Depresyon neden olur? Depresyonun belirtileri nelerdir? Sonbahar depresyonu nasıl önlenir?

Yaygın olan sağlık sorunlarının başında gelen depresyon hakkında uzmanlar ilginç açıklamalarda bulundu. Özellikle koronarvirüs sürecinde depresyonun artığını belirten uzmanlar bunun kalıcı hale gelmemesi konusunda da uyarılarda bulundu. Genellikle sonbahar ve kışın bu rahatsızlıkta artış yaşanmaktadır. Peki Depresyon nedir? Depresyonun belirtileri nelerdir? Sonbahar depresyonu nasıl önlenir?

Yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen depresyon ciddi bir sorunudur. Çeşitli sebeplerden ötürü ortaya çıkan ve gidişatı tedavi ile kontrol altına alınamadığında başka sağlık sorunları da beraberinde getirir. Depresyon düşünme, hareket etme hatta günlük yaşamda nasıl davranılması gerektiğini bile etkileyecek güçlü bir ruhsal hastalıktır. Depresyon duygusal çöküş sonrası ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Uzmanlar depresif halin kişinin günlük yaşamında yaşadığı duygusal durumlardan kaynaklı yaşandığını söyler. Ancak sağlıksız beslenme, yoğun iş temposu ve hareketsizlikte depresyonu tetikleyen unsurlar arasında yer alır. Hasta sürekli olarak hem fiziksel hem de ruhsal yorgunluk yaşar. Bununla beraber hasta günlük yapması gereken ihtiyaçları da aksatmaya başlar. Zamanında müdahale edilmediğinde intiharla sonuçlanabilecek ciddi bir duruma da gelebileceğinden uzmanlar hastanın, belirtileri ortalama 10 gün içinde atlatmadığında profesyonel destek alması gerektiğini vurguluyor. 

masa başı çalışanlarında sıklıkla görülür

masa başı çalışanlarında sıklıkla görülür

SONBAHAR DEPRESYONU NASIL ÖNLENİR?

Havaların soğuması ve erken kararma ile artan depresyona sonbahar depresyonu denir. Bu süreçte vücut sıcak havalardan soğuk havalarda alışırken vücut kırgınlığı, fazla uyku hali, dengesiz beslenme kaynaklı depresyon yaşar. Florence Nightingale Hastanesi Uzman Psikoloğu Gizem Ünveren, bu süreçte egzersizin ve uykunun büyük payı olduğunu söylüyor.

KORONAVİRÜS DEPRESYONU ARTIRDI! 

Yaklaşık 3 aydır yaşamı alt üst eden koronavirüs salgını tüm alışkanlıkları değiştirdi. Sosyal mesafeyi artıran ve kalabalık ortamlardan uzak durulması gereken bu süreç bazılarını hem biyolojik hem de psikolojik etkiledi. Tedirginliği artıran koronavirüs sinir sisteminin daha hızlı deforme olmasına zemin hazırladı. Bu da kişilerin psikolojisini bozdu. Yakalanma korkusu ile yaşamayı öğrenmeye çalışan çoğu kimse de depresyon ortaya çıktı. Uzmanlar ise bu konuda ciddi uyarılarda bulundu. Erken müdahale edilmediğinde depresyonun kişiyi intihara kadar sürükleyebileceğini söyleyen uzmanlar mutlaka profesyonel bir destek alınması gerektiğini vurguluyor. Ülkemizde normalleşme süreciyle beraber bu tedirginlikte artış yaşandı. Çünkü koronavirüs tedbirlerinden sonra çoğu şirketler evden çalışma sistemine geçti. Birçok kişi bu şekilde güvence altında hissederken normaleşmenin başlamasıyla yeniden ofis ortamına geçen çalışanların çoğu da bu korku içinde. Bu da çalışanlarda depresyon riskini artırdı. Süreci sağlıklı atlatmanın yolu ise uzmanlara göre sağlıklı besleme ve maske eldiven kullanarak tedbirlere devam edilmesi gerektiğidir. 

koronavirüs depresyon riskini arttırır

koronavirüs depresyon riskini arttırır

DEPRESYON BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hasta olmamasına rağmen sürekli yorgun ve uykulu hissetme

Beslenme de değişimler ya fazla yeme ya da az yeme

Motor hareketlerinde yavaşlama

Gün boyu yalnız ve karanlık bir ortamda durma isteği

Sese ve ışığa karşı hassas olma

Yaşamdan bıkkınlık intihara sürükleme Kişinin kendine karşı suçlu hissetmesi gibi durumlar belirtiler arasında yer alır. 

YÜZME DEPRESYON RİSKİNİ AZALTIYOR!

Bunların başında spor faaliyetleri geliyor. Düzenli yapılan spor ve egzersizler beyindeki hormonların sağlıklı çalışmasını destekleyerek kişinin ruhsal bunalıma girme oranını azaltır. Özellikle yüzme aktivitesi bu durumu yüzde 80 azaltır. Ofis ortamında çalışanlarda daha sık görünmeye başlayan bu rahatsızlığı önlemek için dinlenme zamanlarını iyi değerlendirmek gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu saatler arasında bol bol temiz hava alınmasını da belirtiyor. 

yüzme depresyonu azaltan en iyi aktivitelerin başında gelir

yüzme depresyonu azaltan en iyi aktivitelerin başında gelir

DOĞRU BESLENMENİN DEPRESYON ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Diğer önemli konu ise doğru beslenmedir. Yeterli miktarda potasyum, kalsiyum ve vitamin alınarak vücudun direncini artırmak gerekir. Alınan bu ek takviyeler kas, sinir ve bağışıklık sistemlerini güçlendirerek vücudu ileri yaşlara hazırlamış olur. Sağlıksız beslenme beraberinde birçok hastalık getirir. Depresyonu tetikleyen bu rahatsızlıkların başında şişkinlik ve baş ağrısı gelir. Bu gibi rahatsızlıkların riskini azaltmak için yağlı ve karbonhidratlı besinlerin yanı sıra trans ya içeren market ürünlerinden de uzak durmakta fayda var.

Gribe birebir fayda sağlayan besinler! Virüsü anında etkisiz kılıyorlar

İLİŞKİLİ HABER

Gribe birebir fayda sağlayan besinler! Virüsü anında etkisiz kılıyorlar

BİR YORUM YAPIN 1

Denizci 5 yıl önce

Sabah erken kalkmak (namaz vaktinde) en azından iyi olur.

Toplam 4 beğeni