El ve parmak uyuşmasının sebepleri nelerdir? Hangi hastalığın belirtisidir?

Pek çoğumuz parmaklarımızdaki uyuşma ve karıncalanma hissini yakından biliriz. Çoğu zaman önemsemediğimiz bu durum, kronik bir hal aldığında eğer gerekli tedbirler alınmazsa, daha büyük rahatsızlıklara neden olabiliyor. Peki parmak uyuşması neden olur? Hangi hastalığın habercisidir? İşte parmak uyuşması hakkında bilmeniz gerekenler...

El ve parmak uyuşmasının sebepleri nelerdir? Hangi hastalığın belirtisidir?
El ve parmak uyuşmasının sebepleri nelerdir? Hangi hastalığın belirtisidir?
GİRİŞ 06.08.2019 11:35 GÜNCELLEME 06.08.2019 11:35
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Parmak uyuşması veya parmak uçlarının uyuşması; uzun süre hareketsiz kalmaya ya da aşırı sıcaklık değişimlerine aniden maruz kalmaya vücudun verdiği geçici bir tepki olabilir. Bununla birlikte daha önemli ve ciddi bir hastalık sebebiyle de ortaya çıkabilir. Uzmanlar "Parmaklardaki uyuşma çeşitli hastalıkların habercisi olabiliyor. Özellikle boyun fıtıklarında, sinir sıkışmalarında oldukça sık rastladığımız bir klinik tablo" şekilde tanımlıyor. Parmaklardaki iğnelenme hissi veya uyuşukluk birçok tıbbi, cerrahi ve hormonal durumda görülmektedir. İşte parmak uyuşması hakkında bilmeniz gerekenler...

Göz kanlanmasına ne iyi gelir? Evde uygulanabilecek tedavi yöntemleri...

PARMAK UYUŞMASININ GENEL SEBEPLERİ

 

Karpal tünel sendromu: Karpal tünel sendromu, bilek ekleminden çıkan ve ele his veren sinirlerin sıkışması ile oluşur. Ağır fiziksel aktiviteler, el hareketlerini çok kullanmak, bilek seviyesinde aktivite karpal tünel sendromuna neden olabilir. Hamilelik, hormon bozuklukları, ellerde ve parmaklarda uyuşmalara neden olabilir.

Dirsek kemiği siniri sıkışması: Dirsek kemiği sinirleri, el ve ön koldan geçen sinirlerdir. Ellere geldiğinde kas ve tendonlara girer. Çeşitli travmalar, kaza sonucu darbe alma, duyu kaybına ve parmaklarda uyuşukluğa neden olan dirsek siniri sıkışması ile oluşur.

Periferik nöropati: Sinirlerde uzun süre iltihap olması ve hasarla nöropati oluşur. Hastalığın hemen tedavisi uygulanmazsa, kas gruplarına ve vücuda yayılır. Uzun süre ayakta kalma, diyabet, MS hastalığı, B12 eksikliği, metal zehirlenmeleri ile oluşur.

Boyun kireçlenmesi: Boyun sinirlerinin sıkışmasına neden olan kireçlenmesi, ağrı ve parmaklarda uyuşmalara neden olur. Yaşın ilerlemiş olması, diyabet, osteoporoz, kemik tümörü, hormon bozuklukları ile oluşur.

Dolaşım bozuklukları: Dolaşım bozukluklarının pek çok sebebi olabilir. Ritim bozuklukları, kalbin yeterince kan pompalaması kaynaklı dokular ve organlar yeterince oksijen almadığından parmakta uyuşma ve tutukluk oluşur.

Felç: Beyne kan gidişinde olan azalma kaynaklı oluşur. Karıncalanma ve uyuşukluk başlıca belirtilerdir.

Mineral ve vitamin eksikliği: Mineral ve vitaminlerin bazılarında eksiklik olduğunda parmaklarda uyuşmalar oluşur. kalsiyum eksikliği, magnezyum ve çinko eksikliği, B12 eksikliği başlıca parmak uyuşması nedenleri olabilir.

Diyabetik nöropati: Kan şekerinin hızla yükselmesi ve uzun süre tedavi uygulanmaması kaynaklı olarak sinirler hasar alır. Uzuvlarda uyuşmalar, yanma ve karıncalanma başlıca belirtilerdir.

Uzun süre sigara kullanma, bazı kimyasal ve ağır metaller parmaklarda uyuşmaya neden olabilir.

parmak-uyuşması-nedenleri

Nefes darlığının sebepleri nelerdir? Tedavi yöntemleri...

PARMAK UYUŞMASININ TEDAVİSİ

Uzun süre devam eden parmak uyuşması panik ve kaygı bozukluğuna sebep olabilir. Bununla birlikte altında yatan başka hastalıkların habercisi de olabilir. Aşağıda sıralanan tedavi yaklaşımları ile parmak uyuşmasının şikayetleri kontrol altına alınabilir:

Dolaşımın Arttırılması: Zayıf kan dolaşımı sinirlerin ve kan damarlarının boşluğunu etkiler. Bazı egzersizler ve masaj terapileri etkilenen organa giden kanı artırarak herhangi bir hastalığın ilerlemesini durdurabilir.

Sıcak-Soğuk Kompres: Sıcak ve soğuk kompres, iltihaplı şişkinlikten kaynaklanan ağrının azalmasına (uyuşukluğun azaltılması için etkilenen alana giden kanın artırılması ile) ve şişkinliği indirerek sinirlerin iyileşmesine yardımcı olur.

parmak-uyuşması-tedavisi

Vitamin Takviyesi: Multivitamin takviyeleri alabilir ve size en uygun besin takviyesini tavsiye etmesi için bir sağlık uzmanına danışabilirsiniz.

Basit egzersizlerle tedavi desteklenebilir: Parmak uyuşmalarının tedavisinde aşağıdaki yöntemler denenebilir, ancak öncelikle sebep olan hastalık tespit edilmeli ve ona yönelik tedaviye bir an önce başlanmalıdır. Aşırı fiziksel aktivitelerden kaçınma, tekrarlayıcı hareketlerden kaçınma, çalışma ortamlarında ergonomiye dikkat ederek yaşamak mutlaka önemsenmelidir.

EL VE PARMAK UYUŞMASINI GEÇİREN LAPA TARİFİ

El ve parmaklardaki uyuşma çoğu zaman önemsenmeyen bir durumdur. Uyuşma kronik bir hal aldığında eğer gerekli tedbirler alınmazsa, daha büyük rahatsızlıklara neden olabilir. Dr. Feridun Kunak, içerisinde zencefil, nane yağı ve ozon yağı olan eldeki ağrıyı ve uyuşukluğu geçiren lapa tarifini ekrana getirdi. Kunak, karışımı ısıttıktan sonra ağrıyan bölgeye uygulanmasını, soğuyana kadar bekletilmesini önerdi.

YORUMLAR 11
  • Irfan 3 yıl önce Şikayet Et
    sağ el parmakları yatinca uyusuyo ve uyandırıyor sizce sebebi ne olabilir
    Cevapla
  • Cuma 3 yıl önce Şikayet Et
    Benim orta parmagim uyuşuyor acaba nedendir ....
    Cevapla
  • Yımaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Bilmiyorum
    Cevapla
  • Akın 3 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba benim sol ayak baş parmağım uyuşuyor sanki cansızgibi acaba neden olabilir bu yeni başladı teşekkürler
    Cevapla
  • ibrahim 4 yıl önce Şikayet Et
    bende de oluyordu demir eksikliğinden miş üst üste kan verdim kızılaya perte çıktım inşallah kanı kullananlar dua ediyo dur.
    Cevapla
  • Sehla 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir sorum olucak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!