılarını azaltır. Düzenli bu uygulamada kan basıncı dengelenir.

Kaldırılan kıyafet ve yataklara döküldüğünde buralarda güve olmasını engeller. Hoş bir koku bırakır. Dolapların içerisine de dökülebilir. 

Yatmadan önce kaynamış bir bardak suyun içine damlatılarak rahat bir uyku çekmenizi sağlar. Ayrıca sinirleri sakinleştirerek stres ve yorgunluk gibi sağlık sorunlarını iyileştirir.

Gece yatmadan önce lavanta yağı ile kaç ve kirpikler temizlendiğinde buralarda oluşma ihtimali olan parazitlerin hasar oranlarını sıfırlar.

Ayak tabanına ve enseye sürülüp masaj yapıldığında buralardaki vücut noktaları sayesinde gün boyu oluşan kas ve kemik ağrılarını dindirir. Ödem oluşumunu azaltır.

BİR YORUM YAPIN 1

Emine 1 yıl önce

merhaba sizinle iletisime gecmek istiyorum e posta adresinizi soylemeniz mumkun mu acaba ?